Spaarnwoude: middeleeuws dorp bij het groene recreatiegebied

Naast Haarlem en vlak onder Spaarndam vind je het dorp Spaarnwoude – niet te verwarren met het gelijknamige recreatiegebied Spaarnwoude, wat zich boven het dorpje bevindt. Het dorp Spaarnwoude heeft slechts zo’n 100 inwoners (2021) maar enorm veel geschiedenis.

Het is namelijk in de middeleeuwen ontstaan op een strandwal die zo’n 5000 jaar geleden is gevormd. Langs Spaarnwoude liep de enige landverbinding van Haarlem naar Amsterdam. Het hele gebied heet oorspronkelijk Spaarnwoude, wat betekent “bos bij de rivier het Spaarne”. Ontdek meer over dit bijzondere dorpje in Haarlemmermeer.
Camping Blauhek in Spaarnwoude.

Middeleeuwse kerktoren van Spaarnwoude 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Je kunt Spaarnwoude herkennen aan het kerkje met middeleeuwse toren. Een gerestaureerd kerkje met een markante middeleeuwse toren, midden in Spaarnwoude. De toren dateert uit het begin van de dertiende eeuw.  

Het huidige kerkje is in 1764 gebouwd en heet De Stompe Toren. Vandaag de dag vind je hier Cultureel Centrum Stompe Toren. Deze organisatie zorgt voor diverse activiteiten in het kerkje, zoals tentoonstellingen, concerten en workshops. Ook heeft de kerk een historisch museum waar je alles over de geschiedenis van het kerkje kunt leren. 
 

Sporten in Spaarnwoude 

In het dorp Spaarnwoude zijn niet veel sportvoorzieningen. Wel kun je heerlijk wandelen en fietsen door de prachtige omgeving van Spaarnwoude. In het nabijgelegen Spaarnwoude Park vind je meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld golfbaan Spaarnwoude, een van de banen waar je kunt golfen bij Golf Club Spaarnwoude, het grootste golfcomplex van Europa! 

Zin in meer actie? Dan kun je in Spaarnwoude Park terecht bij Paintball Spaarnwoude. Hier kunnen zowel jongeren als volwassenen de strijd aangaan. Paardenliefhebbers kunnen terecht bij Manege Spaarnwoude en wintersportliefhebbers kunnen skiën bij skibaan Spaarnwoude genaamd SnowWorld
 

Recreatie in Spaarnwoude 

Heb je behoefte aan rust? Dan kun je bij Droompark Spaarnwoude heerlijk genieten van de natuur waar het gebied bekend om staat. Als je niet veel luxe en comfort nodig hebt kun je bij camping Spaarnwoude ook prima overnachten. Bijvoorbeeld bij Kampeerboerderij Blauhek, waar je kunt kamperen op een echte boerderij, tussen de koeienstallen! 

Als je juist behoefte hebt aan wat meer gezelligheid en feestelijkheid dan is de omgeving van Spaarnwoude ook perfect. In Spaarnwoude Park en Houtrak worden elke zomer verschillende festivals en events georganiseerd. Van Dance Valley tot Awakenings Festival, muziekliefhebbers kunnen hier de hele dag en avond helemaal uit hun dak gaan. 
 

Restaurants in Spaarnwoude 

In de omgeving van het dorp Spaarnwoude vind je allerlei gezellige restaurants. Bijvoorbeeld het gelijknamige Spaarnwoude Restaurant, wat onderdeel is van het Fletcher Hotel Spaarnwoude in Velsen-Zuid. Voor een lekkere lunch kun je terecht bij lunchroom Bij de Buuf in Spaarndam en voor een gezellige borrel ga je naar Café de Toerist

Zoals je ziet valt er hier enorm veel te ontdekken. Breng het historische dorpje Spaarnwoude vooral eens een bezoek en ontdek wat de uitgebreide omgeving van Spaarnwoude verder te bieden heeft!