Zwanenburg: gezellig dorp aan de Ringvaart

Tussen Haarlem en Amsterdam vind je het dorp Zwanenburg. Oorspronkelijk was Zwanenburg een dubbeldorp, samen met Halfweg. Deze twee dorpen worden door de Ringvaart van elkaar gescheiden en zijn verbonden met twee bruggen. In 1913 werd Zwanenburg vernoemd naar het gelijknamige huis in Halfweg, wat toen in gebruik was als gemeenlandshuis van Rijnland. Later kwam hier de bekende CSM-suikerfabriek te staan. Er wonen zo’n 7935 mensen in Zwanenburg (2021) en er valt hier van alles te doen. Lees snel verder en laat je inspireren dit leuke dorp eens te bezoeken!
Brug bij Zwanenburg over de Ringvaart.

Dorpshuis van Zwanenburg 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Zwanenburg herken je aan het dorpshuis. Eind 2013 hebben meer dan 1000 inwoners van Zwanenburg en Halfweg hun stem laten horen bij de keuze voor een architect voor het nieuwe dorpshuis. In dit filmpje kun je het schetsontwerp van het winnende architectenbureau Heren 5 zien. 

Het Dorpshuis Zwanenburg - Halfweg is de perfecte plek waar bewoners van Zwanenburg en Halfweg elkaar ontmoeten. Er worden hier diverse activiteiten uitgevoerd en er is een sporthal en een bibliotheek. Ook worden er geregeld leuke dingen voor ouderen georganiseerd. Kijk wat er op de planning staat op de website van het dorpshuis.  
 

Shoppen in Zwanenburg 

Op de rand van Zwanenburg en Halfweg vind je een geweldig nieuw winkelcentrum, Amsterdam The Style Outlets. Dit winkelparadijs is het eerste en enige outletcentrum in de randstad, gelegen op het bijzondere SugarCity terrein. Bij deze outlets in Zwanenburg kun je shoppen bij meer dan 100 internationale en Nederlandse topmerken. Maar de belangrijkste reden waarom je hier echt een keer heen moet: je krijgt tot wel 70% korting op de retailprijs! 
 

Recreatie in Zwanenburg 

Zwanenburg is een ideale plek voor wandelaars en fietsers. In het groene Park Zwanenburg en het nabijgelegen Wandelpark Zwanenburg kun je heerlijk wandelen. Ook zijn er diverse fietspaden door de groene omgeving. Voor langere fiets- en wandeltochten hoef je alleen de Ringvaart over te steken om bij Houtrak Spaarnwoude te komen, met eindeloos veel natuur om te ontdekken. 

Op zoek naar een bijzondere activiteit voor het hele gezin? Bij Silverstone Party Center kun je karten in Zwanenburg. Naast karten kun je hier ook bowlen, lasergamen en een bedrijfs- of kinderfeestje vieren. Ook kun je hier heerlijk eten in middeleeuwse sferen, in de gave ridderzaal. Voor volwassenen die iets te vieren hebben of gewoon even willen relaxen is er ook een gezellige pub aanwezig. 
 

Restaurants in Zwanenburg 

Er zijn verschillende goede restaurants in Zwanenburg waar je heerlijk kunt lunchen of dineren. Bijvoorbeeld bij het sfeervolle restaurant Het Wapen van Zwanenburg of bij Eetcafe het Zwaantje, waar je bij mooi weer ook heerlijk kunt genieten op het ruime terras.  

Ben je van plan wat langer in de omgeving door te brengen? Boek dan een kamer bij Hotel Zwanenburg voor een overnachting. Dankzij het uitgebreide ontbijt tijdens het ontbijtbuffet heb je genoeg energie om erop uit te gaan en meer van Haarlemmermeer te ontdekken. Of je nu een middagje komt shoppen of voor een heel weekend komt, Zwanenburg is een bezoekje waard!