De mooiste kunst in de openlucht in Haarlemmermeer
De Waterwolf, Hoofddorp
De Waterwolf staat symbool voor het drooggemalen Haarlemmermeer. Waar vroeger hele dorpen en stukken land verslonden werden door het woeste water (in de volksmond de waterwolf genoemd), ligt nu de twintig meter lange en zes meter hoge wolf boven op het talud te rusten. Uit de buik van De Waterwolf kan je zachtjes het kabbelende water horen stromen. In de buik staat het verhaal geschreven over hoe De Waterwolf aan zijn naam komt. Ook staat er een korte tekst over de geschiedenis over onze drooglegging.
Arabeske, Nieuw-Vennep
Aan de Smedenweg in Nieuw-Vennep vind je het sierlijke kunstwerk Arabeske. Dit beeld is gemaakt door kunstenaar Nic Jonk en is bedoeld als eerbetoon aan de sierlijkheid van het vrouwelijk lichaam. Het bronzen sculptuur toont een danseres die met haar lichaam een ‘arabeske’ houding aanneemt – een speciale ballethouding. Het lichaam van de danseres is naar achteren gestrekt en ze houdt met twee handen haar rechterbeen vast. In een prachtige balans.
Man met spade, Abbenes
Het beeld Man met spade vind je aan de Hoofdweg in Abbenes. Dit beeld uit 1968 is gemaakt door beeldhouwer Johan Polet en heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Het kunstwerk toont een knielende landarbeider en staat symbool voor de hardwerkende mensen die de polder hebben opgebouwd.
Oorspronkelijk stond het beeld in een Bennebroekse speeltuin waarvan de eigenaar in 1968 failliet ging. Pas in 1992 werd het beeld in Abbenes geplaatst, waar het in 2007 en opnieuw in 2008 flink werd beschadigd. Na een grote restauratie is het beeld op 25 juni 2009 teruggeplaatst op de plek waar je hem nu kunt bewonderen.
Familie, Rijsenhout
Aan de Werf in Rijsenhout vind je op een trapvormige sokkel van baksteen het beeld Familie. Dit opvallende kunstwerk is gemaakt door Sibylle Krosch en bestaat uit drie bronzen mensfiguren. Een vader, moeder en zoon. De kunstenares heeft met deze sculptuur de hechtheid van de Haarlemmermeerse bevolking willen uitbeelden. De figuren zijn behoorlijk realistisch weergegeven, zodat het vanaf een afstandje bijna een werkelijk tafereel lijkt.
Zwanen, Zwanenburg
Aan de Dennenlaan in Zwanenburg vind je een zeer toepasselijk kunstwerk voor dit dorp. De zwaan staat namelijk symbool voor Zwanenburg. Het bronzen beeld van de twee zwanen is gemaakt door kunstenares Theresia van der Pant, in opdracht van Zwanenburg.
Het beeld laat een vrouwtjeszwaan zien die op haar eieren broedt,. Terwijl de mannetjeszwaan zich opricht om indringers te weren en haar te beschermen. Van der Pant heeft de zwanen met indrukwekkende levendigheid uitgebeeld. Ze lijken net echt!
Twee acrobaten, Badhoevedorp
Een opvallend kunstwerk vind je aan de Burgemeester van Amersfoordtlaan in Badhoevedorp. Twee acrobaten is gemaakt door kunstenares Pearl Perlmuter. Je ziet hier twee bronzen mannen die een koprol maken. De twee acrobaten hebben een atletisch figuur en stevige benen.
Beeldhouwster Pearl Pearlmuter heeft de mannen expres niet gedetailleerd uitgewerkt. Ze hebben bijvoorbeeld geen gezicht, of handen en voeten. De hele vorm van het beeld is gericht op de dynamiek van de twee acrobaten, die zo perfect tot uiting komt.
De wandelende mens, Hoofddorp
In Hoofddorp staat sinds 2004 een opvallend rood kunstwerk. Dit beeld van kunstenaar Thomas Houseago vind je in Beukenhorst-Zuid en lijkt een beetje op een sumoworstelaar. Maar Houseago zelf houdt het op reuzenbaby. Het beeld is maar liefst negen meter hoog en veertien meter breed.
Te midden van alle kantoorgebouwen is deze baby een vrolijk detail in de omgeving waarbij je even glimlacht voordat je weer achter je bureau gaat zitten. Houseago heeft voor dit beeld moeten samenwerken met een metaalbewerkingsbedrijf en een ingenieursbureau voor de stevigheid van de constructie. Dat is gelukt: gigantische het beeld staat als een huis!
Statica, Vijfhuizen
In de Vinexwijk Stellinghof in Vijfhuizen ligt Statica, een torenachtige constructie van wel 13 meter hoog. Dit kunstwerk is gemaakt door beeldhouwer Rudi van de Wint. De naar de hemel reikende toren van Statica is het oostelijke onderdeel van een groep van in totaal vijf sculpturen die door de wijk Stellinghof slingert. Ontdek alle vijf de beelden tijdens een wandeling door Stellinghof en laat je inspireren door de bijzondere vormen!
Benieuwd naar een overzicht van alle buitenkunstwerken (en monumenten) uit onze gemeente? Dat vind je op de interactieve Kunst- en Monumentenkaart!
Bekijk de buitenkunst per kern
Man met Spade
- Kunstenaar: Johan Polet
- Plaatsingsjaar: 1992
- Omschrijving: De man met spade is een laat en realistisch beeld van Polet. Het beeld heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. De knielende landarbeider stond oorspronkelijk in een speeltuin in Bennebroek. In 1968 kwam het naar Hoofddorp en in 1992 op zijn huidige plaats in Abbenes. In 2007 werd het onherstelbaar beschadigd. In Tsjechië liet men een duplicaat maken, dat in oktober 2008 geplaatst werd maar een maand later werd onthoofd. Na restauratie is het op 25 juni 2009 teruggeplaatst. De beeldhouwer Johan Polet (1894 - 1971) leerde het vak aan de Quellinusschool en de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam. Hij verstond de kunst direct in steen te hakken, ook op locatie in de gevel, in plaats van vooraf een gips- of kleimodel te maken. Met zijn stijl schaarde Polet zich onder de expressionistische beeldhouwers van de Amsterdamse School, zoals Hildo Krop.
Dr. J. P. Heijebrug
- Ontwerper: onbekend
- Plaatsingsjaar: onbekend
- Omschrijving: Dr. J.P. Heije was arts en tekstdichter. Hij verbleef regelmatig bij vrienden in Abbenes en zijn graf ligt langs de Dr. Heijelaan in Abbenes. Het vrijheidsbeeld van Dick Box bevindt zich op deze brug. Binnen het project ‘Geef bruggen een naam’ hebben inwoners meegedaan met het bedenken van een naam voor bruggen zonder naam. Ook de naam van deze brug is door inwoners bedacht.
Neeltje Borremanbrug
- Ontwerper: onbekend
- Plaatsingsjaar: onbekend
- Omschrijving: Neeltje Borreman was de echtgenote van Pieter Boekel. Pieter Boekel was onderwijzer in Abbenes. Zij heeft veel voor Abbenes betekend. Binnen het project ‘Geef bruggen een naam’ hebben inwoners meegedaan met het bedenken van een naam voor bruggen zonder naam. Ook de naam van deze brug is door inwoners bedacht.
Verhalenpaal LIED
- Kunstenaar: Atelier René Kip
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: Jan Pieter Heije (1809 - 1876) was een bevlogen Amsterdamse arts en letterkundige. Zijn schoonvader was dominee en grootgrondbezitter in Abbenes. Heije droeg veel bij aan de ontwikkeling van het dorp, als bestuurslid van tal van lokale en landelijk medische en culturele organisaties en adviescolleges. Heije leeft daarnaast voort in zijn gedichten die veelal op muziek zijn gezet. Bekend is zijn sinterklaaslied ‘Zie de maan schijnt door de bomen’.
Verhalenpaal MUNT
- Kunstenaar: Atelier René Kip
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: In 1920 vond boer D.J.G. Krijger bij Abbenes 12.389 munten kleingeld uit de vierde eeuw van onze jaartelling. Hoe de schat daar terechtkwam is niet duidelijk. Al in 47 na Chr. trekken de Romeinen zich definitief terug achter de Oude Rijn. Maakten de munten soms deel uit van een scheepslading?
Verzetsmonument Abbenes
- Kunstenaar: onbekend
- Plaatsingsjaar: 1945
- Omschrijving: Gedenkteken ter herinnering aan drie leden van de knokploeg Haarlemmermeer die op 8 september 1944 op de boerderij aan de Hoofdweg door de bezetter werden doodgeschoten. Hoekstra, Van der Hulst en Lenderink hadden opdracht om te voorkomen dat de Duitsers de dijk zouden opblazen en de polder onder water zouden zetten. De 3 werden betrapt en zonder proces gefusilleerd.
