UNESCO Werelderfgoed: Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een bijzonder stuk cultureel erfgoed in Haarlemmermeer. Zo bijzonder zelfs, dat het is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Stelling van Amsterdam is gebouwd als een verdedigingslinie rondom Amsterdam. Het geheel is 149 kilometer lang en bestaat uit 45 forten. Als je naar de Stelling van Amsterdam kijkt op de kaart, zie je dat de forten zich ook echt in een cirkel rondom Amsterdam bevinden. 
Stelling van Amsterdam

In de tijd dat de Stelling van Amsterdam werd aangelegd, tussen 1880 en 1920, was dit een uniek waterbouwkundig concept. Hiermee kon het land rondom de linie onder water worden gezet. Op die manier kon de vijand niet door het water heen. Dankzij de opkomst van het vliegtuig is de Stelling echter niet lang nodig geweest. Wel is het grotendeels behouden als monument. Je kunt de bijzondere onderdelen ervan vandaag nog ontdekken op verschillende plekken in Haarlemmermeer. 
 

Fietsen langs de Stelling van Amsterdam 

Op de fiets kun je de locaties van de Stelling van Amsterdam gemakkelijk bewonderen. Bijvoorbeeld via de Geniedijk. Deze dijk loopt vanuit Vijfhuizen dwars door de gemeente Haarlemmermeer heen, tot in Aalsmeer. Als een groen lint brengt hij je door het centrum van Hoofddorp.  

Het fietspad verbindt de Geniedijk met verschillende wijken en recreatiegebieden. Tijdens het fietsen kun je genieten van het uitzicht over boerenvelden met schapen en koeien. Ook kun je de speciale Fortenfietsroute doen, langs de forten van Hoofddorp en Aalsmeer. 

Voor de echte wielrenners is ook een speciaal evenement dat jaarlijks langs dit bijzondere erfgoed wordt gehouden. Tijdens de Ronde van de Stelling van Amsterdam maak je een rit van 25, 65, 120 óf 170 km langs deze oude verdedigingslinie rondom Amsterdam. Een heerlijke zomerse fietstocht en gezellig evenement! Zin om mee te doen? Schrijf je dan snel in op de website voor deze uitdagende fietstocht. 

Buitenkan kunstfort Vijfhuizen met water aan voorkant
Fietsen op de Geniedijk, de Stelling van Amsterdam

Wandelen langs de Stelling van Amsterdam 

Ook zijn er verschillende wandelroutes langs de Stelling van Amsterdam. De Geniedijk is zelf ook onderdeel van dit unieke cultureel erfgoed en een perfect startpunt voor een mooie wandeling. Deze wandeling biedt naast de prachtige natuur namelijk ook veel cultuur. Langs de Geniedijk vind je een aantal forten, zoals Kunstfort Vijfhuizen. Een andere populaire wandelroute is de Fortenroute in Spaarndam.  

Ben je een ervaren wandelaar? Dan is het speciale Waterliniepad wat voor jou. Dit lange afstand wandelpad is maar liefst 350 km lang. Het Waterliniepad voert langs twee historische verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en ook de Nieuwe Hollandse Waterlinie.  
 

Ontdek de forten van de Stelling van Amsterdam 

De Stelling van Amsterdam omvat 45 forten. Veel van deze forten hebben een nieuwe bestemming gekregen, zoals bijvoorbeeld het Fort van Vijfhuizen waar je het Kunstfort vindt, met een expositieruimte waar tentoonstellingen te zien zijn. Of het Fort van Hoofddorp, waar verschillende activiteiten plaatsvinden, van workshops tot concerten. 

De Stelling van Amsterdam is een uniek stuk cultureel erfgoed van Nederland. Ontdek dit prachtige stukje geschiedenis in Haarlemmermeer en kom er zelf achter waarom de Stelling van Amsterdam deel van UNESCO is! 

Fortenfietsroute

Tijdens deze uitgebreide fortenfietsroute van maar liefst 42,8 kilometer kom je langs de b..
42,8 km
Kunstfort bij Vijfhuizen