Fort van Hoofddorp: verborgen schat in Haarlemmermeer

Fort van Hoofddorp is een beleving! Bezoek het vrij toegankelijke forteiland waar cultuur en natuur elkaar ontmoeten. In het monument en op het eiland vinden veel culturele activiteiten plaats zoals exposities en voorstellingen. Architect Serge Schoenmaker en theatermaker Femme Hammer zijn de drijvende krachten achter de renovatie van het Fort van Hoofddorp.
Buitenkant Fort Hoofddorp met terras

Renovatie

Sinds 2020 is het fort heropend na een grote renovatie. De vele authentieke details zijn bewaard, maar er is ook fors geïnvesteerd in duurzaamheid. Op het eiland vinden culturele activiteiten plaats zoals voorstellingen in het openluchttheater en exposities in de voormalige vertrekken en kazemat. Restaurant Fort NOXX heeft haar intrek genomen op de bovenetage en er zijn twee verschillende vergaderruimtes.  

Stelling van Amsterdam: waterlinie in Hoofddorp 

Het Fort van Hoofddorp is net zoals Fort bij Vijfhuizen en Fort bij Aalsmeer onderdeel van de waterlinie Stelling van Amsterdam. Door de lagere ligging van Hoofddorp in de Haarlemmermeerpolder heeft dit fort een andere indeling dan gebruikelijk. Het fort is één van de twee forten met een etage, heeft een hefkoepel en slechts één kazemat.  

In het fort was plek voor 200 soldaten. Die zijn er nooit geweest, want het verdedigingsplan van de waterlinie is nooit ingezet. Door de opkomst van vliegtuigen en daarmee een oorlog in de lucht werd de waterlinie overbodig. Het fort staat uieraard ook op de erfgoedlijst van UNESCO. Lees meer op deze over de Stelling van Amsterdam in Haarlemmermeer. Tip: fiets de Geniedijk, die de drie forten in Haarlemmermeer verbindt, helemaal af.  

Molen bij Fort van Hoofddorp 

Als je het fort nadert zie je Molen de Eerstelling waarschijnlijk eerder. De wieken steken boven de betonnen wanden van het fort uit. Bijzonder aan deze korenmolen is dat hij niet oorspronkelijk op deze plek stond. De 100.000 kilo zware molen is de eerste molen die in zijn geheel is verplaatst naar de plek waar hij nu staat. Er wordt nog steeds meel gemalen op ambachtelijke wijze. Het meel is te koop om thuis mee te bakken. De molenaar vertelt je graag over zijn mooie vak.  

 

Rondleiding bij het Fort van Hoofddorp 

Het forteiland kun je iedere dag gewoon betreden. Op de eerste zaterdag van de maand en op speciale dagen, zoals Open Monumentendag, kun je mee met een rondleiding door de gids. Komt dat je niet uit? Ga dan op pad met de podcast waarin architect Serge Schoenmaker je alles vertelt over de grootse renovatie. Voor een groepsrondleiding kun je uiteraard een aparte reservering maken. 

Cultuur en natuur op het forteiland 

Het pronkstuk van het forteiland is de Wilde Tuin. Dit ligt op het dak van het fort en is goed te zien vanuit het hart van het fort. In de tuin zijn 800 planten van 50 verschillende soorten aangeplant door een groep van vrijwilligers. Komend voorjaar zal de tuin opbloeien. Hiermee ontstaat er een ware hotspot voor insecten en vlinders. Een verborgen schat waar je heerlijk uit de wind in de zon kunt zitten aan een van de picknicktafels! Ook vleermuizen zijn woonachtig op het forteiland. Voor concerten in het openluchttheater werkt Fort van Hoofddorp samen met Poppodium Duycker. Houd de agenda in de gaten voor een actueel overzicht.  

 

Restaurant Fort van Hoofddorp 

Wil je een hapje eten in een bijzondere omgeving? Restaurant Fort NOXX ademt de industriële sfeer en is van woensdag tot en met zondag geopend voor lunch, borrel en diner. Op de menukaart staan bekende klassiekers zoals carpaccio en steak. Ook voor vegetariërs is er genoeg keuze. Wil je genieten aan het water? Er zijn beneden enkele tafeltjes geplaatst op een terras aan de gracht. Eenden, zwanen en ganzen sluipen je voorbij terwijl je geniet van een kopje koffie, een wijntje of een biertje.  

Voor een zakelijke bespreking of presentatie zijn er twee bijzondere zalen. Wil je het combineren met een actieve teambuilding sessie? Ook dat is mogelijk! Kom je met de auto naar het Fort van Hoofddorp? Dan kun je het beste in het centrum van Hoofdorp parkeren. Bij het Burgemeester van Stamplein kun je de parkeergarage inrijden. Vanaf daar is het een paar minuten lopen naar het Fort.  

Contact

Fort van Hoofddorp
Hoofdweg 739
2131 BD Hoofddorp
Nederland