Abbenes: bijzonder polderdorp in Haarlemmermeer

Abbenes is een klein dorp tussen Nieuw-Vennep en Buitenkaag, gelegen aan de Hoofdvaart. De naam van dit polderdorp komt van het eiland met dezelfde naam. Dat in de loop van de tijd in het meer is verdwenen. In dit mooie dorp vind je vijf bijzondere monumenten. Zoals het graf van arts en schrijver J.P. Heije die zijn laatste jaren in Abbenes doorbracht. Ook kun je hier een ooievaarsnest en een vrolijke pluktuin ontdekken tijdens je bezoek.
Restaurant van Lowietje aan de Kaag aan het water.

Ooievaar van Abbenes 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Je kunt Abbenes herkennen aan een ooievaarsnest. Dit ooievaarsnest staat op het terrein van Anton Zekveld, een fruitkwekerij aan de Ringvaart bij Huigsloot. ‘De ooievaar komt iedere avond. Om 8 uur landt hij op zijn nest. Kleppert met zijn snavel om daarna zijn veren op te poetsen’, vertelt Zekveld. 
 

Monumenten in Abbenes 

In 2009 waren er maar liefst vijf verschillende monumenten te vinden in Abbenes. Dit zijn drie bijzondere boerderijen, namelijk Andreas Hoeve, Vondel's Landleeuw en Meerhof. Ook is er het kerkgebouw van de Nederlands Hervormde Kerk en het graf van de negentiende-eeuwse arts en schrijver J.P. Heije. Hij was de schrijver van bekende kinderliedjes zoals "Zie de maan schijnt door de bomen". J.P. Heije bracht zijn laatste levensjaren in Abbenes door. 
 

Pluktuin Abbenes 

In de zomermaanden kun je zelf vers fruit en groente komen plukken in pluktuin Van Reeuwijk. Heel leuk en leerzaam voor de kinderen en met de verse oogst kun je een heerlijke maaltijd maken. Je krijgt je eigen plukmand met bakjes mee en uitleg over wat er allemaal te plukken is. Daarna ben je klaar om de pluktuin in te gaan en aan de slag te gaan. Van aardbeien en frambozen tot zwarte bessen, het aanbod is heel afwisselend. In de winkel vind je ook de mooiste bloemen van Abbenes. 

Of je nu komt om één van de vijf monumenten te bewonderen of om een mandje vol vers fruit te verzamelen ... Abbenes is zeker een bezoekje waard!