Penningsveer: een klein buurtschap aan rivier de Liede

Penningsveer is een klein dorpje in Haarlemmermeer, vlak onder Spaarnwoude. Het dorpje is zo klein dat het slechts 70 inwoners telt (2021). Het is gelegen boven het water van de Veerplas. In de Middeleeuwen was er een veer in Penningsveer, die mensen over het kleine riviertje de Liede vervoerde. Na 1521 kwam er vaste verbinding. Vandaag de dag is Penningsveer vooral bekend als jachthaven aan de Liede.
Stompe Toren in Spaarnwoude

Fort bij Penningsveer 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Penningsveer is officieel zo klein dat het een buurtschap is in plaats van een echt dorp. Je kunt Penningsveer herkennen aan een kanon uit het Fort bij Penningsveer.  

Fort Penningsveer is één van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam is een bijzonder stuk cultureel erfgoed in Haarlemmermeer. Zo bijzonder zelfs, dat het is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst, naast onder andere de Taj Mahal en de Chinese muur. Het fort is gerestaureerd en is op afspraak te bezoeken. Het Fort bij Penningsveer wordt voornamelijk gebruikt als groepsaccommodatie voor scholen en instellingen. 
 

Recreatie in Penningsveer 

Dankzij de ligging langs rivier de Liede is Penningsveer een ideale plek om het water op te gaan. Op die manier kun je de omgeving verkennen en een heerlijke ontspannend dag op het water hebben. Je kunt gemakkelijk een boot huren in Penningsveer. Bijvoorbeeld bij Bootje Huren aan het Penningsveer, of bij Club Spaarne in het nabijgelegen Haarlem. Ook vind je verschillende jachthavens in Penningsveer, zoals Jachtvereniging Watervrienden en Van Assema.  

Verken je het gebied op de fiets of wandelend? Dan is het leuk om een kijkje te nemen bij Molen De Veer. Dit is een authentieke achtkantige poldermolen met vijzel, type buitenkruier. De molen aan de andere kant van het water van Penningsveer, vlak aan de veerplas.  

Zoals je al ziet valt er genoeg te ontdekken in Penningsveer! Kom gerust eens langs en ontdek dit bijzondere plaatsje in Haarlemmermeer.