Vrijheidsbeeld Abbenes
- Kunstenaar: Dick Box
- Plaatsingsjaar: 1997
- Omschrijving: Een sierlijke stalen boog overspant de brug over de Hoofdvaart in Abbenes. Aan weerszijden hangen vlak boven het water twee schalen, alsof het een grote weegschaal is. De boog wordt bekroond door een metalen bol. In dit Vrijheidsbeeld verwijst Dick Box naar 3 aspecten van vrijheid. Evenwicht, gesymboliseerd door de twee schalen, is een voorwaarde voor een vreedzame en democratische samenleving. Tolerantie, uitgebeeld met de 'getailleerde' vorm van de metalen constructie, herinnert aan Arabische bouwvormen. De bol is het universele symbool voor zowel de aarde als het heelal. Dick Box (1947) volgde de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Samen met de kunstenaar Gerhard von Graevenitz vertegenwoordigde Dick Box in Nederland in de jaren 60 en 70 de kunststroming van de 'kinetische kunst'. Een ander bewegend kunstwerk van Box is de stalen sculptuur in de vijver van Bornholm in Hoofddorp.
Twee Acrobaten
- Kunstenaar: Pearl Perlmuter
- Plaatsingsjaar: 1960
- Omschrijving: Twee mannen maken een koprol. De twee hebben een atletisch figuur maar verdere detaillering ontbreekt. Perlmuter kwam op het idee van deze beweging bij het zien van rijdende tanks met rupsbanden. Pearl Perlmuter (VS 1915 - NL 2008) groeide op in New York waar zij eerst rechten studeerde en eind jaren dertig koos voor het kunstenaarschap. Met de Nederlandse beeldhouwer Wessel Couzijn vestigde ze zich in Amsterdam. Ze ervoer in Nederland veel ongelijkheid en voelde zich als vrouwelijke kunstenaar nauwelijks serieus genomen.
Twee Vogels op een Roze Zuil
- Kunstenaar: Hendrik van Leeuwen
- Plaatsingsjaar: 1962
- Omschrijving: Twee fladderende bronzen vogels, gemonteerd op een slanke roze granieten sokkel. Hendrik van Leeuwen (1909 - 1993) studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Van Leeuwen is een goed voorbeeld van een generatie beeldhouwers die door beeldhouwer Jan Bronner werd opgeleid. Van Leeuwen bewoog zich op het snijvlak van figuratie en abstractie en maakte zowel figuratieve portretten als dierplastieken. Daarnaast ontwierp hij industriële producten als pompen, ovens en meetinstrumenten.
Zonder Titel
- Kunstenaar: Bert Neelen
- Plaatsingsjaar: 1991
- Omschrijving: 'Een sculptuur hoeft geen spektakel te zijn, behalve als de plek erom vraagt', aldus kunstenaar Bert Neelen. Kennelijk kon deze locatie voor Neelen wel een groot gebaar kon gebruiken. Het kunstwerk bestaat uit drie krachtige vormen: een zeskantige stalen buis liggend over een plantsoen, daarbovenop een grote zwarte ring en aan het uiteinde van de buis, een pergola. Bert Neelen (1950) studeerde Bouwkunde aan de MTS en doorliep daarna de lerarenopleiding d'Witte Leli en de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming en voltooide zijn studie aan de afdeling Monumentale Schilderkunst van de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.
Buste Burgemeester Amersfoordt
- Kunstenaar: Antoinette Otten
- Plaatsingsjaar: 2005
- Omschrijving:"Jacob Paulus Amersfoordt (1817 – 1885) was jurist, bestuurder en landbouwer. Amersfoordt begon op het net drooggelegde land in 1854 een modern landbouwbedrijf: de Badhoeve. De plaats Badhoevedorp dankt hieraan zijn naam. Hij introduceerde nieuwe landbouw- en veeteeltmethodes en diverse landbouwmachines die bijdroegen aan de mechanisatie van de landbouw in Nederland. Amersfoordt was van 1863 tot 1869 burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer. De oorspronkelijke boerderij is gesloopt. Het melkhuisje is een replica van het karnhuisje uit 1854. Het bronzen borstbeeld op granieten sokkel is gemaakt door Antoinette Otten in 2005.
Wellington Monument
- Kunstenaar: onbekend
- Plaatsingsjaar: 1999
- Omschrijving: De gedenksteen is opgericht ter nagedachtenis aan de 6 bemanningsleden die omkwamen bij de crash van een Britse bommenwerper in 1942. Het toestel, een Vickers Wellington, was op weg naar Keulen toen het neerstortte. Het monument bestaat uit een natuurstenen plaquette ingemetseld in een witte bakstenen zuil. Het is geplaatst aan de Rozenstraat, de locatie van de crash.
Portret in Graffiti
- Kunstenaar: Michel
- Plaatsingsjaar: 2022
- Omschrijving: Portret van een vrijwilliger van het Dorpshuis in Badhoevedorp. Gemaakt door Michel in 2022.
Verhalenpaal HOEVE
- Kunstenaar: Atelier René Knip
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: Direct na de droogmaking van het Haarlemmermeer kocht de Amsterdamse jurist J.P. Amersfoordt ruim 200 hectare polderland aan de oostkant van de Sloterweg. De boerderij die hij er bouwde noemde hij De Badhoeve, omdat Amsterdammers daar voorheen ’s zomers kwamen pootjebaden. De Badhoeve was een proefbedrijf. Amersfoordt introduceerde nieuwe landbouw- en veeteeltmethodes en diverse landbouwmachines die bijdroegen aan de mechanisatie van de landbouw in Nederland.
Verhalenpaal FORT
- Kunstenaar: Atelier René Knip
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: Het Fort aan het Schiphol vormt samen met 3 andere forten een fortenlinie als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Met de drooglegging in 1852 was het Haarlemmermeer als natuurlijke defensiebarrière aan de zuidwestkant van Amsterdam verdwenen.
Verzetsmonument Badhoevedorp
- Kunstenaar: Geurt Brinkgreve
- Plaatsingsjaar: 1947
- Omschrijving: Het Verzetsmonument van Geurt Brinkgreve toont een gezin waarvan de vader met opgerolde hemdsmouwen afscheid neemt om deel te nemen aan het verzet tegen de bezetter. Het drietal staat op een sokkel met een tekst uit het Wilhelmus. De afbeelding is enerzijds realistisch, anderzijds zijn klassieke en tijdloze elementen opgenomen, zoals het naakte kind dat staat voor de onschuld. Brinkgreve is bij het ontwerp mogelijk beïnvloed door zijn verblijf in Italië in 1940-41. Daar zag hij oud-romeinse grafmonumenten waarop families op soortgelijke wijze zijn uitgebeeld. De schoonheid van oude Italiaanse stadskernen deed hem ook in actie komen voor het behoud en herstel van de Amsterdamse binnenstad. Geurt Brinkgreve (1917 - 2005) werd opgeleid tot beeldhouwer aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
Vrijheidsbeeld Badhoevedorp
- Kunstenaar: Elisabet Stienstra
- Plaatsingsjaar: 2001
- Omschrijving: Underwater is een ongewoon motief in de traditie van oorlogs- en vrijheidsmonumenten. Stienstra heeft met dit beeld het gevoel vrijheid zelf willen weergeven. De scene net boven het water lijkt een weerspiegeling van een nostalgische herinnering. ‘Een perfect moment van rust veiligheid en tevredenheid, bijvoorbeeld in de kindertijd,’ zegt Stienstra erover. Ze verwijst daarmee naar 'the oceanic feeling' zoals Romain Rolland in een brief aan Sigmund Freud de sensatie beschrijft om één te worden met wat ons omringt. Elisabet Stienstra (1967) werd opgeleid aan de Academie Minerva in Groningen en aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Stienstra maakt sculpturen in hout, marmer, brons of een combinatie van die materialen. Haar werk bevindt zich onder meer in het Museum Arnhem, in het Museum Het Valkhof te Nijmegen en in het Museum Beelden aan Zee.
Zonnewijzer
- Kunstenaar: onbekend
- Plaatsingsjaar: onbekend
- Omschrijving: Over dit kunstwerk is geen informatie beschikbaar.
Verhalenpaal SPADE
- Kunstenaar: Atelier René Knip
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: Nadat een zware westerstorm op 29 november 1836 het water tot aan de poorten van Amsterdam had opgejaagd, besloot koning Willem I in 1837 dat het meer moest worden drooggemalen. Met de eerste spadesteek bij hoeve Treslong in Hillegom gaf staatsraad F. van de Poll op 5 mei 1840 het startsein tot de droogmaking. In juli 1852 was het Haarlemmermeer droog.
