Fietsen langs forten en molens

17,0 km
Spoorwegovergang Halfweg
Ben jij benieuwd naar de bijzondere geschiedenis van Haarlemmermeer? Dan is deze fietsroute perfect voor jou!
Image
Voorkant Fort Penningsveer met wachthuisje en groene deur

Tijdens deze fietstocht kom je langs een aantal historische monumenten, waaronder prachtige molens en forten. Zo leer je al fietsend meer over de achtergrond van de polder en ontdek je het landschap op een geheel nieuwe manier!

Startpunt

De route begint in Halfweg, bij de Spoorwegovergang Halfweg. Vanuit hier fiets je het eerste deel rechtdoor over de Batterijweg en de Oude Notweg tot je aankomt in Haarlemmerliede. 

1

Brasserie Tommy’s

Bij Brasserie Tommy's (voorheen Koffie bij Kaatje) aan de Spaarndammerweg in Halfweg kun je eerst nog even heerlijk ontbijten of lunchen. Hier vind je het perfecte adres voor een lekkere kop koffie, een stuk appeltaart of een gezonde hap. Deze gezellige lunchroom ligt aan de rand van het recreatiegebied Spaarnwoude en is de ideale plek om jezelf op te laden voor de fietstocht.

2

Fort Penningsveer

Via Haarlemmerliede fiets je vervolgens langs het Fort bij de Liebrug en het water van de Binnen Liede naar het pittoreske dorp Penningsveer, waar je Molen de Veer ziet staan. Tijdens dit stuk kom je ook Fort Penningsveer en Fort De Liede tegen. Samen vormen deze forten een dichte verdedigingslinie en zijn ze onderdeel van de Stelling van Amsterdam.  
 

Dit is een bijzonder stuk cultureel erfgoed in Haarlemmermeer. Zelfs zo bijzonder dat het is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst! De Stelling van Amsterdam is gebouwd als een verdedigingslinie rondom Amsterdam, is 135 kilometer lang en bestaat in totaal uit 45 forten.  

Buitenkant Fort Penningsveer met bankje en planten tegen de muur
3

Spaarnwoude

Vanuit Penningsveer fiets je omhoog naar het dorpje Spaarnwoude. Dit kleine dorp is ontstaan in de middeleeuwen en heeft dezelfde naam als het grotere natuur- en recreatiegebied Spaarnwoude Park. In het dorp vind je een oud kerkje, de Stompe Toren, waarvan de bouwstijl van de toren herinnert aan het middeleeuwse verleden. 

Kerk de Stompe Toren met op achtergrond paar boerderijen
4

Spaarndam

Via Spaarnwoude fiets je verder omhoog naar het dorp Spaarndam. Hier komt je langs de historische molen De Slokop, gelegen aan het water van de Mooie Nel. Een perfecte plek om even een pauze te nemen en te genieten van het uitzicht over het weidse landschap. Het laatste deel fiets je via de Spaarndammerdijk langs het prachtige recreatiegebied Spaarnwoude Houtrak. Zo geniet je al fietsend van de natuur en het uitzicht tot je uiteindelijk weer aankomt op het beginpunt. 
 

gemeente bord Spaarndam met op de achtergrond de brug naar de oude kern

Eindpunt

De route eindigt waar je bent gestart, bij de spoorwegovergang in Halfweg. Heb jij zin gekregen om deze leuke fietsroute te doen? Bekijk dan snel de gehele route via onderstaande link! 
 

Contact

Startpunt route
Spoorwegovergang Halfweg
Spaarndammerweg 26
1165 MR Halfweg
Nederland