Spaarndam: pittoresk dorp aan het Spaarne

Vlak naast Haarlem ligt het groene Spaarndam. Dit pittoreske dorp is ontstaan rondom een dam op de plek waar de rivier het Spaarne overging in het IJ, aangelegd door Graaf Floris V van Holland in 1285. Tegenwoordig is Spaarndam een forensenplaatsje met veel toerisme dankzij het prachtige Spaarnwoude Park. Spaarndam heeft zo’n 3180 inwoners (2021) en bruist van de activiteiten. Ontdek snel wat er allemaal te beleven valt in dit mooie plaatsje in Haarlemmermeer boordevol leuke plekken om te ontdekken – van café de Toerist tot restaurant De Kolk.
Het prachtige polderlandschap van Spaarndam met een fietser en koeien.

Vissen in het wapen van Spaarndam 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Je kunt Spaarndam herkennen aan drie vissen. Deze vissen komen terug in het wapen van Spaarndam. De herkomst van het wapen is onduidelijk. Het heeft waarschijnlijk te maken met de plaatselijke visserij, die vroeger de belangrijkste inkomstenbron van het dorp was. 
 

Restaurants in Spaarndam 

In dit mooie dorp zijn genoeg restaurants te vinden waar je heerlijk kunt genieten van een lunch of diner. Bijvoorbeeld bij restaurant De Kolk, met uitzicht over het water van de Kolksluis. Met goed weer kun je hier comfortabel buiten zitten op het ruimte terras. Of bij restaurant Graan voor Visch, gelegen in het complex van Golfclub Spaarnwoude. Naast golfers zijn fietsers en wandelaars ook van harte welkom om hier een hapje te komen eten. 

Heb je zin om gezellig te borrelen? Dan ben je bij café De Toerist aan de Spaarndammerdijk aan het juiste adres. Ook kun je hier een terecht voor een uitgebreide lunch of een diner.  
 

Recreatie in Spaarndam 

Er is veel te beleven in Spaarndam. Dankzij de groene omgeving en de ligging dichtbij Spaarnwoude Park is het een ideale plek voor een fietstocht of een mooie wandeling. Ga je graag varen? Bij jachthaven De Rietpol in Spaarndam kun je aanmeren met jouw boot. Als het wat kouder is, in de periode van september tot en maar maart, kun je ook schaatsen op de ijsbaan in Spaarndam, bij IJsclub Nova Zembla
 

Forten in Spaarndam 

In Spaarndam vind je twee verschillende historische forten. Ze worden ook wel de bunkers van Spaarndam genoemd, maar bunkers zijn vaak kleiner dan een fort. Deze forten zijn onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie die werd opgezet tussen 1880 en 1920. De hele Stelling van Amsterdam bestaat uit 46 forten en batterijen.  

Spaarndam heeft het Fort benoorden Spaarndam aan Zijkanaal B, die nog geheel in oude staat verkeert. Daarnaast kun je het Fort Zuid in Spaarndam ontdekken – ook bekend als het Fort bezuiden Spaarndam. Bij Café Terras Fort Zuid kun je heerlijk genieten van het uitzicht over het water van De Mooie Nel. 
 

Overnachten in Spaarndam 

Ben je van plan langer in Spaarndam te blijven om de omgeving op je gemak te ontdekken? Dan kun je overnachten op een camping in Spaarndam, bijvoorbeeld bij camping Blauhek. Deze kampeerboerderij ligt op het terrein van boerderij Blauhek. Je kampeert hier dus echt tussen de koeien, een unieke ervaring! 

Zoals je ziet valt er eindeloos veel te ontdekken in Spaarnwoude! Verken de groene omgeving van dit prachtige dorpje in Haarlemmermeer of doe gezellig mee met de feestelijkheden tijdens het speciale dorpsfeest in Spaarndam.