Olmenhorst route

9,6 km
Brug over de Ringvaart van Lisse naar Lisserbroek
Deze route voert je dwars door de Haarlemmermeer polder zoals die er in 1852 bij lag: strak, weids en met rechte wegen en ontwateringskanalen uit de tijd van de drooglegging. Maar je komt onderweg ook verrassingen tegen.
Appels aan boom in de Olmenhorst

Zo lijkt Landgoed de Olmenhorst haast een stukje Drenthe – met boomgaarden, oude opstallen en kleinschalige begroeiing. En het dorp Abbenes ligt schilderachtig aan een kanaal met bruggen erover en bomen erlangs. Ontdek deze bijzondere plekken tijdens de Olmenhorst wandelroute! 

Startpunt

De route begint bij de brug over de Ringvaart van Lisse naar Lisserbroek. Via Lisserbroek loop je naar eerst een stuk door het prachtige polderlandschap, richting Landgoed de Omenhorst.

1 Landgoed de Olmenhorst

Op deze boomgaard in Lisserbroek groeien de lekkerste appels en peren, die met liefde en aandacht worden geteeld volgens biologische principes. Het romantische Landgoed de Olmenhorst bestaat uit maar liefst 30 hectare aan appel- en perenboomgaarden. Ook vind je hier een kaasmakerij, geitenboerderij, verschillende winkeltjes en ateliers waar kookworkshops te volgen zijn voor jong en oud.  

Boomgaard bij Olmenhorst met boerderij op achtergrond

2 Abbenes 

Vanuit Landgoed de Olmenhorst loop je naar Abbenes, een klein dorp tussen Nieuw-Vennep en Buitenkaag, gelegen aan de Hoofdvaart. De naam van dit polderdorp komt van het eiland met dezelfde naam in het Haarlemmermeer dat in de loop van de tijd in het meer is verdwenen. In dit mooie dorp vind je vijf bijzondere monumenten, zoals het graf van arts en schrijver J.P. Heije die zijn laatste jaren in Abbenes doorbracht. Ook kun je hier een ooievaarsnest en een weelderige pluktuin ontdekken tijdens je bezoek.  

Soort welkomstpoort over de brug bij de Hoofdvaart in Abbenes

Eindpunt

Via Abbenes loop het laatste stuk door het mooie landschap weer omhoog naar Lisserbroek. De route eindigt waar je bent gestart, bij Landgoed de Olmenhorst. Ben jij geïnspireerd om deze leuke wandeling te lopen? Bekijk dan snel de gehele route via onderstaande link! 

Meer over het startpunt

Startpunt route
Brug over de Ringvaart van Lisse naar Lisserbroek
Kanaalstraat
2161 JP Lisse
Nederland