Leeghwater
- Kunstenaar: Karel Gomes
- Plaatsingsjaar: 2023
- Omschrijving: Het standbeeld van Leeghwater is gemaakt door Haarlemmermeerse kunstenaar Karel Gomes (1930-2016). Het is hier in 2023 geplaatst toen het park vernieuwd werd. Daarvoor stond het tussen 2004 en 2020 naast het Polderhuis in Hoofddorp. Jan Adriaanszoon Leeghwater werd in 1575 geboren in De Rijp als zoon van een timmerman. Als waterbouwkundige en molenmaker hield hij zich bezig met het droogleggen van polders. In Noord-Holland was hij verantwoordelijk voor het droogleggen van onder andere de plassen van de Beemster, Purmer, Schermer en de Wormer. Ook adviseerde hij Franse en Engelse bestuurders over het droogleggen van meren en plassen. Leeghwater overleed in 1650 en werd begraven in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Leeghwater's naam is niet oorspronkelijk. Hij werd geboren als Jan Adriaanszoon. Hij koos er pas later voor zichzelf Leeghwater te noemen, verwijzende naar ‘laag water’.
Monsieur Hulot
- Kunstenaar: Joost van den Toorn
- Plaatsingsjaar: 2008
- Omschrijving: De bronzen figuur van Joost van den Toorn bestaat vooral uit hoofd, buik en voeten. Armen zijn in het lijf gegraveerd. De titel, Monsieur Hulot, verwijst naar het gelijknamige personage uit de films van de Franse regisseur Jacques Tati. Toch vertoont het beeld geen gelijkenis met dat typetje met hoed, pijp en regenjas. Het beeld staat op een opengewerkte sokkel en kijkt uit over het water. Na zijn studie aan de Gerrit Rietveld Academie maakte Joost van den Toorn (1954) totem-achtige beelden van plastic, hout en papier-maché. Sinds 1989 werkt hij ook in brons en keramiek.
Vogels
- Kunstenaar: Theo Mulder
- Plaatsingsjaar: 1966
- Omschrijving: Dit massieve beeld van vogels is gemaakt door Theo Mulder. De geabstraheerde figuur is een voorbeeld van de moderne beeldhouwkunst in Nederland met invloeden van Henry Moore en Hans Arp. Theo Mulder (1928 - 2017) kreeg les van beeldhouwer Mari Andriessen. Andriessen en Mulder waren beiden betrokken bij de kunstopleiding Ateliers '63 (tegenwoordig De Ateliers).
Zicht op de polder
- Kunstenaar: onbekend
- Plaatsingsjaar: 2005
- Omschrijving: Over dit kunstwerk is geen informatie beschikbaar.
Verhalenpaal VUUR
- Kunstenaar: Atelier René Knip
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: Vanwege de drukke scheepvaart op het Haarlemmermeer werd omstreeks 1670 een vuurbaak geplaatst bij de Spaarnemonding onder Heemstede. Rond 1700 werd de houten vuurbaak vervangen door een stenen vuurtoren.
Mozaïekbank Ter herinnering aan de oude gemeente
- Kunstenaar: Inwoners Haarlemmerliede & Spaarnwoude
- Plaatsingsjaar: 2019
- Omschrijving: Heel veel uur is gaan zitten in het beplakken van de mozaïekbank door de inwoners van Haarlemmerliede & Spaarnwoude. De bank is dan ook een aandenken aan de tijd dat de 2 plaatsen een zelfstandige gemeente vormden, voordat die in 2019 fuseerde met de gemeente Haarlemmermeer. Het ontwerp van de bank is van cartoonist Auke Herrema.
Mozaïekbank Halfweg
- Kunstenaar: onbekend
- Plaatsingsjaar: onbekend
- Omschrijving: Een van beton gemaakte chaise longue die versierd is met honderden mozaïeksteentjes. Het idee achter deze zogenoemde social sofa's, is om mensen met elkaar in contact te brengen. Sinds 2006 worden door het hele land social sofa's gemaakt en geplaatst.
Mozaïekbank Ter herinnering aan de oude gemeente
- Kunstenaar: Inwoners Haarlemmerliede & Spaarnwoude
- Plaatsingsjaar: 2019
- Omschrijving: Heel veel uur is gaan zitten in het beplakken van de mozaïekbank door de inwoners van Haarlemmerliede & Spaarnwoude. De bank is dan ook een aandenken aan de tijd dat de 2 plaatsen een zelfstandige gemeente vormden, voordat die in 2019 fuseerde met de gemeente Haarlemmermeer. Het ontwerp van de bank is van cartoonist Auke Herrema.
The Oranges of Halfweg
- Kunstenaar: Mike Pratt
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: Het beeld bestaat uit een wit schilderspalet met aan de bovenrand twee sinaasappels aan een tak. De sinaasappels staan voor de vruchtbaarheid; het groen voor de polders aan de overzijde van het water. The Oranges of Halfweg is gemaakt door Mike Pratt. Hij werd hiervoor geselecteerd door een jury van bewoners, woningcorporatie Ymere en de burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude Pieter Heiliegers. Mike Pratt (Seaham, 1987) studeerde aan de Northumbria University (VK) en aan De Ateliers in Amsterdam.
Toekomst en Verleden
- Kunstenaar: Joep van Opzeeland
- Plaatsingsjaar: 2014
- Omschrijving: Het kalkstenen beeld van een vrouw met koffer is gemaakt door kunstenaar Joep van Opzeeland. De opdracht voor het kunstwerk werd verleend naar aanleiding van de afronding van het spoortraject Halfweg-Zwanenburg en de opening van het station. Verleden verwijst hier naar het oude stationnetje van Halfweg dat in gebruik was van 1839 tot 1927; eerst voor de trein en later ook voor de elektrische tram.
Verhalenpaal GEUS
- Kunstenaar: Atelier René Knip
- Plaatsingsjaar: 2019
- Omschrijving: Op deze plaats vond in maart 1573 – tijdens de Tachtigjarige Oorlog - een overval plaats. Govert ’t Hoen, een Waterlandse boer en aanvoerder van een groep vrijbuiters (geuzen), hield 125 Spaanse speerruiters tegen die op weg waren naar Spaarndam.
Verhalenpaal VINK
- Kunstenaar: Atelier René Knip
- Plaatsingsjaar: 2019
- Omschrijving: De Verenigde Binnenpolder liep vroeger tot aan het Haarlemmermeer. Toen daar in 1631 de eerste Nederlandse trekvaart voor personenvervoer werd gegraven, konden de boeren niet meer naar hun land. Om die reden werd de Vinkebrug aangelegd.
Verzetsmonument Halfweg
- Kunstenaar: Jan Willem Havermans
- Plaatsingsjaar: 2017
- Omschrijving: Het verzetsmonument stelt een roepende manfiguur met opgeheven arm voor. Op het monument staan de namen van de 10 slachtoffers van de fusillade; een represaille voor een spoorwegoverval op 13 februari 1945. Het monument werd in 1950 onthuld op de Spaarndammerdijk, de plaats waar 10 verzetsstrijders op 17 februari 1945 door de Duitse bezetter werden gefusilleerd. In 1955 verhuisde het naar Halfweg en in 2017 werd het verplaatst naar zijn huidige locatie.
Calatravabrug Luit
- Kunstenaar: Santiago Calatrava
- Plaatsingsjaar: 2004
- Omschrijving: Deze Calatravabrug doet door zijn vorm denken aan het middeleeuwse snaarinstrument de luit. De Luit loopt via de Maria Tesselschadelaan over de Hoofdvaart over in de Johan Enschedelaan in Hoofddorp. Alle drie de Calatravabruggen zijn functioneel en kunstzinnig tegelijk: de lange staalkabels die de brug dragen, zitten vast aan een spitse punt, ook wel een pyloon genoemd. De pyloon van de Luit is 48 meter hoog en daarmee is het de kleinste van de Calatravabruggen.
Twee Stalen Objecten
- Kunstenaar: Piet Slegers
- Plaatsingsjaar: 1989
- Omschrijving: De witte spitsen van Piet Slegers weerspiegelen in het water van de vijver. Het is een voorbeeld van 'Land-art', een Amerikaanse kunststroming in de jaren zeventig die het landschap zelf tot kunstwerk maakt. De uitersten aarde en zon zijn altijd in het werk van Slegers aanwezig. Hij wil een relatie tussen beiden leggen. Slegers: 'Ik wil nieuwe ruimte maken, een soort kosmische spanning.' Piet Slegers (1923 - 2016) werd opgeleid aan de Academie Kunstoefening in Arnhem.
Zonder Titel
- Kunstenaar: Marlène Staals
- Plaatsingsjaar: 2003
- Omschrijving: Op de groenstrook van de Cor van der Meerstraat bevinden zich, aan weerszijden van het water, twee kunstwerken van roodgekleurd beton. Kunstenares Marlène Staals ontwierp hier twee speelplekken als cirkels in het gras. Marlène Staals (1961) studeerde aan de Rietveld Academie en volgde daarna de tweejarige opleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. In haar werk wil ze de natuur teruggeven aan de stadsbewoner en een sociaal weefsel terugbrengen in de stadse anonimiteit.
