Burgerveen: een klein dorpje met een iconische graansilo

Burgerveen is een klein dorp gelegen aan de Ringvaart tussen Nieuw-Vennep en Aalsmeer. Het dorp dankt zijn naam aan een stuk veenland in de zuidoosthoek van het oude Haarlemmermeer. Burgerveen heeft ongeveer 340 inwoners (2021) en is de geboorteplaats van politicus Hendrikus Colijn (1869-1944) die tot 1939 premier van Nederland was. Ondanks dat het maar een klein dorpje is, valt hier veel te ontdekken. Van de prachtige omgeving en historische gebouwen, tot het gezellige restaurant aan het water.
Een mooi boeket bij Rozen & Radijs bij Burgerveen.

Modern kantoor in voormalige graansilo 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Je kunt Burgerveen herkennen aan de oude graansilo. Aan de Ringdijk ligt de oude graansilo die tegenwoordig is omgebouwd tot kantoorruimte, met behoud van de transportband. Het iconische gebouw is een opvallende verschijning aan de dijk, dankzij de moderne architectuur. Tegelijk is de graansilo in Burgerveen een mooi voorbeeld van het behoud van cultuurhistorie. 

Genieten aan het water in Burgerveen 

Er valt genoeg te beleven in Burgerveen. Tijdens mooi weer is van alles te doen in en langs het water, waar je kunt varen, kanoën, roeien en zwemmen. Je kunt heerlijk genieten van een hapje en een drankje met uitzicht over het water bij Grand Café de Parel naast Burgerveen, gelegen aan de Leimuiderdijk in Leimuiderbrug.  

Streekproducten uit Burgerveen 

Eveleens Palingrokerij Burgerveen is een razend populaire plek. In dit familiebedrijf wordt elke dag de beste verse paling uit de regio op ambachtelijke wijze gerookt. Dirk Eveleens doet dit inmiddels al meer dan 50 jaar. Hij koopt paling die in zuiver water wordt gekweekt en bewaart de vis in speciale bunnen die in de Ringvaart hangen. Voor het roken gebruikt Dirk uitsluitend eikenhout, wat een heerlijke rooksmaak oplevert. 

Een andere hotspot is Rozen en Radijs in Burgerveen, een familiebedrijf aan de Aalsmeerderweg. Hier kweekt de familie Vis al generaties lang prachtige rozen in talloze variëteiten. In de bloemenwinkel kun je naast rozen ook biologisch groenten en heerlijk vers fruit van lokale boeren kopen. Leuk weetje: je kunt hier zelfs je bruiloft vieren! 

Benieuwd geworden naar Burgerveen? Breng dit mooie dorpje dan gerust eens een bezoek. Geniet van het mooie uitzicht aan het water en vergeet niet de overheerlijke paling van Dirk Eveleens te proberen.