Nieuwe Meer: ontdek dit groene buurtschap aan het water

Vlak onder Amsterdam ligt Nieuwe Meer, tussen Badhoevedorp en Schiphol-Oost. Dit kleine buurtschap kijkt uit op het Amsterdamse Bos. Er zijn hier dan ook veel watersportactiviteiten te beleven. Ook zijn er verschillende strandjes om te ontdekken langs het gelijknamige meer. Nieuwe Meer telt zo'n 170 inwoners (2021), maar ondanks zijn kleine formaat valt er hier genoeg te zien!
Veerpont Ome Piet bij Nieuwe Meer.

Veerpont in Nieuwe Meer 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Nieuwe Meer is officieel zo klein dat het een buurtschap is in plaats van een echt dorp. Je kunt deze plek herkennen aan de veerpont. 

Nieuwe Meer heeft twee verschillende veerponten: De Helena en Ome Piet. De eerste is vooral populair onder fietsers en wandelaars uit Amsterdam die zo op een snelle en leuke manier het Amsterdamse Bos kunnen bereiken. Veerpont De Helena van rederij Oeverloos vaart tussen de noordelijke oeverlanden van het Nieuwe Meer en de Meerkade in het Amsterdamse Bos.  

Veerpont Ome Piet is vernoemd naar de laatste pontbaas, genaamd Ome Piet Eilander. Ome Piet onderhield tot in de jaren ’60 een kabelpont waarmee hij trekpaarden en forenzen heen en weer bracht tussen het Jaagpad langs het Nieuwe Meer en de Nieuwemeerdijk. Zo’n tien jaar geleden hebben twee buurmannen deze oude pont weer in gebruik genomen. De veerpont vaart van half april tot en met half oktober.  
 

Recreatie in Nieuwe Meer  

Er valt buiten veel te beleven in dit prachtige plekje in Haarlemmermeer. In de Oeverlanden in Nieuwe Meer kun je bijvoorbeeld heerlijk wandelen door de natuur. Je vindt verschillende wandel- en fietspaden in dit beschermde natuurgebied. Ook zijn er strandjes en ligweides met uitzicht op het water van de Nieuwe Meer. Voor de kids is er zelfs een speeltuin – kortom, je vermaakt je hier makkelijk op een mooie zomerdag! 

Wanneer het vriest in de winter is het Nieuwe Meer de ultieme plek voor ijsplezier. Als het water goed is dichtgevroren kun je prachtig schaatsen op het Nieuwe Meer.  
 

Zwemmen in Nieuwe Meer  

In en langs het water valt ook genoeg te doen. Neem vooral een duik in het water van de Nieuwe Meer, je kunt hier prima zwemmen. Heb je een bootje? Maak dan een heerlijke tocht over het water naar Amsterdam. Via de Nieuwe Meerschutsluis kun je vanuit Nieuwe Meer Amsterdam in varen. Let er wel op dat deze sluis in Nieuwe Meer soms gesloten is.  

Liever een bootje huren in Nieuwe Meer? Dan kun je terecht op verschillende plekken, zoals bij Nexus Boat Rentals aan het Tjotterspad. Ook bij Zeilschool het Nieuwe Meer kun je een bootje huren om een dagje het water op te gaan. 

Dit kleine groene buurtschap in Haarlemmermeer heeft zoals je ziet enorm veel te bieden! Kom vooral eens langs om de prachtige natuur te verkennen en geniet in of aan water in Nieuwe Meer.