Spaarnwoude Park: kom struinen door de natuur van dit recreatiegebied

Tussen Haarlem, Amsterdam en Velsen vind je de groene natuur van Spaarnwoude Park. In dit gebied, genoemd naar het dorp Spaarnwoude in de gemeente Haarlemmermeer, kun je van alles beleven. Recreatiegebied Spaarnwoude is maar liefst 3000 hectare groot. Dit prachtige natuurgebied is perfect voor het maken van een fijne wandeling, een fietstocht door het veenweidegebied, of om een stuk te zwemmen in de Veerplas.
Spaarnwoude Park

Wandelen in Spaarnwoude Park 

Er zijn eindeloos veel activiteiten te bedenken in Spaarnwoude Park, maar wandelen staat toch echt op nummer één. Voor de aanleg van het gebied werd het land gebruikt door boeren voor landbouw. In de jaren 60 maakte landschapsarchitecte Jacoba Mulder hier een Engels landschapspark van met bos, gras en voldoende water. Al sinds de aanleg is Spaarnwoude razend populair onder wandelaars en hondenbezitters. 

Er zijn verschillende wandelroutes te volgen. Zo is er onder andere de Buitenhuizenroute (9km) waar je over een drooggemaakt stuk IJ langs monumentale sluizen, molens en een gemaaltje loopt. De Lieveldenroute (11km) is een rondwandeling vanuit het oude waterdorp Spaarndam door veenweides en oeverlanden. Ook is de fortenroute (6,24 km) een aanrader. Deze interessante rondwandeling voert langs een aantal van de unieke verdedigingswerken die aanwezig zijn in Haarlemmermeer. 
 

Zwemmen in Spaarnwoude Park 

Tijdens warm weer kun je er heerlijk zwemmen in recreatiegebied Spaarnwoude Park. Er zijn vier plassen in het recreatiegebied te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld een duik in het water nemen in de Westbroekplas. Deze plas is omringd door een 200 meter breed zandstrand, ligweides en een wandelpad. In het midden is het water erg diep, maar vanaf het strand loopt het geleidelijk af. Ideaal om baantjes in te zwemmen dus.  

De Veerplas is een kunstmatig meer in de Veerpolder dat deel uitmaakt van recreatiegebied Spaarnwoude. Ook vind je hier een groot grasveld en een zandstrand met een apart gedeelte voor de kids. Daarnaast heb je nog de Peddelpoel, een fijn zwemmeer omgeven door ligweides. Hier is het tijdens de zomerdrukte vaak iets rustiger, voor als je wat meer ontspanning zoekt.  

Kinderen kunnen naar hartenlust spelen op het water in de Avonturenspeelplaats Vlakbij Outdoorcentrum De Watergeus. Hier vind je onder andere een glijbaan, twee klimtorens, een pontveer met kabel en een touwbrug over het water. 

Recreatie gebied Spaarnwoude vanuit de lucht

Activiteiten in Spaarnwoude Park 

Spaarnwoude Park is dankzij de weidse opzet een oase aan groen waar je allerlei activiteiten kunt beleven. Naast wandelen en zwemmen kun je hier bijvoorbeeld fietsen door de veenweidegebieden, klimmen, skiën of zelfs paintballen. Ook is er een golfbaan in Spaarnwoude. Ben je iets avontuurlijker? Kom dan een keertje quad rijden in Spaarnwoude, op het spannende off-road terrein. 

In de Groene Weelde vind je de Big Spotters Hill. Dit is een bijzondere piramidevormige heuvel waar je een fantastisch uitzicht over Haarlemmermeer hebt. De Big Spotters Hill is ideaal voor een stevige heuveltraining. In de zomer is het gebied de Groene Weelde het decor voor verschillende muziekfestivals. Tip voor de kleintjes: bij informatieboerderij Zorgvrij kun je koeien komen aaien, melk tappen, kaas maken of de kinderen lekker laten ravotten in de speeltuin. 
 

Overnachten in Spaarnwoude Park 

Zin om wat langer te blijven? Geen probleem. Op de campings in Spaarnwoude Park kun je makkelijk overnachten. Je kunt hier bijvoorbeeld overnachten bij EuroParcs Spaarnwoude, een ideale uitvalsbasis om de omringende bossen te verkennen. Of kies voor Camping Blauhek waar je kampeert op het terrein van boerderij Blauhek en je tent of camper naast de koeienstal neer kunt zetten. 

Of je nu voor een dagje naar recreatiegebied Spaarnwoude komt of er een vakantie van maakt, in dit prachtige natuurgebied valt eindeloos veel te beleven, voor jong en oud.

Contact

Spaarnwoude Park
Genieweg 46
1981 LN Velsen-Zuid
Nederland