Zonder Titel
- Kunstenaar: Rob Schreefel
- Plaatsingsjaar: 1993
- Omschrijving: Op een betonnen sokkel ligt een steen met eindeloos gepolijst oppervlak, de vage knik in het midden lijkt met mensenhand te zijn gemaakt. Rob Schreefel verwijst in werken als deze naar dolmen en hunebedden; prehistorische grafmonumenten die met monolieten werden gebouwd op een wijze en met technieken die huidige onderzoekers nog steeds voor raadsels plaatsen. Schreefels werk is een eerbetoon aan zowel deze primitieve culturen als aan de natuur die deze stenen voortbrengt. Rob Schreefel (1953) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam.
Zonder Titel
- Kunstenaar: Jaap Velserboer
- Plaatsingsjaar: 1993
- Omschrijving: Twee torentjes van blauw gemoffeld plaatijzer markeren de ingang van het gezondheidscentrum. Omdat ze scheef staan op hun lage betonnen sokkels lijkt het of ze een beetje dansen. Velserboer heeft met deze twee beelden het dagelijkse leven iets willen optillen en kleur gegeven aan het wat saaie, louter functionele gebouw. Jaap Velserboer (1953) volgde een lerarenopleiding aan d'Witte Lelie in Amsterdam.
Bank
- Kunstenaar: Dora Dolz
- Plaatsingsjaar: 1992
- Omschrijving: Toen Dora Dolz zich in 1965 in Nederland vestigde, miste ze de kleur, warmte en levendigheid van haar vaderland. Haar ontwerpen, van straatmeubilair tot schilderijen, tapijten, kleden en glazen objecten, herinneren aan het kleurrijke vormenspel van architect Antonio Gaudí. Dora Dolz de Herman (Barcelona 1941 - Rotterdam 2008) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam.
Bijbelse Tuin
- Kunstenaar: Karel Gomes
- Plaatsingsjaar: 2005
- Omschrijving: In opdracht van de R.K. parochie H. Joannes de Doper maakte beeldhouwer Karel Gomes ruim 14 beelden in brons. Tezamen vormt de groep de staties (‘haltes’) van de lijdensweg van Christus. Traditioneel trekken gelovigen op Goede Vrijdag biddend en zingend langs de afbeeldingen van de kruisweg. Eerder waren op deze plaats een begraafplaats en een schapenweitje. Pastor van Lent wilde deze groene oase van rust en bezinning in Hoofddorp bewaren. Architect Frits van Loon maakte het tuinontwerp. De Groengroep uit Boskoop legde het ontwerp vervolgens aan. In de kerktuin van circa 1,2 ha. staan verder kruiden, planten en bomen met christelijke of Bijbelse symboliek. Ook is er een labyrint. Karel Gomes (1930 - 2016) studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.
Boomstronk in de vorm van een molen
- Kunstenaar: Albert Broekman
- Plaatsingsjaar: 2020
- Omschrijving: Op de Geniedijk werden de afgelopen jaren honderden populieren gekapt. In opdracht van de gemeente Haarlemmermeer transformeerde boomkunstenaar Albert Broekman een aantal stammen om tot figuren zoals een ijsvogel, een bos tulpen, een arend en ook deze molen.
Boomstronk in de vorm van een vogel
- Kunstenaar: Albert Broekman
- Plaatsingsjaar: 2020
- Omschrijving: Op de Geniedijk werden de afgelopen jaren honderden populieren gekapt. In opdracht van de gemeente Haarlemmermeer transformeerde boomkunstenaar Albert Broekman een aantal stammen tot figuren zoals een molen, een bos tulpen, een arend en ook deze ijsvogel.
Boothuis en Sloep De President
- Kunstenaar: Jeroen Doorenweerd
- Plaatsingsjaar: 2006
- Omschrijving: Als schipperskind was het voor de kunstenaar vanzelfsprekend dat hij een relatie zou leggen tussen land en water. Het houten boothuis, waar je via een steiger naartoe loopt, heeft de omgekeerde vorm en constructie van de romp van de sloep die erin huist. De plek laat je even ontsnappen aan de drukte, een moment van één zijn met de elementen. Jeroen Doorenweerd (1962) studeerde aan de Fontys Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en bij Ateliers '63 in Haarlem.
C-element
- Kunstenaar: Martijn Soree, bureau M2R
- Plaatsingsjaar: 2013
- Omschrijving: Dit roestvrijstalen zitelement (C-element) is ontworpen door architect Martijn Soree van BURO M2R. De constructie is gemaakt door firma Grijzen.
City Ranch
- Kunstenaar: Tejo Remy en René Veenhuizen
- Plaatsingsjaar: 2017
- Omschrijving: Met de City Ranch hebben ontwerpers Tejo Remy en René Veenhuizen een erf in de stad willen maken, geïnspireerd op de eerste boerderijen in de Haarlemmermeer. Op het ‘erf’ staan 4 objecten; een open constructie van kralen die verwijst naar een boerenschuur; een buitenoven als icoon van saamhorigheid; een spiegelende watertoren uit rvs-plaatmateriaal dat als lichtbaken werkt en een lage omheining uit eiken balken. Het voorstel werd ontwikkeld in samenwerking met landschapsarchitect Henk Schuitemaker van Bureau VLUGP.
De Gebeurtenis
- Kunstenaar: Ben Raaijman
- Plaatsingsjaar: 1998
- Omschrijving: Met de veertig koppen tegenover de kantoorgebouwen van de Polaris Avenue wilde kunstenaar Ben Raaijman 'een menselijke voetnoot’ plaatsen. De groep bestaat uit zeven verschillende gezichten van beton op een terrazzo sokkel. Sommige koppen hebben een verweerd oppervlak, andere zijn gepolijst. De groep kijkt in dezelfde richting; wellicht naar de ‘gebeurtenis’ uit de titel. Ben Raaijman (1959) studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede.
De Noorderling
- Kunstenaar: Franz Bodner
- Plaatsingsjaar: 2012
- Omschrijving: De kleuren van De Noorderling zijn kenmerkend voor het werk van Franz Bodner (Klagenfurt, 1966). Na een opleiding tot kunst- en siersmid en metaaldesigner in Oostenrijk, en een aantal exposities, vestigde Bodner zich in 1995 in Hoofddorp. Met zijn schilderijen, beelden en grafiek hoopt Franz Bodner de toeschouwer even te laten stilstaan bij de essentie van het leven.
La Perspective Amoureuse
- Kunstenaar: Karin Vervoort
- Plaatsingsjaar: 1991
- Omschrijving: Het kunstwerk bestaat uit 12 bronzen bollen van verschillende grootte. De kleinste liggen tegen een bronzen schijf waarin vier holtes zijn aangebracht, alsof daarin de kleinste ballen terecht moeten komen. De grootste ballen liggen aan de buitenrand, waardoor, via de perspectivische vervorming, het lijkt of de afstand tussen de bollen groter is dan in werkelijkheid. De titel verwijst naar het gelijknamige schilderij van de Belgische surrealistische schilder René Magritte uit 1935. Daarin zie je door een gat in een houten deur een boom en een gebouw met aan de einder een zee. Vervoorts beeld lijkt niet op het schilderij, maar ze herkent erin het spel met perspectief en de verwarring die schaalverhoudingen kunnen veroorzaken. Karien Vervoort (Sint-Oedenrode, 1961) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.
De Verbinding
- Kunstenaar: Jan Hogervorst
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: Wie met de klok mee om de reuzenbol van Jan Hogervorst loopt, komt langs gemaal de Cruquius (één van de drie gemalen waarmee het Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 werd droog gepompt), de verkeerstoren van Schiphol Airport, de Calatrava ‘Citer’ brug over de Hoofdvaart in Nieuw-Vennep, het strand en de vuurtoren van Noordwijk en de parel van de Bollenstreek, de Keukenhof. Ook de opdrachtgever van deze bol; het Intercity hotel Amsterdam Airport, is Hogervorst niet vergeten. De route verbeeldt de verbinding tussen Haarlemmermeer en de Bollenstreek. Jan Hogervorst woont al zijn hele leven in Lisse (De Engel). Hij heeft altijd in de Horeca gewerkt. Sinds zijn pensioen heeft hij het schilderen en tekenen weer opgepakt. Deze reuzenbol maakt deel uit van het project GIANT TULIP BULBS, een initiatief van Gildemeesters Bollenstreek. Sinds 2018 zijn al 71 bollen beschilderd door 43 verschillende kunstschilders. Het doel is om uiteindelijk 80 reuzenbollen vanaf Leiden tot aan Haarlem te plaatsen. De reuzenbollen zijn 1,80 meter hoog en hebben de vorm van een tulpenbol. Alle bollen worden beschilderd door verschillende kunstenaars uit de Bollenstreek. Hierdoor vertelt elke bol een eigen verhaal.
