Weteringbrug: pittoresk dorpje in het zuiden van Haarlemmermeer

Het dorp Weteringbrug is een van de meest zuidelijke dorpen van Haarlemmermeer. Vroeger werd het dorp ook wel Weteringbuurt genoemd. Dit kleine dorpje telt zo’n 375 inwoners (2021) en wordt door de gelijknamige brug verbonden met het dorp Oude Wetering. Het dorp ligt tussen Leimuiderbrug, Leimuiden en het buurtschap Vredeburg. Het kleine dorpje bestaat slechts uit een paar dijkhuizen, een aquaduct en de oude draaibrug ‘Nieuwe Wetering’.
Zicht op Oude Wetering vanaf de Ringvaart.

Vuurbaak van Weteringbrug 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Je kunt Weteringbrug herkennen aan de Vuurbaak. Dit kunstwerk, gelegen op de rotonde van Weteringbrug aan de Weteringweg-Lisserweg is een ontwerp van René Knip en woordkunstenaar K. Schippers. Op de betonnen ring kun je verschillende 4-letterige woorden lezen als hoog, wolk, hals, wijd, eens, meer, vuur en vlam. Die zo hun eigen gedicht vormen. 

Het gebruik van een werkelijk vuurbaken komt uit de tijd dat Weteringbrug aan de oever van het Haarlemmermeer lag. Nog voor de drooglegging van de polder in de 19de eeuw. Vandaag de dag komen er hier geen schepen meer voorbij maar ligt er een verkeersrotonde. Het moderne kunstwerk geeft de doorgangsroute op die manier iets poëtisch. Met verwijzingen naar reizen de weidse omgeving en de geschiedenis van het landschap. 
 

Restaurants in Weteringbrug 

In Weteringbrug vind je het gezellige dorpscafé Café IJs De Jong met uitzicht over het water. Er treden hier geregeld bands uit de buurt, wat voor een gezellige avond zorgt. Als je uit eten wil moet je iets verderop dan Weteringbrug kijken. Bijvoorbeeld bij restaurant Tussen Kaag & Braassem in Nieuwe Wetering. Of bij Herberg de Oude Stal in Leimuiden, waar je op een echte boerderij heerlijk kunt dineren. 

Kom vooral eens langs in Weteringbrug om de prachtige natuur te ontdekken, in dit kleine maar gezellige dorp in Haarlemmermeer. 

Rondje Ringvaart varen

Heb jij zin om een mooie vaartocht te maken? De Rijnlandse vaarroute neemt je mee langs ee..
69,6 km
Oude Haagseweg in Sloten, bij Jachthaven de Boekanier
Varen over de ringvaart met molen op de achtergrond