Buitenkaag: pittoresk dorp aan de Kagerplassen

In het meest zuidelijke puntje van de Haarlemmermeerpolder, aan de Kagerplassen, vind je het dorpje Buitenkaag. Dit kleine dorp telt slechts rond de 480 inwoners (2021). Het dorp heette eerst Leeghwaterbuurt, vernoemd naar het gemaal Leeghwater – een bijzonder rijksmonument – en kreeg pas in de jaren ‘60 zijn huidige naam. Lees hier meer over dit pittoreske dorpje in Haarlemmermeer.
Jachthaven bij de Kagerplassen.

Veerpont als enige verbinding naar Kaag 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Het dorpje Buitenkaag herken je aan de veerpont. Deze fietspont brengt je van het dorp Kaag naar Oud Ade. Ideaal voor wanneer je op de fiets de prachtige omgeving van Buitenkaag wil verkennen of lekker uit eten wil in een restaurant in Buitenkaag. Veerpont Kaag is de enige verbinding tussen Kaag en de nabijgelegen omgeving. 
 

Pittoresk dorpje aan de Kagerplassen 

Het pittoreske dorpje is de perfecte locatie om een aantal dagen te blijven. Tijdens de zomermaanden is Buitenkaag een populaire bestemming voor toeristen. Je kunt hier genieten van het uitzicht aan de Kagerplassen, rondvaren in een bootje of wandelen door de mooie omgeving.  

Een andere bezienswaardigheid is het kerkcomplex Sint Joannes Evangelist. Dit kerkgebouw is in 1930 gebouwd in de bijzondere stijl van de Amsterdamse School. Ook zijn er verschillende restaurants in Buitenkaag, zoals Brasserie Matt's, waar je heerlijk kunt genieten van een hapje en drankje met uitzicht over het water. 
 

Gemaal de Leeghwater 

Een iconische plek in Buitenkaag is Gemaal de Leeghwater. Dit stoomgemaal werd als proefstoomgemaal gebruikt voor het droogmaken van het Haarlemmermeer. Hierna werden ook de gemalen in Lijnden en Cruquius gebouwd, die uiteindelijk het Haarlemmermeer hebben drooggelegd. 

Er valt dus genoeg te ontdekken in het prachtige dorpje Buitenkaag. Kom eens langs voor een ontspannen dagje aan de Kagerplassen of ontdek de bijzondere geschiedenis van het Gemaal de Leeghwater. In de lente- en zomermaanden is het hier heerlijk vertoeven!