Zonder Titel
- Kunstenaar: Thomas Houseago
- Plaatsingsjaar: 2004
- Omschrijving: Tussen de kantoorgebouwen vormt deze gigantische rode baby een vrolijke noot. Voor het ontwerp knipte Houseago de vorm uit karton en liet dit uitvoeren door een metaalbewerkingsbedrijf. Thomas Houseago (Leeds, 1972) volgde een kunstopleiding aan het Central Saint Martins College of Art and Design in Londen en De Ateliers in Amsterdam. In zijn werk is de spanning voelbaar tussen fragiliteit en robuustheid, tussen menselijk en dierlijk, tussen anoniem en bezield, tussen angstaanjagend en vertrouwd.
De Zonnewijzer
- Kunstenaar: onbekend
- Plaatsingsjaar: onbekend
- Omschrijving: Een zonnewijzer is een instrument om met behulp van de zon de tijd aan te wijzen. De oudst bekende zonnewijzer dateert van omstreeks 1500 v. Chr. en werd in Egypte gevonden. Deze zonnewijzer is een moderne interpretatie van dit eeuwenoude fenomeen.
De Zwevende man
- Kunstenaar: Stang Gubbels
- Plaatsingsjaar: 2000
- Omschrijving: Volgens de titel van het beeld zweeft de man, maar volgens de kunstenaar valt dat nog te bezien. 'De figuur stijgt uit het water op, of hij komt aanwaaien, je weet het niet. Het is een beweging die stilstaat en nog alle kanten op kan. Dat vind ik mooi.' Gubbels liet zich inspireren door het gegeven dat de 2 gebouwen aan weerszijden van de figuur allebei met luchtvaart te maken hebben. Stang Gubbels (1966) is opgeleid als grafisch ontwerper aan de kunstacademie in Rotterdam en specialiseerde zich in pictogrammen voor de publieke ruimte; gestileerde afbeeldingen die de bezoeker in één oogopslag duidelijk maken wat ze waar kunnen vinden; toiletten, de bus, koffie.
Dik Trom
- Kunstenaar: Nico Onkenhout
- Plaatsingsjaar: 1973
- Omschrijving: Johan C. Kieviet, leraar te Hoofddorp aan het eind van de 19de eeuw, maakte Dik Trom tot kinderheld in zijn boeken. De dorpsjongen beleeft veel avonturen, waaronder het – achterstevoren - berijden van een ezel. Nico Onkenhout vereeuwigde het verhaalpersonage in brons op het moment dat de jongen de bokkende ezel bij de staart heeft. Het budget voor het beeld werd in de jaren 70 bij elkaar gebracht door de plaatselijke bevolking. Nico Onkenhout (1918 - 1989) werd opgeleid aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.
Dreamcourt
- Kunstenaar: Joram Roukes en Shon Price
- Plaatsingsjaar: 2022
- Omschrijving: Op het beton van het basketbalveld is een stoere, meer dan levensgrote afbeelding van een basketballer en skater geschilderd. Met in forse letters de tekst ‘Have A Nice Flight’ (fijne vlucht gewenst). ‘Die tekst slaat in de eerste plaats op het hoog de lucht in vliegen dat bij beide sporten gebeurt. Maar het is natuurlijk ook een knipoog naar de overvliegende vliegtuigen van en naar Schiphol’, aldus Roukes. DreamCourts is de naam van het project waarbij Joram Roukes en Shon Price in binnen- en buitenland speelveldjes transformeren tot kleurrijke kunstwerken. Doel van DreamCourts is niet alleen buurten mooier en kleurrijker maken maar ook om kinderen en jongeren meer bij hun buurt te betrekken. Het maken van het kunstwerk nam zo’n drie weken in beslag. Roukes en Price brachten de afbeelding in lijnen aan op de grond. Kinderen en jongeren uit de buurt konden daarna aan de gang met rollers en kwasten om de onderdelen in te kleuren, waarna de kunstenaars de finishing touch aanbrachten. Joram Roukes en Shon Price (beiden uit 1983) leerden elkaar kennen in de graffitiscene. Joram is gespecialiseerd in grote muurschilderingen, Shon is ambachtelijk graficus. Naast een eigen carrière bracht een gezamenlijke passie voor kunst én basketbal hen samen in het project DreamCourts.
Drie Vogels
- Kunstenaar: Truus Menger
- Plaatsingsjaar: 1980
- Omschrijving: Het bronzen beeld van Truus Oversteegen toont drie vogels op een sokkel die zich proberen te ontworstelen aan de natte klei, op weg naar de vrijheid. Oversteegen werkte voornamelijk in brons, dat vanaf een kleimodel werd gegoten. In het beeld zijn de vingerafdrukken van de beeldhouwster nog te zien. Truus Oversteegen (1923 - 2016) was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet tegen de Duitse bezetting in Haarlem. Ze werkte nauw samen Hannie Schaft, het 'meisje met het rode haar', die in 1945 werd geëxecuteerd door de Duitsers. De 3 vogels verwijzen mogelijk naar het onafscheidelijk driemanschap van Truus en haar zus Freddie en Hannie Schaft. Na de oorlog werd Truus Menger-Oversteegen beeldhouwster en kreeg door haar verzetsverleden verschillende opdrachten voor oorlogsmonumenten. Drie vogels is een opdracht voor de woonwijk Pax (Vrede).
Duiktoren met Mensfiguur (De Duiker)
- Kunstenaar: Stefan Strauss
- Plaatsingsjaar: 1998
- Omschrijving: Een bronzen man spuwt met tussenpozen een straaltje water uit vanaf een hoge rode constructie. Met het spuwen, maar ook met de vorm van de wenteltrap, verwijst de kunstenaar naar de waterpompen waarmee de Haarlemmermeer werd bemalen. Stefan Strauss (Duitsland, 1957) volgde kunstopleidingen in Linz en de Rietveld Academie in Amsterdam. Hij heeft een voorliefde voor kunstwerken in de openbare ruimte waarin stromend water een rol speelt.
Lichtnaald
- Kunstenaar: Frans en Marja de Boer Lichtveld
- Plaatsingsjaar: 1986
- Omschrijving: Uit het water steekt een naald van roestvrij staal. 's Avonds straalt neonlicht uit de opening die de naald verticaal in tweeën deelt. Het blinkende staal wordt daarbij weerspiegeld in het wateroppervlak. Het kunstenaarspaar De Boer Lichtveld heeft diverse gebouwen gemarkeerd met kunstwerken. Altijd gaat het erom elementen in de architectuur of de omgeving uit te lichten.
Liefdesboom
- Kunstenaar: Franz Bodner
- Plaatsingsjaar: 2006
- Omschrijving: In de tuin van het Oude Raadhuis staat een felgekleurd beeld: de Liefdesboom. De van oorsprong Oostenrijkse kunstenaar Franz Bodner (1966) heeft de Liefdesboom gemaakt in opdracht van de gemeente. Het kleurrijke beeld staat vooral voor optimisme, positiviteit en de multiculturele samenleving. Het beeld moet vrolijkheid in de mensen losmaken, ze het gevoel geven dat ze erbij horen en zich prettig en veilig laten voelen. Het beeld bevat veel symboliek. De vogel in de liefdesboom staat voor vrijheid in de geest en vrij zijn in het algemeen. Het hart staat voor betrokkenheid, acceptatie, tolerantie en onvoorwaardelijke liefde. Tot slot staan de lippen voor goede communicatie en met elkaar in gesprek blijven om conflicten te voorkomen.
Folly
- Kunstenaar: Kullberg, Gusta
- Plaatsingsjaar: 1992
- Omschrijving: Een ‘folly’ is een fantasiebouwwerk zonder praktisch nut. In de 18de en 19de eeuw waren folly's populair als romantisch element op een landgoed. Kullberg liet zich bij het ontwerp leiden door de plattegrond van de naastgelegen rozentuin. Die heeft ze verschillende malen heeft laten uitsnijden uit één stalen plaat. De platen vormen de wanden van de folly. Ze zijn ten opzichte van elkaar verschoven zodat je ogen steeds enigszins bedrogen worden. Het geheel maakt door het plaatstaal een robuuste indruk, een tegenstelling met de tere rozen in het perk ernaast. Van dichtbij zijn echter de onregelmatige, met de hand getekende snijlijnen in het metaal te ontdekken: het handschrift van Kullberg zelf. Gusta Kullberg (1958) studeerde monumentale vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam.
Fotowand
- Kunstenaar: Marin Kasimir
- Plaatsingsjaar: 2004
- Omschrijving: Het fotografisch panorama op de wand van de onderdoorgang biedt uitzicht op het stationsgebied en de stationstunnel. Kasimirs roterende camera levert een aaneenschakeling van vervormingen van de omgeving op, waardoor je de tunnel, de bushokjes, de langsrijdende bussen en zelfs de voorbijgangers en wachtenden als vreemd gaat ervaren. Wie goed kijkt ziet een muurtje bij de Geniedijk waarop jongens grafitti spuiten. Één van die figuren is Kasimir zelf. De foto loopt over in een stripachtige tekening waarop je kantoorgebouwen uit de omgeving ziet. Marin Kasimir (München, 1957) volgde de Academie voor Schone Kunsten in München
Giraffe
- Kunstenaar: Iris Le Rütte
- Plaatsingsjaar: 1994
- Omschrijving: De elegante bronzen giraffe is door de kunstenaar genadeloos in tweeën gedeeld. ‘Wie het beeld bekijkt, zal de neiging hebben de twee losse delen aan elkaar te denken. Alleen in het hoofd van de toeschouwer kan het beeld compleet worden', zegt Rütte. De twee smalle sokkels benadrukken de rankheid van de giraffe. Iris Le Rütte (1960) studeerde aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.
