CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 in Aalsmeerderbrug

De Tweede Wereldoorlog was in Haarlemmermeer goed te merken. CRASH '40-'45 neemt je al 30 jaar mee in de geschiedenis van de oorlogsjaren van 1940 tot 1945. Kom alles te weten over de luchtoorlog en bezoek het verzetsmuseum in het Fort bij Aalsmeer.
Vliegtuig in het CRASH luchtoorlog en verzetsmuseum

Tweede Wereldoorlog in Haarlemmermeer 

CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 behandelt twee onderwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Het eerste gedeelte gaat in op de luchtoorlog die in 1940 gevoerd werd. Door de vondst van een Britse bommenwerper in 1987 ontstond het museum. De collectie van vliegtuigwrakken groeide al snel uit. Tijdens de oorlog zijn er zo’n 750 vliegtuigen gecrasht boven de Randstad.  

Vliegtuigwrakken  

Zo zijn er onderdelen van een Fokker D.XXI (enige in soort) die werd neergeschoten door de Duitse bezetter te zien in het museum. Het indrukwekkende verhaal van de piloot die de crash overleefde, is te beluisteren in de tentoonstelling. Ook van vele andere vliegtuigen die tijdens de oorlog crashte, zijn restanten te zien in expositievorm. Een enorme gereconstrueerde Spitfire staat in de hal van het museum. De collectie van CRASH is uniek voor een Nederlands museum!  

Buiten bij het CRASH museum over de 2e wereldoorlog
Cockpit van vliegtuig uit de 2e wereldoorlog

Oorlogsmuseum en verzetsmuseum in Haarlemmermeer 

Wil je meer weten over wat de Haarlemmermeerders deden in het verzet? Of hoe vele onderduikers in de gemeente terecht kwamen? En wat is het verhaal van de geheim agente Jos Gemmeke? Er is genoeg te ontdekken in het tweede gedeelte van het CRASH Museum. Dit is een verzetsmuseum en belicht onderduiken, verzet en geheime agenten. Bekijk bijvoorbeeld de maquettes van twee onderduikadressen. Het museum organiseert daarnaast regelmatig een wisselende expositie die past bij een groot thema. Bekijk de agenda (https://crash40-45.nl/ecwd_calendar/agenda/) voor de actuele expositie. Het team van vrijwilligers organiseert vaak lezingen. 

In het CRASH luchtoorlog en verzetsmuseum
Maquette uit 2e wereldoorlog in museum CRASH
Piloot bij vliegtuig in museum CRASH

CRASH in Fort bij Aalsmeer 

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45  is gehuisvest in het Fort bij Aalsmeer en ligt bij Rijsenhout en Aalsmeerderbrug. Dit fort is onderdeel van de Waterlinie Stelling van Amsterdam. Hoewel je zou vermoeden dat dit tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd werd, dateert het fort uit 1905. Buiten bij het museum staat het Missing Man Salute monument. 

CRASH Museum opening  

Het CRASH Museum is iedere zaterdag en de tweede zondag van de maand geopend. Voor groepen is er een bezoek op afspraak mogelijk. De openingstijden van het CRASH Museum je hieronder. Reserveer een toegangsticket via de website en ontdek alles over de luchtoorlog en het verzet van 1940-1945.  

Contact

Crash Museum
Aalsmeerderdijk 460
1436 BM Aalsmeerderbrug
Nederland