Vijfhuizen: bruisend dorp bekend van EXPO Greater Amsterdam

Tussen Hoofddorp en Haarlem ligt Vijfhuizen. Het enige dorp dat al bestond vóór de inpoldering van het Haarlemmermeer. Vijfhuizen telt zo’n 4.840 inwoners (2021). En heeft een zeer actieve dorpsvereniging die ieder jaar in september de gezellige Feestweek Vijfhuizen organiseert. Daarnaast ken je Vijfhuizen misschien wel van de bekende evenementenlocatie EXPO Greater Amsterdam of van het Fort bij Vijfhuizen. Lees in dit artikel meer over dit leuke dorp en laat je inspireren om eens langs te komen.
Kunstfort bij Vijfhuizen

Iconische ophaalbrug  

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Je kunt Vijfhuizen herkennen aan de ophaalbrug. De Vijfhuizerbrug is een ophaalbrug over de Ringvaart en is gebouwd in 1931. De brug verbindt Haarlemmermeer met de wijk Schalkwijk in Haarlem en staat op de lijst met gemeentelijke monumenten. 

Vroeger, nog voor de inpoldering van de Haarlemmermeerpolder, behoorde het gebied aan beide kanten van de brug tot de toenmalige gemeente Zuid-Schalkwijk. Daarom vind je aan de ene kant van de brug het dorp Vijfhuizen. En aan de andere kant in Haarlem een weggetje vernoemd naar Vijfhuizen. Ook vind je hier de Vijfhuizer Molen. 
 

Activiteiten in Vijfhuizen 

Een belangrijke plek in Vijfhuizen is de evenementenlocatie EXPO Greater Amsterdam. Deze unieke glazen accommodatie is de perfecte plek voor diverse beurzen en evenementen. Denk aan Bright Day, Citromobile, de Libelle Zomerweek en diverse rommelmarkten. 

Een andere populaire bestemming is het Fort bij Vijfhuizen, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Dit historische fort, ook wel bekend als het Kunstfort bij Vijfhuizen, is omgebouwd tot een plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. Je kunt hier verschillende tentoonstellingen bezoeken. 
 

Recreatie in Vijfhuizen 

Er is voor natuurliefhebbers genoeg te ontdekken in Vijfhuizen. Zo kun je heerlijk wandelen door de Groene Weelde, een natuurgebied dat onderdeel is van Spaarnwoude Park. Ook vind je diverse fietsroutes die jou door de prachtige omgeving leiden. Vanuit Vijfhuizen fiets je zo naar Amsterdam, of de andere kant op richting de Kennemerduinen. 

Voor de sportliefhebbers valt er ook veel te beleven. Zo kun je bijvoorbeeld golven bij de golfbaan in Vijfhuizen. Op de website van de Haarlemmermeerse Golfclub vind je meer informatie over alle banen die beschikbaar zijn. Voor voetbal en handbal kun je terecht bij sportvereniging Door Sport Ontspanning Vijfhuizen. Deze vereniging geeft je de mogelijkheid om in teamverband te spelen, zowel op het veld als in de zaal. 
 

Herdenkingsbos Vijfhuizen 

Het Herdenkingsbos Vijfhuizen is een rustige wandelplek en rustplaats waar mensen de as kunnen uitstrooien van overleden dierbaren. Ook kun je hier een boom laten planten, ter herdenking aan iemand die er niet meer is. Op die manier vormt het herdenkingsbos een plek van herinnering en troost. Waar het leven verder gaat en zichtbaar is in de natuur. 
 

Restaurants in Vijfhuizen 

Voor een heerlijke maaltijd kun je uitgebreid dineren in Vijfhuizen bij restaurant Het Graanpakhuis. In het weekend kun je hier ook lunchen. Iets verderop, gelegen aan het water van de Ringvaart vind je restaurant De Nieuwe Meerpaal. Is het mooi weer, dan kun je hier ook comfortabel aan het water zitten met uitzicht over de natuur. 

Wil je wat langer blijven en de omgeving op je gemak verkennen? Dan kun je overnachten op de camping Vijfhuizen genaamd Camper Park. In Spaarnwoude Park is een grotere camping waar je ook je tentje neer kunt zetten, bij Dagcamping Haarlemmermeer. 

Kom gerust eens langs bij Vijfhuizen. En laat je verrassen door de prachtige natuur en de vele bijzondere bezienswaardigheden in dit mooie dorp!