Heimweeplekken
- Kunstenaar: Sannah Belzer
- Plaatsingsjaar: 2011
- Omschrijving: Het kunstwerk van Sannah Belzer bestrijkt een kilometerslange groenstrook, de IJtocht. Vijf langwerpige strekdammen verbinden de twee tegenoverliggende wijken, verwijzend naar golfbrekers aan de kust. De vijf titels hebben te maken met ontmoeting en observatie: Podium, Ontmoeting, Gesprek, Vergezicht en Tribune. Op de golfbrekers staan bankjes en tafels waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kinderen kunnen spelen. Sannah Belzer (1979) studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en volgde aan het Berlage Instituut een opleiding voor stedenbouw en architectuur. In haar projecten staan duurzaamheid en de relatie van de mens met zijn natuurlijke omgeving centraal.
Helix
- Kunstenaar: Ruudt Peters
- Plaatsingsjaar: 2003
- Omschrijving: Langs een driehonderd meter lange kademuur strengelen zich hel-oranje, metalen linten in elkaar. Hierin zijn witte bollen bevestigd. De structuur verbeeldt een DNA-structuur, met de witte bollen als de enzymen, de essentiële bouwstenen voor al het leven. Bij elke nieuwgeborene in de wijk, wordt een bol aan de structuur toegevoegd met daarop de naam en geboortedatum van het kind. Sieradenontwerper en kunstenaar Ruudt Peters (1950) heeft met de langgerekte Helix een groeisieraad voor de wijk gecreëerd, dat zich langzamerhand zal vullen met witte bollen.
Het Galjoen
- Kunstenaar: Egon Küchlein en Jan Samsom
- Plaatsingsjaar: 1991
- Omschrijving: Het lijkt of het galjoen voor het politiebureau wordt opgetild door een golf. Of is het schip van architect Egon Küchlein en beeldend kunstenaar Jan Samsom vastgelopen op een zandbank? De 14 roeispanen staan rechtop en hebben een lichtje in de top, waardoor het schip ook in de duisternis opvalt. Het schip is deel van een driedelig kunstwerk. In de hal van het politiebureau bevinden zich de andere twee delen: eenzelfde galjoen van brons op een hoge sokkel, kleiner en met liggende roeispanen. Daarachter en blauw schilderij dat de weidsheid van water en lucht verbeeldt. Jan Samsoms werk bevindt zich op het snijvlak van stedelijke en landschappelijke vormgeving en beeldende kunst. Van zijn hand is ook een rood geluidsscherm bij Lisserbroek.
Het Mannetje van Hoofddorp
- Kunstenaar: Tom Claassen
- Plaatsingsjaar: 2006
- Omschrijving: Het ‘mannetje’ is een zeven meter hoog beeld van Tom Claassen. De 22 gepolijste aluminium onderdelen doen denken aan kiezels of kussens. De armen, eerder een soort vleugels, lijken eraan geschroefd. Op zijn hoofd een jongensachtig kuifje. De gestapelde onderdelen zijn weliswaar ongelijk van vorm, maar leveren als totaal een evenwichtige figuur op. De beelden van Tom Claassen (1964), die studeerde aan de St. Joost School of Art & Design in Breda, hebben altijd wat dubbelzinnigs: hoewel monumentaal roepen ze ook vertedering op.
Hydroskulptuur
- Kunstenaar: T. Fang King
- Plaatsingsjaar: 1993
- Omschrijving: Water en wind houden het waterkunstwerk in de vijver van Wijkpark Overbos voortdurend in beweging. Vanuit de vijver spuit een krachtige waterstraal omhoog, tegen de metalen plaat, en zet de arm in beweging. De fonteinstraal waaiert uit wanneer hij de metalen plaat raakt en draagt zo bij aan de vorm van het kunstwerk. Kunstenaar en vormgever Tjoe Fan King (Breda, 1955) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam.
Jacob en de Engel
- Kunstenaar: Ben Guntenaar
- Plaatsingsjaar: 1959
- Omschrijving: In witgrijs zandkalksteen heeft Ben Guntenaar het Bijbelse verhaal verbeeld van Jacob die worstelt met de engel. Het oppervlak van de steen is ruw gebeiteld, wat bijdraagt aan de indruk van onrust. Het verhaal van Jacob en de engel symboliseert de worsteling met het water in de Haarlemmermeerpolder, en de strijd in de Tweede Wereldoorlog. Ben Guntenaar (1922 - 2009) studeerde beeldhouwkunst aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.
Kunstbank
- Kunstenaar: Franz Bodner
- Plaatsingsjaar: 2021
- Omschrijving: Het Oude Buurtje ontving deze bank ter gelegenheid van het dertigjarige bestaan van de buurtvereniging. In het mozaïek van de bank zijn elementen uit de buurt verwerkt. Na een opleiding tot kunst- en siersmid en metaaldesigner in Oostenrijk, en een aantal exposities, vestigde Franz Bodner (Klagenfurt, 1966) zich in 1995 in Hoofddorp. Met zijn schilderijen, beelden en grafiek hoopt Franz Bodner de toeschouwer even te laten stilstaan bij de essentie van het leven.
Mainport
- Kunstenaar: Lehner en Gunther architecten
- Plaatsingsjaar: onbekend
- Beschrijving: In 2014 is dit kunstobject genaamd Mainport door Lehner en Gunther architecten op Big Spotters Hill geplaatst. Het betreft een constructie van 15 meter hoog, met op elke windrichting een boogvormige opening. Door de op zonne-energie brandende ledlampen, is de Mainport 's nachts verlicht. Het kunstobject staat op de 22 meter hoge Big Spotters Hill en is bereikbaar door het wandelpad naar boven te volgen of de trap bestaande uit 253 treden te nemen.
Mas d'Amar
- Kunstenaar: Herbert Nouwens
- Plaatsingsjaar: 1993
- Omschrijving: Alle elementen van het beeld waren ooit onderdeel van een scheepsmotor. Onder de handen van beeldhouwer Herbert Nouwens (1954) hebben ze een tweede leven gekregen. Afgedankte en verroeste scheepsonderdelen zijn het favoriete materiaal van Nouwens. Door te lassen, snijden, knippen en smeden, vaardigheden die hij afkeek van beide grootvaders en zijn vader, construeert hij nieuwe vormen waarin je nog altijd de oorsprong van het materiaal herkent.
Mobiel Horizontaal
- Kunstenaar: Dick Box
- Plaatsingsjaar: 1980
- Omschrijving: De drie schijnbaar zwevende balken zijn ieder op een beweegbare pin geplaatst. Onder invloed van de wind veranderen de drie horizontale metalen balken voortdurend van positie. Die trage beweging lijkt een soort langzame dans. De spiegeling in de vijver veroorzaakt een dromerig effect. Dik Box (Overveen, 1947) kreeg een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Naast beeldhouwer werkt hij ook als industrieel vormgever. Box wilde in de jaren zestig en zeventig laten zien dat kunst, net als het leven, altijd aan verandering onderhevig is.
Nevelpaarden
- Kunstenaar: Eric Claus
- Plaatsingsjaar: 1974
- Omschrijving: Als 's ochtends de nevel optrekt boven de weilanden kun je ze zien staan; paarden die dicht opeengepakt de warmte bij elkaar zoeken. Beeldhouwer Erik Claus heeft dat dromerige moment willen treffen. Zijn bronzen nevelpaarden lijken met elkaar te versmelten terwijl de sokkel ze iets boven het grasveld tilt, als de ochtendmist die de benen aan het oog onttrekt. Erik Claus (1936) werd opgeleid aan onder meer de Grafische School en de Rijksakademie voor beeldende kunsten in Amsterdam. Op dat laatste instituut was hij van 1979 tot 1990 als hoogleraar werkzaam. In opdracht ontwierp hij penningen voor bijzondere gelegenheden, zoals de toneelprijzen Theo d'Or en de Louis d'Or, en portretteerde hij vele beroemdheden waaronder Koningin Beatrix en Johan Cruijff.
