Ontdek de mooiste musea in Haarlemmermeer

In de bruisende gemeente Haarlemmermeer vind je eindeloos veel geschiedenis, kunst en cultuur. Ontdek de historische forten van de Stelling van Amsterdam – onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst! Van tentoonstellingen en workshops tot concerten en theater: in forten als het Fort van Hoofddorp en Kunstfort Vijfhuizen valt altijd wel iets te beleven. Leer meer over de geschiedenis van de oorlog in CRASH Luchtoorlog & Verzetsmuseum ‘40-’45 in Fort bij Aalsmeerderbrug. Of bezoek het Cruquius Museum in het oude stoomgemaal, waar staat de strijd met het water centraal staat of het Stoomgemaal Halfweg, gebouwd in 1852 en industrieel erfgoed. Waar ga jij als eerste heen?
Elise van Melis voor het Cruquiusgemaal.

Elise van Melis, directeur van het Cruquius Museum

Elise van Melis is directeur en bestuurder van Haarlemmermeermuseum De Cruquius, bestaande uit het iconische Cruquius Museum met het Theehuis, het Historisch Museum en Meer-Historie. In de twee musea draait alles om het verhaal van de drooglegging van het Haarlemmermeer en welke ontwikkelingen er zich hebben voorgedaan in deze dynamische omgeving. Meer-Historie zet zich in voor het beheer en behoud van het Haarlemmermeerse erfgoed en cultuur. Lees snel meer over Elises passie voor de historie van de polder en de plannen voor een vernieuwd museum.
Luchtfoto in zwart-wit.

Geschiedenis van Haarlemmermeer: van veenmeren tot droogmaking

Haarlemmermeer heeft een bijzondere geschiedenis. Voor de droogmaking van de polder was het Haarlemmermeer namelijk een enorme watervlakte. Volgens de gegevens van het Noord-Hollands Archief over Haarlemmermeer was het meer rond het jaar 1700 wel 16.000 hectare groot. Een eeuw later was dit minstens 18.000 hectare! Lees snel verder hoe Haarlemmermeer van een watervlakte is uitgegroeid tot een bruisende gemeente in de Randstad.

Van toen tot nu

Het polderlandschap van Haarlemmermeer heeft een bijzondere geschiedenis. Het is veranderd van water naar polderland. En later van akkerbouw naar stedelijk gebied.
12,9 km
Het Cruquius Musuem: de iconische hotspot van Haarlemmermeer
Gemaal de Cruquius vanaf ze zijkant gezien

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de laatste nieuwtjes.