Verhalenpalen: schakels aan de ketting

Het Historisch Museum Haarlemmermeer heeft een originele manier bedacht om verhalen van de omgeving uit te lichten. Door middel van 20 mini-musea in de buitenlucht kun je alle interessante feitjes en weetjes van de Haarlemmermeer ontdekken. Het project achter deze unieke verhalenpalen heet Schakels aan de ketting.
Verhalenpalen

Bijzonder buitenlucht museum 

Het erfgoed van Haarlemmermeer bestaat met 2000 jaar aan geschiedenis uit verschillende schakels van verhalen en gebeurtenissen. Deze hebben de Haarlemmermeer hebben gevormd tot wat het vandaag de dag is. Dankzij de verhalenpalen kun je het verhaal achter een plek lezen terwijl je er werkelijk staat. Op die manier komt de geschiedenis echt tot leven. Denk bijvoorbeeld aan een oude boerderij. Dit kun je je veel beter voorstellen wanneer je in het boerenlandschap staat en de weilanden ziet liggen. 
 

Kunstwerk met QR-code 

De verhalenpalen zijn makkelijk te herkennen aan een letterkunstwerk bovenop een vierkante sokkel. Wanneer je het kunstwerk tegen een lichte achtergrond bekijkt kun je een woord ontdekken. Dit woord sluit aan bij het stukje tekst op de sokkel. Hier vind je ook de NAP-hoogte van de plek waar je bent. En een plattegrond met QR-code en het nummer van de verhalenpaal. Door deze QR-code met je telefoon te scannen krijg je direct toegang tot een uitgebreider verhaal. 
 

Fietsen langs het museum 

Het is het leukst om de verhalenpalen van Schakels aan de ketting te ontdekken tijdens een fietstocht. Zo leer je onderweg alle verhalen van de geschiedenis van de Haarlemmermeer. Er zijn in totaal 20 palen te vinden tijdens de fietsroute. Op sommige locaties kun je een gratis fietskaart ophalen waar de verhalenpalen allemaal op staan aangegeven. Bij het Gemaal de Cruquius, het Historisch Museum Haarlemmermeer en bij de VVV in boekhandel Stevens

Voor een ultiem dagje uit combineer je de fietsroute langs de verhalenpalen met een hapje of drankje. Dit kan perfect op één van de terrassen op de route.  Landgoed De Olmenhorst bij Lisserbroek (verhalenpaal 15) of restaurant Fort NOXX (verhalenpaal 3) zijn bijvoorbeeld echt de moeite waard.

Tip: soms moet je extra goed kijken om te ontdekken waar een verhalenpaal staat. Ze zijn namelijk bewust zo geplaatst dat ze een beetje wegvallen in het landschap. Wil je na het ontdekken van de verhalenpalen nog meer te weten komen over de geschiedenis van Haarlemmermeer? Breng dan eens een bezoekje aan Gemaal De Cruquius en het Historisch Museum Haarlemmermeer. Hier valt nog veel meer te ontdekken!