Nederlands Transport Museum: ontdek de historie van ons vervoer

We hebben allemaal met transport en vervoer te maken. Zonder vervoer hebben we geen boodschappen, kunnen we niet naar ons werk of op reis. Ontdek in dit museum in Nieuw-Vennep hoe boeiend en verrassend transport is en wat dit heeft betekent voor de huidige Nederlandse economie. Transport is er al 2000 jaar! Van paard en wagen tot nieuwste superbus. Voor jong en oud is een bezoek aan het Nederlands Transport Museum interessant. Het is een vrachtwagenmuseum, vliegtuigmuseum en automuseum in één. Het museum is zes dagen per week geopend en je kunt met eigen ogen de restauraties aan vervoerstuigen bekijken.
vliegtuig in Nederlands Transportmuseum

Museum van de toekomst 

Dat je nog nooit van het Nederlands Transport Museum hebt gehoord, is goed mogelijk. Het museum is in 2017 pas geopend als pop-upsamenwerking van elf stichtingen. Nu werken er ruim 30 organisaties mee. Het transportmuseum is gevestigd in het voormalige Bolsgebouw in Nieuw-Vennep en zal komend jaar verhuizen naar PARK21. Het museum heeft de ambitie om de komende tien jaar uit te groeien tot een museum van de toekomst in Nederland. Een subsidie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gaat dit mogelijk maken. 

 

Collectie Transport Museum Nieuw Vennep 

Van paard en wagen tot zonneauto. Dat is de variëteit van de collectie van het Transport Museum in Nieuw-Vennep dat nu zo’n 125 objecten telt. Het museum belicht alle vormen van transport. Over rails, over het water, over de weg en in de lucht. Topstukken zijn de Amerikaanse vliegboot Catalina die oorspronkelijk aan de Amerikaanse marine toebehoort. Deze vliegboot werd ingezet in de oorlog bij Papoea-Nieuw-Guinea in de jaren 50. Ook is een knalrode Fouga te zien, dit was een van de eerste straaljagers. Van de eerste Amsterdamse metro is een ‘Zilvermeeuwwagon’ te bewonderen. De nieuwste aanwinst is de superbus van de eerste Nederlandse astronaut Wubbo Ockels. 

Oude motor in Nederlands Transportmuseum
Oude autobussen in Nederlands Transportmuseum
Geel zwart geblokte terreinwagen in Nederlands Transportmuseum
Rood en gele sportauto's in Nederlands Transportmuseum
Propeller vliegtuig in Nederlands Transportmuseum

Restauraties bekijken en financieren 

Vele vrijwilligers werken in het museum aan de restauraties van oude voertuigen. Voor de financiering hiervan heeft het museum jouw hulp nodig. Met crowdfunding draag jij ook een steentje bij aan het transporterfgoed. Je kunt nu een bijdrage doen aan een Fokker F-28 of TEE-trein. Als vriend van het museum steun je ook het behoud van dit erfgoed en kun je altijd gratis naar binnen. 

 

Vliegsimulatoren 

Altijd al eens in een cockpit een vliegtuig willen besturen? Stap in een van de vliegsimulatoren. Er zijn drie simulatoren in het museum. Twee daarvan zijn er te vinden op het kinderplein. Voor kinderen is dit sowieso een leuk uitje. Welk kind is er niet fan van vliegtuigen en vrachtauto’s? Bezoek het museum met een verjaardagfeestje, vakantie-uitje of schoolreisje.  

 

Bezoek het Nationaal Transport Museum 

Uiteraard is het Nationaal Transport Museum goed bereikbaar. Met zowel de auto als openbaar vervoer. Vanaf het NS Schiphol Station kun je de buslijn nemen die om de hoek stopt. Vanaf Station Nieuw-Vennep is het een wandeling van 2,5 kilometer. In het museum worden regelmatig evenementen en activiteiten van de betrokken clubs en organisaties georganiseerd. Op speciale dagen kun je een busrit in een historisch voertuig maken. Er is altijd iets unieks te beleven. Wanneer plan jij jouw uitstapje aan dit museum? 

Contact

Transport Museum
Lucas Bolsstraat 7
2152 CZ Nieuw-Vennep
Nederland