Halfweg: de iconische verbinding tussen Amsterdam en Haarlem

Vlak boven Zwanenburg vind je Halfweg. Dit dorp in Haarlemmermeer vormt een dubbeldorp samen met Zwanenburg. Over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder lopen twee autobruggen en twee fiets- en wandelbruggen die de twee dorpen met elkaar verbinden. Halfweg dankt zijn naam aan de ligging, precies op de helft tussen Amsterdam en Haarlem. De Spaarndammerdijk vormde eeuwenlang de scheiding tussen de watermassa's van het Haarlemmermeer en het open IJ. Het dorp telt nu zo’n 2600 inwoners (2021) en heeft veel bijzondere plekken die het ontdekken waard zijn.
Raadhuis in Halfweg met Sugar City op de achtergrond.

Evenementenlocatie SugarCity 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Halfweg herken je aan de verlichte silo’s van SugarCity. SugarCity is de naam van het voormalige terrein van de CSM-suikerfabriek in Halfweg. In de silo's werd voorheen suiker opgeslagen. Tegenwoordig zijn de twee 50 meter hoge suikersilo’s omgebouwd tot moderne kantoorruimtes en showrooms.  

De geschiedenis van dit terrein gaat terug naar 1863 toen in Halfweg de eerste suikerfabriek werd geopend. In 1919 werd de Suikerfabriek Holland ondergebracht bij de Centrale Suiker Maatschappij en ontstond de naam CSM-terrein. In 2000 kreeg het voormalige CSM-terrein de nieuwe naam SugarCity en inmiddels wordt het terrein gezien als uniek industrieel erfgoed.  
 

Gemaal van Halfweg 

Een andere iconische locatie in Halfweg is het gemaal. Het Stoomgemaal Halfweg stamt uit 1852 en is gelegen aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Dit gemaal is het oudste en grootste nog steeds werkende schepradstoomgemaal ter wereld. In het bijbehorende museum kun je meer leren over de geschiedenis van deze bijzondere plek. Het Museum Stoomgemaal Halfweg is in de winter dicht, maar vanaf april weer open voor bezoekers. 
 

Shoppen in Halfweg 

Als je van winkelen houdt zit je goed in Halfweg. Bij Amsterdam The Style Outlets kun je alle grote merken vinden tegen een flinke korting. Deze outlet in Halfweg zit op het terrein van SugarCity en is dus heel makkelijk bereikbaar. Het winkelcentrum heeft ruim 75 nationale en internationale topmerken zoals Karl Lagerfeld, G-Star, Adidas en Björn Borg. 
 

Restaurants in Halfweg

Na het shoppen kun je genieten van een heerlijke maaltijd in een van de restaurants in Halfweg. Ga bijvoorbeeld voor een onvergetelijke hamburger bij The Burger Federation in SugarCity, of kies voor een tosti met salade bij de gezellige lunchroom Anne&Max

Er valt dus genoeg te ontdekken en beleven in Halfweg. Of je nu langskomt om uitgebreid te shoppen of om meer over de geschiedenis van het Stoomgemaal Halfweg te leren, je zult je hier hoe dan ook optimaal vermaken!