Nikè
- Kunstenaar: Ad Arma
- Plaatsingsjaar: 1987
- Omschrijving: De kunstenaar plaatste oorspronkelijk 8 zuilen op het Muiderbos, met op één het bronzen beeld van Nikè, de Griekse godin van de overwinning. Na de herinrichting van het plein, werd alleen de zuil met beeld behouden. Ad Arma (pseudoniem van Ad Robert Meerman), (Rotterdam, 1954) is een Nederlandse beeldhouwer, graficus, schilder en glaskunstenaar. Hij volgde zijn opleiding aan Artibus, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Philosophers Walk
- Kunstenaar: Karin Daan
- Plaatsingsjaar: 2010
- Omschrijving: Karin Daan plaatste een stalen regel over een afstand van 565 meter vlak boven het oppervlak van het kanaal. Daarmee herstelt ze de rechte lijn van het achterkanaal die onderbroken wordt door een ecologische zone. De Philosophers Walk is de naam van het monnikenpad tussen verschillende tempels in het Japanse Kyoto. Daan maakte een route die uitnodigt tot bezinning en meditatie. De regel is verdeeld in drie delen, elk met een eigen thema. De eerste lijn is een landingsstrip voor vogels die aan het einde ervan in 7 korven kunnen broeden. Dat is het aardse leven. De volgende stalen lijn eindigt in twee houten banken, waarop je denkbeeldig kan plaatsnemen. Via de laatste lijn bereik je een gekanteld plateau dat de 'vlieger' heet. Daarop staat met roestvrijstalen letters geschreven 'Hoogte Voor Verre Gedachten'. Het is een uitnodiging je eigen ideeënwereld ruim baan te geven. Karin Daan (1944) wordt geschaard onder de kunstenaars van de Arnhemse School die vanaf eind jaren zestig omgevingskunst maakten. Met stedenbouwkundigen en architecten werkte zij nauw samen om ‘correcties’ aan te brengen in de gebouwde omgeving, daar waar menselijke maat en karakter gemist werden. Daans bekendste werk is het Homo-monument in Amsterdam.
Polderjongen
- Kunstenaar: Karel Gomes
- Plaatsingsjaar: 1988
- Omschrijving: Deze polderwerker, met snor, pet en boezeroen, lijkt vanaf zijn sokkel uit te kijken over het titanenwerk dat is verricht: het graven van de 36 kilometer lange Hoofdvaart. Hiermee begon in 1840 het droogmaken van de Haarlemmermeerpolder. Het standbeeld is een monument voor al de mannen en vrouwen die de Haarlemmermeer hebben gemaakt tot wat het nu is. Karel Gomes (1930 - 2016) studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Ook de 14 beelden in de Bijbelse tuin in Hoofddorp en het Ghandi-monument in Amsterdam zijn van zijn hand.
Pommes de Pierre
- Kunstenaar: Ton Kalle
- Plaatsingsjaar: 1992
- Omschrijving: Als gepofte aardappels liggen drie keien in een ruw gehakte schaal tegen elkaar. De richels in de rand van de schaal zijn ‘splijtgaten’. Door stalen pinnen te slaan in de boorgaten kon men vroeger een blok steen splijten. De buitenkant is door Ton Kalle (1955) zelf in een ruwe vorm gebeiteld. De titel van het werk is een taalgrap die de aardappelen, pommes de terre, verandert in steen: pierre.
Pottenkijkers
- Kunstenaar: Esther Derkx en Merel Maissan
- Plaatsingsjaar: 2013
- Omschrijving: Voor de 2 fiets- en voetgangerstunnels aan het Liniepad maakten kunstenaars Esther Derkx en Merel Maissan een tegelkunstwerk. Bewoners van de wijk Graan voor Visch werden actief betrokken bij het ontwerp. Kinderen van Basisschool de Wegwijzer kregen naast kunstlessen ook de opdracht om materiaal te verzamelen voor een ‘spunk’. Een spunk kan van alles zijn, zelfgemaakt, zelf gevonden, van waardeloos materiaal, iets dagelijks of iets unieks. Zolang het maar in een potje past. De potjes zijn vervolgens van bovenaf gefotografeerd. Alle foto’s zijn op tegels in de tunnels aangebracht. Esther Derkx studeerde modevormgeving 3D-design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Merel Maissan studeerde fotografische vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Recreanten
- Kunstenaar: Karel Gomes en A. Jonker (relief)
- Plaatsingsjaar: 1983
- Omschrijving: Een vrouw met op haar schoot een baby maakt een praatje met een oude man. Tussen hen in, op de bank aan de rand van het meer, geniet een meisje van de zon. Gomes heeft de functie van ongedwongen sfeer van de ontmoetingsplaats van het Haarlemmermeerse bos willen benadrukken. Om de kijker te verleiden om aan het tafereel deel te nemen, zijn aan weerszijden van het beeld bankjes geplaatst. Karel Gomes (1930 - 2016) studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Ook de 14 beelden in de Bijbelse tuin in Hoofddorp en het Ghandi-monument in Amsterdam zijn van zijn hand.
Rio
- Kunstenaar: Dirk van Lieshout
- Plaatsingsjaar: 2013
- Omschrijving: Het kunstwerk heeft een dubbelfunctie als beschutting; bij zonneschijn gaat RIO een wisselwerking aan van licht, kleur en schaduw met de strandgasten.
Rozetten / Schalen
- Kunstenaar: Maria Glandorf
- Plaatsingsjaar: 1993
- Omschrijving: Twee bronzen sculpturen op een lage sokkel. Ze lijken gebutst, alsof ze lang geleden zijn gebruikt, door een voorbije cultuur. Beeldhouwster Maria Glandorf (1952) volgde een opleiding tot filmmaker.
Schotels
- Kunstenaar: Bas Maters
- Plaatsingsjaar: 1988
- Omschrijving: De ‘oplossingen’ van Bas Maters maken een gebouw, en daarmee ook de omgeving, aantrekkelijker. De wanden van sportzaal in Schuilenburg verfde hij lichtblauw, met een donkerblauwe plint, en het bijgebouw oranje. De 4 schotels op het dak doen denken aan Olympische vuurschalen. Bas Maters (1949 - 2006) werkwijze is typisch voor de omgevingskunstenaar van de Arnhemse School.
Sculptuur Graan voor Visch
- Kunstenaar: Franz Bodner
- Plaatsingsjaar: 2016
- Omschrijving: De kleurrijke creatie van Franz Bodner kwam mede tot stand in samenspraak met bewoners. Ook over het groen op de rotonde hebben zij meegedacht, meegepraat en meebeslist. Na een opleiding tot kunst- en siersmid en metaaldesigner in Oostenrijk, en een aantal exposities, vestigt Franz Bodner (Klagenfurt, 1966) zich in 1995 in Hoofddorp. Met zijn schilderijen, beelden en grafiek hoopt Franz Bodner de toeschouwer even te laten stilstaan bij de essentie van het leven.
Seven Steps
- Kunstenaar: Jos Wong
- Plaatsingsjaar: 1993
- Omschrijving: Seven Steps van Jos Wong lijkt te vibreren. Het beeld heeft geen armen, de beweging is geconcentreerd in hoofd, romp en benen. Is de figuur een danser of toch een robot? Jos Wong Lun Hing (1928 – 2009) studeerde beeldhouwkunst aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam en was lange tijd docent aan de Rietveldacademie.
Slavernij Monument
- Kunstenaar: Joost van der Toorn
- Plaatsingsjaar: 2019
- Omschrijving: Wat is gebeurd, is niet voorbij. Deze woorden werden uitgesproken door initiatiefneemster van het monument mevrouw Veldema van het Participatieteam Haarlemmermeer (P-team). Beeldhouwer Joost van der Toorn (1954) koos voor pilaren van lavasteen, omdat die steen ‘zo vol emotie zit, het komt uit de grond, het is heet, zwaar, dat is slavernij ook.’ Het monument werd ingewijd door dominee Stefan Bernard van de Haarlemse Evangelische Broedergemeente, die de hoop uitsprak dat met dit monument ook de voorouders rust zullen krijgen.
UP
- Kunstenaar: Sidney Waerts
- Plaatsingsjaar: 2021
- Omschrijving: Op de muurschildering op de toneeltoren van C. heeft Sidney Waerts (1976) gekozen voor een ontwerp dat verbinding maakt met de lucht er omheen. We zien een kind dat omgekeerd aan een tak hangt. Waerts: ‘Vanuit deze hoogte ziet zij een nieuw perspectief; een optimistische en kleurrijke toekomst, waarbij Schiphol (zwanen) een belangrijke rol speelt in het behoud van Moeder Natuur.’
Verhalenpaal LIJN
- Kunstenaar: Atelier René Knip
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: De Geniedijk werd tussen 1888 en 1903 aangelegd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Toen daar in 1912 ook een spoorlijn kwam, moest een oplossing gevonden worden voor de waterkering. Hierom werd een ‘coupure’ aangelegd, een dijkdoorsnede die bij nood kon worden dichtgemaakt. De coupure is te herkennen aan de betonconstructie met 2 inkepingen.
