Boesingheliede: een klein dorpje welbekend onder vliegtuigspotters

Boesingheliede is een kleine plaats in het noorden van Haarlemmermeer. Wil je precies weten hoe klein dit dorp is? Boesingheliede heeft slechts 135 inwoners (2021). Het dorpje is vernoemd naar een dorp nabij Nieuwerkerk, die allebei in vroeger eeuwen door het water van het Oude Haarlemmermeer zijn verzwolgen. Aan de noordkant van het dorp ligt Zwanenburg, in het oosten Lijnden. Dankzij de ligging van het dorp nabij de Polderbaan van Schiphol Airport is het een populaire spottersplek voor vliegtuigspotters.
Gebouw boesingheliede

Pompstation in Amsterdamse School-stijl 

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Boesingheliede is officieel zo klein dat het een buurtschap is in plaats van een echt dorp. Je kunt Boesingheliede herkennen aan het pompstation. Dit karakteristieke Pompstation waterleiding aan de Schipholweg staat op de lijst van gemeentelijke monumenten.  

Het gebouw is ontworpen in Amsterdamse School-stijl en is nu in gebruik als het Pompgebouw van het Gemeentelijk Waterleidingbedrijf van Amsterdam. Kenmerkend voor de Amsterdamse School is het gebruik van baksteen en de versieringen in de gevels. Het pompstation is een van de weinige bouwwerken die in de stijl van de Amsterdamse School in Haarlemmermeer zijn gemaakt. 
 

Vliegtuigspotten in Boesingheliede 

Ondanks het feit dat Boesingheliede maar een heel kleine buurtschap is kun je hier toch van alles doen. Boesingheliede is vooral populair onder vliegtuigliefhebbers. Vliegtuigen spotten kan namelijk erg goed in Boesingheliede vanwege de ligging nabij de Polderbaan van Schiphol Airport. Je kunt hier dus geregeld allerlei vliegtuigen over zien vliegen. 

In Haarlemmermeer zijn er meerdere locaties voor spotters. Welke dit precies zijn kun je vinden op de website van de vliegtuigspotters. Kom gerust eens een dagje vliegtuigspotten in Boesingheliede, wie weet ontdek je een nieuwe hobby!