Cruquius Museum: de iconische hotspot van Haarlemmermeer
Toen en nu
Gemaal de Cruquius is een rijksmonument uit 1849. Het is samen met Leeghwater en Lynden één van de drie gemalen waarmee het Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is drooggepompt. Het Cruquius gemaal is de grootste stoommachine ter wereld. En is, net als het dorp zelf, vernoemd naar Nicolaus Samuelis Cruquius. Deze man was een Nederlandse landmeter, waterbouwkundig plannenmaker, cartograaf en astronoom die leefde van 1678 tot 1754. Vandaag de dag is het Cruquius gemaal door zijn bijzondere architectuur en rijke geschiedenis een belangrijk industrieel monument. Het behoort zelfs tot de top 100 van Nederlandse rijksmonumenten. Deze unieke locatie is inmiddels omgebouwd tot een culturele hotspot met een innovatief museum. Ook biedt het Cruquius gemaal vergaderruimtes en zalen voor diverse evenementen.
Bekijk het verhaal van Haarlemmermeer en het ontstaan van dit gemaal in de video hieronder.
Cruquius Museum
In 1933 kreeg het gemaal er het museum bij. De collectie is vandaag de dag nog te zien in een modern jasje. Het Cruquius Museum vertelt de eeuwenlange geschiedenis van de strijd tegen het water. Alvast benieuwd naar een voorproefje? Tijdens een virtuele tour nemen Nicolaus Samuelis Cruquius en zijn huishoudster Johanna je mee door het gemaal en de drooglegging van de polder. Ook zijn er in het museum audio tours beschikbaar én er is een leuke speurtocht voor kinderen.
Omgeving Cruquius gemaal
De nabijgelegen omgeving van het Cruquius gemaal biedt ook diverse opties voor ontspanning. Er zijn verschillende fietsroutes en wandelpaden die je door de omliggende polder heen voeren. Waarbij de natuur en het water je telkens weer een verrassend landschap bieden.
De openingstijden van het Cruquius gemaal en het museum vind je hieronder. Boek nu je toegangsticket via de website, voor een onvergetelijk bezoek aan deze unieke locatie.
Contact
Cruquius gemaal & Cruquius Museum
Cruquiusdijk 27
2142 ER Cruquius
Nederland