Lijnden: ontdek het bijzondere Gemaal de Lynden

Vlak naast Amsterdam-West vind je Lijnden, een klein dorp in de gemeente Haarlemmermeer. Het dorp is vernoemd naar het Gemaal de Lynden, een van de drie stoomgemalen die vroeger het Haarlemmermeer hebben drooggelegd. Het dorp heeft zo’n 865 inwoners (2021). Dankzij haar ligging vlakbij Schiphol en Amsterdam is Lijnden een populaire plek voor bedrijven, maar ook heeft Lijnden veel mooie woonhuizen rondom het gemaal en langs het water van de Ringvaart en Hoofdvaart.
Gemaal de Lijnden aan het einde van de Hoofdvaart.

Herinnering aan een waterrijk verleden 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Je kunt Lijnden herkennen aan het gemaal. Gemaal De Lynden is de naam van twee stoomgemalen in Haarlemmermeer.  
 
Het eerste gemaal heeft het Haarlemmermeer in de periode tussen 1849 en 1852 leeggepompt, samen met de gemalen De Cruquius en De Leeghwater. Het stoomgemaal is dan ook een iconisch monument van Lijnden dat de geschiedenis verteld van het waterrijke verleden van gemeente Haarlemmermeer. 

Gemaal van Lijnden 

Het stoomgemaal van Lijnden heet officieel Gemaal de Lynden. Dit historische stoomgemaal is sinds 2005 niet meer in gebruik en is toen vervangen door een nieuw gemaal. Naast het oude gebouw staat nu het nieuwe Gemaal De Lynden. Dit nieuwe gemaal uit 2005 heeft drie pompen en een capaciteit van 1275 m3 per minuut. Dat is ruim de helft meer dan het oude gemaal. Het oude neogotische stoomgemaal is bewaard gebleven en is nu een Rijksmonument.

Wat te doen in Lijnden 

Behalve het gemaal zijn er ook andere interessante plekken en fijne restaurants in de omgeving. Bij boerderijwinkel Gijzenberg kun je het hele jaar door verse groenten en fruit kopen. Je kunt zelf je eigen suikermais komen oogsten – ook leuk en leerzaam voor de kids! 

Mocht je langer willen blijven om de omgeving te verkennen kun je overnachten bij een hotel in Lijnden. Bijvoorbeeld de B&B Villa Vinhotel, een landhuis waar je heerlijk tot rust komt in de comfortabele luxe kamers. Vanuit hier kun je de omgeving Haarlemmermeer prima verkennen. 

Waar ligt Lijnden precies? Boven Schiphol, vlak naast Badhoevedorp en Amsterdam-West. Vanuit Lijnden zit je dus ook zo in het gezellige Amsterdam. Perfect voor een gezellig dagje uit of een mini-vakantie in eigen land!