Haarlemmerliede: ontdek het Fort bij Penningsveer

Aan de oostkant van de bekende stad Haarlem ligt het prachtige dorp Haarlemmerliede. Dit pittoreske plaatsje wordt gevormd door een lintbebouwing langs de Liede, een riviertje waarmee het Haarlemmermeer vroeger verbonden was met het Spaarne. Sinds 2019 valt het dorp onder de gemeente Haarlemmermeer en in 2021 telde het 330 inwoners.
Fort bij Penningsveer.

Pastorie in Haarlemmerliede 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Haarlemmerliede herken je aan de rooms-katholieke pastorie in neoclassicistische stijl. De St. Jacobus de Meerdere kerk is in 1875 verbouwd als vervanging van de oude pastorie. Tijdens de verbouwing zijn de luiken verwijderd en is de dakkapel is aangepast. Zowel de kerk als de tuin zijn een gemeentelijk monument. 
 

Recreatie en kamperen in Haarlemmerliede 

De prachtige omgeving van Haarlemmerliede is populair bij dagjesmensen die even komen genieten van de rust en de natuur. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes waarbij je de omgeving kunt verkennen. In de maanden april en mei is een wandeling langs rivier de Liede de moeite waard. Je kunt hier dan namelijk de lepelaarkolonie spotten, met sprookjesachtige witte vogels. 

Bezoekers van die iets langer willen blijven zijn in Haarlemmerliede ook aan het goede adres. Er zijn twee campings in de omgeving van Haarlemmerliede. Zo kun je terecht bij Kampeerboerderij Blauhek Spaarnwoude en bij camping De Liede. Zo kun je optimaal genieten van het boerenlandschap en het prachtige uitzicht over het water. 
 

Historisch Fort in Haarlemmerliede 

Aan de Penningsveer vind je een historisch fort. Het Fort bij Penningsveer in Haarlemmerliede is een provinciaal monument. Er zit ook een houten fortwachterswoning bij. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en heeft als enige twee woonlagen. Tegenwoordig is het Fort bij Penningsveer in gebruik als groepsaccommodatie voor scholen en instellingen en voor het houden van evenementen. Leuk weetje: je kunt het fort zelfs huren als trouwlocatie! 

Er valt genoeg te ontdekken in Haarlemmerliede. Bezoek dit dorpje dus gerust eens om meer te weten te komen over de bijzondere monumentale gebouwen met een rijke geschiedenis en te genieten van de prachtige omgeving.