Ronald Kunis, eigenaar van restaurant Bij Qunis

Ronald Kunis is een getalenteerde top chef en eigenaar van restaurant Bij Qunis. In dit unieke restaurant kun je genieten van een heerlijke lunch of diner in een industrieel rijksmonument. Bij Qunis is namelijk gehuisvest in een bijzondere locatie: het oude stoomgemaal van Lijnden. Hier vind je een moderne samenkomst van de geschiedenis van de polder met high-end en verantwoord eten. Chef Ronald Kunis laat hier in zijn heerlijke gerechten groenten de hoofdrol spelen. Lees snel meer over zijn culinaire passie.
Ronald Kunis

Ronald, wat is jouw link met Haarlemmermeer? Woon je er zelf ook of ben je er voornamelijk voor werk? 

Ik woon én werk in Haarlemmermeer, ons restaurant staat in Lijnden. Samen met mijn vrouw Tamara ben ik eigenaar van Bij Qunis. 
 

In restaurant Bij Qunis proberen we dan ook zoveel mogelijk gebruik te maken van ingrediënten uit de omgeving van Haarlemmermeer. We gebruiken bijvoorbeeld asperges van een lokale aspergekwekerij en halen ook onze eieren uit de buurt. Op die manier is ons achterland is ook de voedingsbodem voor de ingrediënten van ons menu.

In ons restaurant proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van ingrediënten uit de omgeving van Haarlemmermeer.
Ronald Kunis met zijn vrouw Tamara
Bord Bij Qunis

Wat voor soort restaurant is Bij Qunis? 

We hebben een verse keuken die voornamelijk groente-georiënteerd is. We werken met producten die in het seizoen zijn, altijd zo duurzaam mogelijk. Ook gebruiken we verantwoorde vis en vlees.  
 

Mensen met allergieën komen ook steeds meer naar ons restaurant toe. Denk bijvoorbeeld aan een gluten-intolerantie. Dit is voor ons totaal geen probleem. We kunnen heel goed schakelen en een gerecht aanpassen naar de wensen van onze gast. Hierin ligt onze kracht. Mensen voelen zich hierdoor echt gezien en gewaardeerd. We maken er altijd iets bijzonders van. 
 

Kun je mij iets vertellen over de unieke locatie van het restaurant, Gemaal de Lynden? 

We zijn in 2015 opengegaan, als eerste gebruikers van het gemaal van Lijnden met een nieuwe bestemming. Het pand is echt herbestemd voor ons en wij zijn zeer trotse eigenaars. 
 

De binnenzijde van het gemaal is een uitzonderlijke locatie voor een restaurant. Zo hebben we bijvoorbeeld heel mooie raampartijen in een neogotische bouwstijl. Je komt bij ons echt een restaurant binnen met hoogte en ruimte, wat vrij uniek is hier in de omgeving. Met mooi weer kunnen gasten op ons buitenterras zitten, met vrij uitzicht over de Ringvaart en de Hoofdvaart.  
 

Ook hebben we een open keuken. Zo kunnen onze gasten een kijkje in de keuken nemen om te zien hoe het precies werkt. Mensen komen ons vaak bedanken voor het fijne eten en vinden het leuk om te zien hoe alles werkt. We hebben een open keuken omdat we geen geheimen hebben. Ons keukenteam werkt netjes, schoon en gedisciplineerd. 

De binnenzijde van het gemaal is een uitzonderlijke locatie voor een restaurant. Zo hebben we bijvoorbeeld mooie raampartijen in een neogotische bouwstijl.

Moest er veel worden verbouwd voor het restaurant? 

Ja, heel veel! De ruimte moest het comfort van een restaurant hebben, maar tegelijk de authenticiteit behouden van het gemaal. Zodat je als bezoeker nog steeds kunt zien en ervaren wat het bijzondere verleden van deze plek is.  
 
Ook is Gemaal de Lynden een Rijksmonument dus niet alles mocht zomaar worden gedaan. Maar het restaurant zoals het nu is heeft enorm veel charme. Mensen zijn echt onder de indruk van het gebouw. 
 

Organiseren jullie bijzondere evenementen of staat er binnenkort iets leuks op de agenda? 

We organiseren geregeld gezellige winemaker diners. Daarnaast maken we er bij ons elke avond echt een feest van. Ook kan het restaurant worden gehuurd voor bruiloften en andere gelegenheden. We zijn heel flexibel qua openingstijden.  
 

Wat maakt jouw bedrijf uniek in Haarlemmermeer? 

Wat Bij Qunis uniek maakt is onze kookstijl, de versheid van onze producten, de authenticiteit van de gerechten en de manier van bereiden. De sfeer in ons restaurant is heel informeel, je bent welkom zoals je bent. Dit spreek mensen aan, we zien dat ze dit fijn vinden. Ons restaurant is heel toegankelijk. Ook hebben we een groot parkeerterrein waar je altijd je auto gemakkelijk en gratis kwijt kunt. 
 

Voor internationale gasten is het leuk om onze locatie te zien. Toeristen zijn altijd heel geïnteresseerd in de geschiedenis van het gemaal. We vertellen het verhaal dan ook vol enthousiasme. Ook kun je buiten vanaf het terras het hoogteverschil van 7 meters zien, wat heel bijzonder is. Wij zijn er bewust van dat je hier onder zeeniveau leeft. Dat je dat hier zelf met eigen ogen kunt zien is heel gaaf. 
 

Waar ben jij trots op als inwoner en ondernemer in Haarlemmermeer? 

Waar ik trots op ben is dat wij ondernemers mogen zijn in zo’n bijzonder pand met een mooi verhaal. Op een plek waar de geschiedenis van Haarlemmermeer eigenlijk is begonnen. Dit besef maakt je soms nietig. In 1849 was het gemaal er al, toen wij werden geboren stond het er al en nu, zoveel jaar later, mag ik hier ondernemen. Dat is echt heel erg bijzonder. Restaurant Bij Qunis zit werkelijk op een droomlocatie. 
 

Ik nodig iedereen die geïnteresseerd is in dit bijzondere gebouw en naar onze groente-georiënteerde keuken om eens langs te komen voor een unieke lunch of diner!