Lisserbroek: gezellig dorp met jachthavens en boomgaarden

Tussen Lisse en Nieuw-Vennep vind je het dorp Lisserbroek. Dit dorp heeft zo’n 3435 inwoners (2021) en is vernoemd naar “het broeck van Lisse”, dat “het moeras van Lisse” betekent. Lisserbroek zit namelijk aan de rand van de Haarlemmermeer, op een plek die nooit volledig onder water heeft gestaan. Hierdoor ontstond er een moerassig gebied waar na de drooglegging het huidige dorp is gesticht. Je kunt een standbeeld van een veenarbeider en de oude kleine huisjes langs de Ringvaart terugvinden, als herinnering aan deze bijzondere geschiedenis.
Appelbomen op de Olmenhorst in de bloei.

Landgoed de Olmenhorst Lisserbroek 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Je kunt Lisserbroek herkennen aan een appel. Deze staat symbool voor het fruit van Landgoed de Olmenhorst. Op deze boomgaard groeien de lekkerste appels en peren, met liefde en aandacht geteeld volgens biologische principes. 

Het romantische landgoed bestaat uit maar liefst 30 hectare aan appel- en perenboomgaarden. Ook vind je hier een kaasmakerij, geitenboerderij, verschillende winkeltjes en ateliers waar kookworkshops te volgen zijn voor jong en oud. Handig om te weten: ook kun je Landgoed de Olmenhorst afhuren voor een feest, zoals een jubileum of bruiloft! 
 

Restaurants in Lisserbroek 

Ben je op zoek naar een lekker restaurant in Lisserbroek? Dan ben je bij Het Oude Dykhuys aan het juiste adres. Je vindt dit restaurant aan de Ringvaart en kunt hier in stijl lunchen of dineren in een prachtige omgeving. Het Oude Dykhuys is een klassiek en sfeervol restaurant met een warme uitstraling waar de getalenteerde chef-kok Alfred van Dijk eigentijdse gerechten serveert. 

Een andere aanrader is restaurant Brave Hendrick, gelegen aan de Lisserdijk. Op het menu vind je klassieke Franse keuken met een Spaanse knipoog. Ook kun je hier terecht voor tapas op het zonnige terras, of aan de bar in dit gezellige restaurant. 
 

Wat te doen in Lisserbroek 

Er valt genoeg te beleven in Lisserbroek. Zo kun je bijvoorbeeld schaatsen en skeeleren bij de IJsbaan Lisserbroek. Er worden verschillende wedstrijden georganiseerd waar je aan mee kunt doen. Ook zijn er verschillende jachthavens bij Lisserbroek, zoals Jachthaven van der Meer aan de Ringvaart. Vanuit hier zit je zo op de Kagerplassen, een uitgestrekt water waar ook een gedeelte is waar hard gevaren mag worden en waar je zelfs kunt waterskiën. 

Wil je wat langer blijven? Dan kun je prima overnachten bij een camping bij Lisserbroek, bijvoorbeeld bij camping Het Engeltje of Het Hof van Eden, iets verderop in Warmond. Op die manier kun je extra genieten van de mooie omgeving van het prachtige Lisserbroek.