Kunstfort Vijfhuizen: hedendaagse kunst over klimaat en politiek

Kunstfort Vijfhuizen is een unieke plek waar hedendaagse kunst over klimaat en politiek gepresenteerd wordt. Voor de één een tikje science fiction, voor de ander een opening tot dialoog. Het Kunstfort ligt op een eiland vlakbij de Meerwijkplas in Vijfhuizen en hoort bij de waterlinie Stelling van Amsterdam.
Entree van Fort Vijfhuizen

Tentoonstellingen op het forteiland 

Het Kunstfort Vijfhuizen brengt meerdere thema’s samen: kunst, erfgoed en natuur. En dat is niet voor niets. Wist je dat het Fort bij Vijfhuizen een van de eerste betonnen gebouwen van Nederland was? Toen al was het fort een vreemd gezicht in een polderlandschap. Het principe van menselijk ingrijpen in een landschap komt ook steeds terug in de kunst die je hier ziet. Klimaat en politiek zijn daarbij veelvoorkomende thema’s die kunstenaars belichten. Het hele forteiland wordt gebruikt voor tentoonstellingen. Ook staan er wisselende installaties en kunstwerken in het buitengedeelte. Kijk op de agenda voor een actueel overzicht.  

Stelling van Amsterdam 

Het Fort bij Vijfhuizen is onderdeel van de waterlinie Stelling van Amsterdam. Ondanks het ingenieuze verdedigingsplan is het fort nooit gebruikt waarvoor het gebouwd werd. De Nederlandse waterlinies horen wel tot de beroemde erfgoedlijst van UNESCO en zijn daarmee net als de piramides of bekende paleizen beschermd. In de gemeente Haarlemmermeer vind je allerlei restanten van de Stelling van Amsterdam. Lees meer op deze pagina.

Buitenkan kunstfort Vijfhuizen met water aan voorkant
Terras buiten bij Fort Vijfhuizen
Kunstwerk buiten bij Fort Vijfhuizen
Kunstwerken binnen bij Fort Vijfhuizen
Moderne kunst binnen in Fort Vijfhuizen

Restaurant 

Fort 5, gelegen naast Kunstfort Vijfhuizen, is de nieuwste foodspot. Bezoek deze brasserie op unieke locatie snel! 

Kunstfort Vijfhuizen bezoeken  

Het Kunstfort bij Vijfhuizen is van voorjaar tot najaar geopend. In de wintermaanden kun je het restaurant en de buitenruimte wel bezoeken. Gedeeltes van het fort zijn niet goed toegankelijk voor een rolstoel, rollator of kinderwagen. De openingstijden van het Kunstfort Vijfhuizen vind je op hun website. Reserveer een toegangsticket via de website en laat je verrassen door een science fiction kijk op kunst op een prachtige erfgoedlocatie!  

Contact

Kunstfort Vijfhuizen
Fortwachter 1
2141 EE Vijfhuizen
Nederland