Fietsen langs het erfgoed van Haarlemmermeer

De prachtige omgeving van Haarlemmermeer kun je op de fiets perfect ontdekken. Er zijn niet alleen talloze recreatiegebieden met weelderige natuur om doorheen te fietsen, ook is er veel bijzonder erfgoed. Wij zetten de leukste monumenten hier voor je op een rij, voor een unieke fietstocht door het polderlandschap.
Fietsers
Stoomgemaal Halfweg
1

Stoomgemaal Halfweg

Fietsend langs het erfgoed van Haarlemmermeer heb je grote kans om een stoomgemaal tegen te komen. Het Stoomgemaal Halfweg is daar een goed voorbeeld van. Dit gemaal is gebouwd in 1852 en is gelegen aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder in Halfweg. Het is het oudste en grootste nog steeds werkende schepradstoomgemaal ter wereld!  

In het bijbehorende museum kun je meer leren over de geschiedenis van deze bijzondere plek. Wat heel bijzonder is, is dat het oudste en grootste schepradstoomgemaal ooit nog steeds in werking is. In het museum word je rondgeleid door het oude gebouw, de opengewerkte ketel en de verschillende modelstoommachines. Natuurlijk hoort een bezoek aan de machinekamer en het enorme scheprad ook bij de tour, zodat je precies ziet hoe alles hier werkt. 
 

Adres: Museum Stoomgemaal Halfweg, Haarlemmermeerstraat 4, 1165 HJ Halfweg

Gemeentelandshuis Spaarndam
2

Gemeenlandshuis Spaarndam

Via een fietstocht door Spaarndam over de Spaarndammerdijk kom je uit bij een ander uniek monument in Haarlemmermeer – het gemeenlandshuis van Spaarndam. Dit gebouw was vroeger de vergaderplaats van het bestuur van Rijnland en daarnaast een woonhuis voor de opziener. Belangrijke waterstaatkundigen zoals Cruquius, Brunings en Conrad hebben allemaal in dit huis gewoond, wat nu een beschermd monument is. 

 
Adres: Gemeenlandshuis Spaarndam, Spaarndammerdijk 23, 2064 KM Spaarndam

Buitenkant Stompe toren Spaarndam
3

De Stompe Toren

Via Spaarndam kun je makkelijk doorfietsen naar het kleine dorpje Spaarnwoude. Hier vind je belangrijk religieus erfgoed: een kerk met een middeleeuwse toren. De Stompe Toren Komt uit het jaar 1764. Vandaag de dag is dit de locatie van Cultureel Centrum Stompe Toren. Deze organisatie zorgt voor diverse activiteiten in het kerkje, zoals tentoonstellingen, concerten en workshops. In de kerk vind je een historisch museum waar je alles over de geschiedenis van dit bijzondere erfgoed kunt leren. 

 
Adres: De Stompe Toren, Kerkweg 26, 2064 KS Spaarndam

gemaal Leeghwater
4

Gemaal de Leeghwater

Een iconische plek langs het water in Buitenkaag is Gemaal de Leeghwater. Dit stoomgemaal werd vroeger als proefstoomgemaal gebruikt voor het droogmaken van het Haarlemmermeer. Hierna werden ook de gemalen in Lijnden en Cruquius gebouwd, die het Haarlemmermeer in de 19e eeuw droog maakten. Gemaal Leeghwater begon hier als eerste mee in 1845 en heeft dus een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Haarlemmermeer. 
 

Adres: Gemaal de Leeghwater, Lisserdijk 5, 2158 LT Buitenkaag

Margaretha’s Hoeve
5

Margaretha’s Hoeve

Aan de Hoofdweg in Nieuw-Vennep vind je Margaretha’s Hoeve. Dit is de meest zuidelijke gelegen stolpboerderij van Noord-Holland. Het vervallen monument is vandaag de dag een zorgboerderij, in gebruik door De Herbergier. Zij hebben een warm en liefdevol thuis voor oudere mensen die lijden aan geheugenproblemen en dementie in de oude boerderij gemaakt. De boerderij is gerenoveerd, maar oude elementen van de oorspronkelijke stolpboerderij zijn nog goed zichtbaar in dit bijzondere stuk erfgoed. 

 
Adres: Margaretha’s Hoeve, Hoofdweg 1327, 2151 MA Nieuw-Vennep

gemaal Leeghwater
6

Gemaal de Lynden

Vanuit Amsterdam kun je gemakkelijk op de fiets een tocht maken naar Lijnden. Hier kom je al snel langs het bijzondere Gemaal de Lynden, aan de Akerdijk in Lijnden. Dit historische stoomgemaal heeft samen met de stoomgemalen Leeghwater en Cruquius in 1849 gezorgd voor de drooglegging van de Haarlemmermeer. 
 
Adres: Gemaal de Lynden, Akerdijk 10, 1175 LE Lijnden