Ontdek de iconische Calatravabruggen langs de Hoofdvaart

In Haarlemmermeer vind je 3 iconische Calatravabruggen. Deze bijzondere bruggen zijn ontworpen door de wereldberoemde Spaanse architect Santiago Calatrava en lijken op muziekinstrumenten met lange witte snaren. Daar zijn ze dan ook naar vernoemd: de bruggen hebben als naam Harp, Citer en Luit.

De bruggen zijn op 1 juli 2004 officieel in gebruik genomen tijdens een ceremonie waar koningin Beatrix bij aanwezig was. Lees snel meer over deze prachtige bruggen en laat je inspireren om zelf een kijkje te nemen langs de Hoofdvaart!
Citer op een mooie dag met blauwe lucht
Luit met donkerblauwe lucht
1

Luit

Deze brug doet door zijn vorm denken aan het middeleeuwse snaarinstrument de luit. De brug voert de Maria Tesselschadelaan over de Hoofdvaart in Hoofddorp. De Calatravabruggen zijn functioneel maar ook kunstzinnig: de lange staalkabels die de brug dragen zitten namelijk vast aan de spitse punt – zo’n punt noem je ook wel een pyloon. De lengte van de pyloon van de Luit is maar liefst 48 meter. 
 

Citer met donkerblauwe lucht en verkeer
2

Citer

De Citer bestaat eigenlijk uit twee bruggen: een semi-fietsbrug parallel aan de Hoofdvaart over de Nieuwe Bennebroekerweg en een autobrug over de Hoofdvaart. De lengte van de pyloon van de citer is wel 62 meter. Bij deze brug vind je ook 1 van de 20 bijzondere Verhalenpalen van Haarlemmermeer die je iets vertellen over het erfgoed en de omgeving. Een mooi moment om tijdens je fietstocht even af te stappen en het verhaal op de paal te lezen!

Harp met paarse en donkerblauwe lucht
3

Harp

De Harp is een Calatravabrug aan de Noordelijke Randweg bij Nieuw-Vennep en loopt net als de andere twee bruggen over de Hoofdvaart. De Harp is 143 meter lang en de lengte van de pyloon is 82 meter – hiermee is het de grootste Calatravabrug in Haarlemmermeer.

Tip: je kunt de bruggen het beste bekijken tijdens een fietstocht door het polderlandschap. Het kan namelijk lastig zijn om je auto in de buurt van de bruggen te parkeren. Op de fiets kun je rustig de bijzondere architectuur van de Calatravabruggen in Hoofddorp en Nieuw-Vennep verkennen, misschien zelfs tijdens een van de vele mooie fietstochten die je vindt door Haarlemmermeer!