Oude Meer: een dorp in Haarlemmermeer met een waterrijk verleden

Vlak onder Schiphol-Oost vind je Oude Meer, een buurtschap met rond de 170 inwoners (2021). Dit kleine dorp is vernoemd naar het oorspronkelijke Oude Meer dat is opgegaan in het voormalige Haarlemmermeer. Ontdek dit mooie plaatsje, ideaal gelegen tussen Schiphol en Aalsmeer.
Café restaurant Wink in Oude Meer aan de Schipholdijk.

Het waterrijke verleden van Oude Meer 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Oude Meer is officieel zo klein dat het eigenlijk een buurtschap is in plaats van een echt dorp. Je kunt Oude Meer herkennen aan een eend, die symbool staat voor de relatie met het water.  

Het Oude Meer lag vroeger in het verlengde van het Nieuwe Meer. Vanaf 1956 werd de Nieuwe Meer aan de noordzijde vergroot door zandwinning. Een groot deel van de Riekerpolder werd hiervoor vergraven tot Riekerplas, wat onderdeel werd van de Nieuwe Meer. Het gehele Oude Meer verdween daarbij. 
 

Wat te doen in Oude Meer 

Met een boot kun je vanuit Oude Meer zo het water op en over de Ringvaart en aangrenzende plassen varen, zoals het Nieuwe Meer, de Westeinderplassen en de Kagerplassen. In de zomer- en lentemaanden is de omgeving van de Ringvaart ideaal om heerlijk van de buitenlucht te genieten. Pak dus een picknickmand in en breng de dag door op of aan het water. 
 

Dutch Dakota Association bij Oude Meer 

Vanwege de ligging vlakbij vliegveld Schiphol is Oude Meer een bekende plek voor vliegtuigliefhebbers. Op Schiphol-Oost vind je ook de Dutch Dakota Association. Deze organisatie neemt je mee op een indrukwekkende reis boven Nederland. Ook kun je hier een vlucht in een historisch DC-3 Dakota vliegtuig maken. Gegarandeerd een belevenis om nooit te vergeten! 

Breng Oude Meer dus vooral eens een bezoek. Of je nu komt voor de rust en het uitzicht over het water of voor een spannende vlucht in een antiek vliegtuig, Oude Meer heeft veel te bieden.