Hoofddorp: een bruisend dorp boordevol cultuur en winkelplezier

Vlak onder Haarlem vind je Hoofddorp, het grootste dorp in de gemeente Haarlemmermeer. Hoofddorp is door zijn gunstige ligging makkelijk te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Het winkelcentrum met ruim 300 winkels ligt niet direct in het centrum van Hoofddorp, maar aan de oostkant, vanwege de nabijheid van Schiphol. Leuk weetje: de bekende verhalen in de kinderboeken van Dik Trom spelen zich af in dit gezellige dorp.
Aangezicht van Hoofddorp met fontein en oude ambtswoning

Beeld van Tom Claassen 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Je kunt Hoofddorp herkennen aan een bijzonder aluminium beeld: ’t Mannetje. Dit zeven meter hoge beeld op het Burgemeester van Stamplein is gemaakt door beeldhouwer Tom Claassen. Het beeld is opgebouwd uit 22 gepolijste aluminium onderdelen die lijken op kiezels of kussens. Het is dan ook geen verrassing dat deze blikvanger het icoon van Hoofddorp is geworden. 
 

Dik Trom Jeugd Award 

Hoofddorp is bekend vanwege Dik Trom, de Haarlemmermeerse jeugdheld uit een serie van zes kinderboeken. Deze populaire kinderboeken zijn geschreven door Johan Kieviet, die zelf in Hoofddorp woonde. Net als de schrijver woont Dik Trom ook in Hoofddorp. Op het Marktplein vind je dan ook een standbeeld van deze bekende held. 

De gemeente Haarlemmermeer organiseert een speciale onderscheiding ter ere van Dik Trom. Kinderen uit Haarlemmermeer die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de samenleving, komen in aanmerking voor de Dik Trom Jeugd Award. Denk bijvoorbeeld aan het inzamelen van geld voor slachtoffers van een ramp of het schoonhouden van de eigen buurt. Op de website van de gemeente vind je meer informatie over de uitreiking van deze onderscheiding. 

Zonnige foto bij Toolenburgerplas.
Weekmarkt in Hoofddorp centrum.

Wat te doen in Hoofddorp 

Vraag je je af wat er te doen is in Hoofddorp? Het antwoord is simpel: een heleboel! Vanwege de centrale ligging is Hoofddorp een populaire locatie voor bedrijven, maar ook voor winkels en horeca. Zo vind je verschillende goede restaurants in Hoofddorp. Den kaan Proeflokaal de Polderboom, waar je heerlijk kunt eten en relaxed kunt genieten van een glas wijn of een verfrissende cocktail. 

Heb je zin om langer te blijven? Dan zijn er ook verschillende fijne hotels in Hoofddorp waar je kunt overnachten. Bijvoorbeeld bij het stylish Florian Hotel. Zo heb je extra tijd om te winkelen of om de bezienswaardigheden van Hoofddorp te bezoeken, zoals het historische Fort van Hoofddorp. Ben je een kunstliefhebber? Neem dan eens een kijkje bij het Greenbox Museum, waar je een tentoonstelling met bijzondere kunstwerken uit Saoedi-Arabië kunt bezoeken. 
 

Winkelen in Hoofddorp 

Ook kun je uitgebreid shoppen in Hoofddorp, bij winkelcentrum Winkelstad. Met een groot aanbod aan bekende lokale winkels en internationale merken kun je hier naar hartenlust winkelen. Moe van al het shoppen? Bij een van de vele cafés in het winkelcentrum van Hoofddorp kun je rustig even bijkomen. 

Handig om te weten: parkeren in Hoofddorp is heel goed te doen. Er is voldoende parkeerplek op straat en in de speciale parkeergarage bij het winkelcentrum. Het station Hoofddorp ligt op loopafstand van de winkels, dus ook met het openbaar vervoer kun je deze gezellige plek gemakkelijk bereiken. 

Kom vooral eens langs om te shoppen en het beeld van Dik Trom te bekijken. Geniet van een dagje uit in Hoofddorp, een bruisend dorp bomvol gezelligheid en reuring!