Fietsen langs historische monumenten

27,0 km
Station Halfweg-Zwanenburg
Ben jij gek op historische monumenten? Dan is deze fietsroute echt wat voor jou. Je fietst tijdens deze route langs allerlei forten en oude molens die het bewonderen waard zijn.

Startpunt

Vanaf station Halfweg-Zwanenburg begint jouw reis. Ga vanaf hier met jouw eigen fiets, die je gemakkelijk mee in de trein kan nemen op de weg naar het startpunt toe, of huur een ov-fiets. Je fietst via het bos naar de Grote Vijver, door naar de Westhoffplas tot je uiteindelijk bij Zijkanaal C. terechtkomt. Vervolgens kom je langs Mooie Nel, waar je molen De Slokop bewondert.

station halfweg zwanenburg

1 Fort Penningsveer

Als je langs Mooie Nel hebt gefietst, kom je aan bij het water Binnenliede. Hier rij je langs Fort Penningsveer, een unieke (evenementen)locatie. Je kan in het fort overnachten met een groep van maximaal 66 personen. Daarnaast beschikt het fort over zalen voor evenementen en een trouwlocatie voor de gemeente Haarlemmermeer. Dit oude fort is één van de 42 forten die deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam

fort penningsveer

2 Fort bij de Liebrug

Fort bij de Liebrug, onderdeel van de Stelling van Amsterdam is uniek vanwege de strategie om een vijand tegen te houden door het land onder water te zetten. Tussen Amsterdam en Haarlem doorkruisen de Spoorweg, de Trekvaart en de Straatweg de Geniedijk. In oorlogstijd diende Fort Liebrug als afsluiting van beide routes. Het bood onderdak aan 159 manschappen en onderscheidde zich doordat het, in tegenstelling tot andere forten, geen gracht had maar werd gebouwd in het riviertje de Liede.

fort bij de liebrug

3 Cultureel Centrum de Stompe Toren

Vanaf Fort bij de Liebrug rij je via de Kerkweg door naar De Stompe Toren. Dit is een uniek monument, het is namelijk het oudste monument in Haarlemmermeer! Vermoedelijk is het oorspronkelijke gebouw gebouwd in 1036. De toren heeft door de jaren veel doorstaan. Zo maakte het vele stormen mee en stond het zelfs een keer in de brand. In 1844 moest de kerk worden opgeknapt, maar er was niet genoeg geld voor de hele renovatie. Daarom werd de 40 meter hoge toren ingekort tot slechts 20 meter. En kreeg het de naam ‘Stompe Toren’. Je kunt tegenwoordig bij dit gebouw terecht voor verschillende culturele activiteiten. 

Buitenkant Stompe Toren tussen bomen door gezien

Eindpunt

Vanaf de Stompe Toren rij je via de Kerkweg langs de Morswaal weer terug naar station Halfweg-Zwanenburg. Eindig hier met een heerlijke lunch bij Brasserie Tommy's. Of fiets door naar Amsterdam They Style Outlets om nog even te shoppen.
 

Meer over het startpunt

Startpunt route
Station Halfweg-Zwanenburg
Oude Haarlemmerstraatweg 1
1165MT Halfweg
Nederland