Rijsenhout: ontdek dit mooie dorp aan de Westeinderplassen

Aan de Ringvaart en de Westeinderplassen ligt het dorpje Rijsenhout. Dit dorp heette aan het eind van de jaren vijftig Aalsmeerderbuurt-Zuid. Deze plek werd ingericht als woongebied voor de inwoners van het dorp Rijk, dat weg moest om plaats te maken voor luchthaven Schiphol. De oude naam werd veranderd naar Rijsenhout. Het dorp heeft zo’n 4215 inwoners (2021) en is populair onder watersportliefhebbers dankzij de gunstige ligging aan het water.
Ringvaart bij Rijsenhout oversteken met pontje.

Glastuinbouw in Rijsenhout 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Je kunt Rijsenhout herkennen aan een glazen kas. In Rijsenhout kun je de overgang van oude naar nieuwe glastuinbouw goed zien aan de hoeveelheid kassen in het landschap.  

Glastuinbouw is een speciaal soort tuinbouw waarbij de gewassen worden gekweekt in glazen kassen, in plaats van buiten op het land. Op die manier kunnen allerlei soorten bloemen, planten en groenten worden gekweekt in een perfecte en beschermde omgeving. 
 

Recreatie in Rijsenhout 

Dankzij de ligging vlak aan de Westeinderplassen is er in Rijsenhout veel te doen aan en op het water. Zo kun je bijvoorbeeld een sloep huren om Rijsenhout vanaf het water te ontdekken. Ook zijn er verschillende havens te vinden in Rijsenhout, zoals Jachthaven de Stormvogel. 

Zin in meer uitdaging? Ga dan eens een dagje suppen in Rijsenhout! Bij Stardupp en de Wake Store kun je terecht om een gaaf paddleboard of wakeboard uit te kiezen. Vanaf de Leimuiderdijk kun je zo het water in om ze uit te proberen. Je vindt hier langs de oever allemaal aanlegplaatsen met een trappetje aan het water. Perfect voor je boot, paddleboard of om gewoon een duik in het water te nemen. 

Ook leuk: in Rijsenhout houden ze van gezellige feesten. Ieder jaar vindt hier in juni de feestweek plaats. Kom gerust eens langs om mee te doen met het feestplezier, of om een heerlijke dag aan het water te beleven! 

Rondje Ringvaart varen

Heb jij zin om een mooie vaartocht te maken? De Rijnlandse vaarroute neemt je mee langs ee..
69,6 km
Oude Haagseweg in Sloten, bij Jachthaven de Boekanier
Varen over de ringvaart met molen op de achtergrond