Cruquius: ontdek hier de unieke geschiedenis van Haarlemmermeer

Tussen Heemstede en Hoofddorp ligt het beeldschone dorpje Cruquius aan de Ringvaart. Dit kleine dorp telt zo’n 1000 inwoners. Als je naam Cruquius hoort, denk je waarschijnlijk als eerste aan het voormalige Gemaal de Cruquius. Het dorp Cruquius is dan ook naar het gemaal vernoemd dat halverwege de 19e eeuw werd vernoemd naar een van de vroege initiatiefnemers van de inpoldering van het Haarlemmermeer: de waterbouwkundige Nicolaas Samuel Cruquius. Dit unieke stoomgemaal staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en heeft tegenwoordig ook een museum. Daarnaast vind je veel leuke winkels in Cruquius en waanzinnige restaurants.
Fietser bij Cruquius-gemaal.

Gemaal de Cruquius 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Je herkent Cruquius aan het stoomgemaal. Het Gemaal de Cruquius uit 1849 is een van de drie gemalen waarmee Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is drooggepompt.  

Het is de grootste stoommachine ter wereld en behoort tot de top 100 Nederlandse rijksmonumenten. Vandaag de dag is Gemaal de Cruquius door zijn bijzondere architectuur en rijke geschiedenis een belangrijk industrieel monument. Het behoort dan ook tot de top 100 van de Nederlandse rijksmonumenten. Deze unieke locatie is inmiddels omgebouwd tot een culturele hotspot met een innovatief museum. Ook biedt Gemaal de Cruquius vergaderruimtes en zalen voor diverse evenementen.  
 

Cruquius Museum 

Het Cruquius Museum is deel van Gemaal de Cruquius en vertelt de eeuwenlange geschiedenis van de strijd tegen het water. Alvast benieuwd naar een voorproefje? Tijdens een virtuele tour nemen de beroemde meteoroloog Nicolaus Samuelis Cruquius en zijn huishoudster Johanna je mee door het gemaal en de drooglegging van de polder. Ook zijn er in het museum audiotours beschikbaar én er is een leuke speurtocht voor de kids. 
 

Woonboulevard Cruquius 

Cruquius is ook een hotspot voor mensen die op zoek zijn naar een nieuw interieur. In Cruquius vind je namelijk een grote woonboulevard waar je de leukste meubels en decoratie voor je huis kunt vinden. Hier kun je naar hartenlust winkelen op een oppervlakte van maar liefst 80.000 m2 met 55 gave woonwinkels. Kijk voor meer informatie op de website van Woonboulevard Cruquius.  
 

Activiteiten in Cruquius 

Naast het museum en de leuke winkels heeft Cruquius ook een aantal geweldige restaurants. Na een bezoekje aan het Cruquius Museum kun je bijvoorbeeld heerlijk lunchen bij Theehuis Cruquius, gelegen aan het water vlak naast Gemaal de Cruquius. Voor een uitgebreid diner kun je terecht bij Zyanos Grand Café of bij het Pannenkoeken Paviljoen restaurant in Cruquius. 

Of je nu komt winkelen, het stoomgemaal komt bewonderen of het Cruquius Museum komt bezoeken, er valt dus genoeg te beleven in dit mooie dorpje. Breng Cruquius dus zeker eens een bezoek en ontdek de rijke geschiedenis van de strijd tegen het water in Haarlemmermeer, die uiteindelijk dit prachtige stuk land heeft opgeleverd.