Zwaanshoek: één van de groenste kernen van Haarlemmermeer

Vlak naast Hoofddorp vind je Zwaanshoek, een rustig en groen dorp aan de Ringvaart. Een brug verbindt Zwaanshoek met Bennebroek. Zwaanshoek telt zo’n 2040 inwoners (2021) en dankt haar naam aan de wilde zwanen die vroeger in het dorp neerstreken. Dankzij de weelderige natuur mag dit prachtige dorp zich rekenen tot een van de groenste kernen van Haarlemmermeer.
Bosgebied Zwaanshoek-Noord op de foto met een ruiter en paard.

Iconische zwaan van Zwaanshoek  

In gemeente Haarlemmermeer heeft elke woonplaats haar eigen iconische gebouw waar je de plek aan kunt herkennen. Je kunt Zwaanshoek herkennen aan de zwaan. De naam Zwaanshoek is kort na de inpoldering ontstaan, toen er in dit gebied veel wilde zwanen neerstreken. Daarvoor hoorde Zwaanshoek nog tot de Bennebroekerbuurt. 
 

Bezienswaardigheden in Zwaanshoek 

Er zijn veel bijzondere plekken te ontdekken in Zwaanshoek. Zo kun je bij biologische landerij De Landlyn terecht voor vers fruit en groente uit het seizoen. Heb je zin in een snack? Dat kan ook geregeld worden, bij Zwaanshoek snackbar De Kemphaan. 

Als je op zoek bent naar een bijzonder cadeau, kleding, of leuke decoratie voor je woning, ben je aan het juiste adres bij de kringloopwinkel in Zwaanshoek, genaamd 't Zwaantje. Ook de begraafplaats van Zwaanshoek is een bezoekje waard. Je vindt een oase van rust op begraafplaats De Meerterpen aan de Spieringweg. De aula is ontworpen door de bekende architect Gerrit Rietveld. 
 

Activiteiten in Zwaanshoek 

Ieder jaar in eind augustus is het een hele week lang feest Zwaanshoek. Tijdens deze uiterst gezellige week, maar ook op andere dagen in het jaar, worden er allerlei activiteiten in het dorp georganiseerd. Van kinderdisco tot pubquiz, er is altijd wel iets leuks te doen. De slogan van het team is niet voor niets: “Altijd jong blijven!” Kijk voor meer informatie op de website van Feestweek Zwaanshoek. 

Zoals je al ziet valt er genoeg te ontdekken in Zwaanshoek! Verken de groene omgeving van dit prachtige dorpje in Haarlemmermeer of doe gezellig mee met de feestelijkheden tijdens de speciale feestweek.