Verhalenpaal DUIK
- Kunstenaar: Atelier René Knip
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: Het eerste zwembad van Hoofddorp bevond zich in het Achterkanaal waar 's winters ook de ijsbaan was. Het bad was in gebruik van 1932 tot 1972. Veel oudere bewoners hebben in het bad hun zwemdiploma gehaald. Later werd het genoemd naar dokter H.D. Nanninga, een van de oprichters van het Comité tot stichting van een Bad- en Zweminrichting.
Verhalenpaal BOER
- Kunstenaar: Atelier René Knip
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: De boerderij Graan voor Visch stond aan Hoofdweg 802 in Hoofddorp. De naam Graan voor Visch geeft aan dat na de drooglegging van het Haarlemmermeer het verbouwen van graan (lees: landbouwproducten) de visvangst als hoofdbron van bestaan heeft vervangen.
Verhalenpaal GEZAG
- Kunstenaar: Atelier René Knip
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: Op 11 juli 1855 was de gemeente Haarlemmermeer een feit. Het eerste raadhuis (secretarie) werd in 1856 gebouwd aan de hoek Bennebroekerweg en Hoofdweg-Oostzijde als woning van de eerste gemeentesecretaris, Dirk Eggink. De oude secretarie is in 1915 afgebrand.
Ver-kijkers
- Kunstenaar: Egbertje Kiewiet
- Plaatsingsjaar: 1975
- Omschrijving: Als twee uitvergrote periscopen kijken de wit gemoffelde stalen sculpturen van Bertie Kiewiet over de Haarlemmermeerpolder uit. Oorspronkelijk was de titel van het kunstwerk 'Strandkijkers' en ontworpen voor een locatie aan het water. Maar op die plek vond de gemeente het beeld te dominant en werd gekozen voor de huidige locatie. De 'Ver-Kijkers' lijken de eerste uitkijkpost mocht de polder bedreigd worden.
Verzetsmonument Hoofddorp
- Kunstenaar: Ger Zijlstra
- Plaatsingsjaar: 1982
- Omschrijving: Ger Zijlstra (1943) laat uit een ruw rotsblok een bronzen schijf tevoorschijn komen die doet denken aan een rijzende zon. Het is een abstracte manier om aan te duiden dat na lijden hoop gloort, net zoals na elke duistere nacht de dag weer aanbreekt. Het gepolijste deel van de steen staat voor onze beschaving, die altijd weer tevoorschijn zal komen uit de chaos van de ruwe maatschappij. Zijlstra, tevens amateurarcheoloog, gaat met zijn verzetsmonument terug naar de prehistorische grafmonumenten die met monolieten werden gebouwd op een wijze en met technieken die huidige onderzoekers nog steeds voor raadsels plaatsen.
Vrijheidsbeeld Hoofddorp
- Kunstenaar: Nicolas Dings
- Plaatsingsjaar: 2005
- Omschrijving: Op een rond plateau van zwart terrazzo staan twee bronzen urnen waaruit een man en een vrouw oprijzen. Een rozerood bankje, ook van terrazzo, flankeert het podium. Er staat een bronzen koffer op. Twee duiven van licht gepatineerd brons zijn op de hoofden van het paar in de urnen neergestreken. Het kunstwerk is een van tien figuratieve vrijheidsmonumenten ter gelegenheid van 60 jaar bevrijding in 2015 in opdracht van het 5-mei comité Haarlemmermeer. Nicolaas Dings (1953) studeerde aan de Stadsacademie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Ander bekend werk van Dings is het beeld van Spinoza voor het Amsterdamse stadhuis.
Windzwaard
- Kunstenaar: Wim Poppinga
- Plaatsingsjaar: 2014
- Omschrijving: Het Windzwaard steekt als een baken 33 meter boven het landschap uit. Het is een meetinstrument waaraan windkracht en -richting af te lezen zijn. De wijzer beweegt speels door de wind en staat steeds onder een andere hoek. ‘s Nachts is de mast verlicht en wijst de bewoners als een vuurtoren de weg naar huis. Poppinga wilde iets maken dat refereert aan de geschiedenis van dit gebied en dat contrasteert met het vlakke polderlandschap. Daarom liet hij zich inspireren door het beleg van Haarlem (1572 - 1573). De Hollandse watergeuzen probeerden vanaf het Haarlemmermeer de stad Haarlem te bevrijden van de Spanjaarden. Poppinga: ‘Op het water waren de masten van de schepen zichtbare bakens aan de horizon.’ Wim Poppinga (1967) studeerde vormgeving aan het Berlage Instituut en aan de Design Academy in Eindhoven. Hij ontwerpt inrichtingen voor parken en landschappelijke ruimtes.
Zeven Baken
- Kunstenaar: Peter Schoutsen
- Plaatsingsjaar: 1998
- Omschrijving: Zeven dobbers die het moeten opnemen tegen de omringende hoge kantoorgebouwen. Door hun afmetingen – de grootste steekt 9 meter boven het oppervlak uit – en de felle kleuren, blijft de groep – letterlijk en figuurlijk – overeind. Schoutsen hoopt dat mensen die in de buurt werken er hun eigen gedachten op kunnen loslaten, en dat ernaar kijken werkt als ‘een meditatief oriëntatiepunt.’ Peter Schoutsen (1959) studeerde aan de St. Joost School of Art & Design in Breda. In zijn werk verwijst hij naar gebruiksvoorwerpen en laat de betekenis graag aan het publiek over.
Zonnespiegel
- Kunstenaar: Wout Maters
- Plaatsingsjaar: 1972
- Omschrijving: De sculptuur 'Zonnespiegel' was aanvankelijk een echte spiegel; de twee bronzen vormen aan weerszijden van de zuil waren zo intensief gepolijst en gelakt zodat ze glommen als spiegels. Door invloed van de elementen (zon, wind, water, vorst) werden de vlakken steeds doffer, waarop in overleg met de kunstenaar besloten werd de laklaag eraf te slijpen. Uit de bronskleurige 'spiegels’ steekt een spitse obelisk; in het oude Egypte een symbool voor de verbinding tussen aarde en zon. Uit één spiegel lijkt een tak te ontspruiten. Wout Maters (1930 – 2017) kreeg zijn opleiding als beeldhouwer aan de Vrije Academie Artibus in Utrecht, waaraan hij later zelf als docent was verbonden. Ontkieming en groei is het onderwerp van de abstracte beelden die hij sinds einde jaren 60 maakte.
Zonnewijzer
- Kunstenaar: Elvire Minekus
- Plaatsingsjaar: 1993
- Omschrijving: Een zonnewijzer is een instrument om met behulp van de zon de tijd aan te wijzen. De oudst bekende zonnewijzer dateert van omstreeks 1500 v. Chr. en werd in Egypte gevonden. Met de zonnewijzer in Overbos wil Minekus aandacht vragen voor een moderner fenomeen. De goudkleurige kunststof dakjes die het zonlicht reflecteren verwijzen naar de zonnepanelen die in 1993 in deze wijk voor het eerst werden toegepast. Ieder dakje heeft een ander stand ten opzichte van de zon, zodat in de loop van de dag altijd een ander vlak oplicht. Elvire Minekus (1954) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
Verhalenpaal DORP
- Kunstenaar: Atelier René Knip
- Plaatsingsjaar: 2002
- Omschrijving: Het Haarlemmermeer is ontstaan door veenwinning en inklinking van de bodem. Het dorp Nieuwerkerk lag op een landtong tussen het oude Haarlemmermeer en het Spieringmeer. Deze werd echter steeds smaller en in 1467 verdween het dorp voor de eerste keer in de golven. Het dorp werd verschillende keren opnieuw opgebouwd maar hield geen stand.
Wittebrug
- Kunstenaar: onbekend
- Plaatsingsjaar: onbekend
- Omschrijving: Over dit kunstwerk is geen informatie beschikbaar.
Schaftende Arbeider
- Kunstenaar: Hans Bayens
- Plaatsingsjaar: 1989
- Omschrijving: Met zijn Schaftende arbeider heeft Hans Bayens het alledaagse benadrukt. Onderdelen als gezicht, handen, kleding en etenspakket zijn gedetailleerd uitgewerkt. Het oppervlak van het brons is op een levendige manier gemodelleerd. Hans Bayens (1924 - 2003) volgde zijn opleiding aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen en vestigde zich in 1951 in Amsterdam. Tegen de tijdgeest in wist Bayens met zijn toegankelijke beelden een groot publiek te bereiken. Hij wordt daarom wel geschaard onder de Onafhankelijk Realisten, een groep kunstenaars die zich afzetten tegen abstractie en experiment.
Verhalenpaal FRUIT
- Kunstenaar: Atelier René Knip
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: Stephanus de Clercq (1826 - 1886) kocht direct na de droogmaking een groot stuk grond in de polder en begon er een boerderij. De kleinzoon van De Clercq legde nieuwe boomgaarden aan met tientallen appel-, peren-, pruimen- en bessenrassen. De Olmenhorst is een van de weinige boerderijen die sinds de droogmaking nog steeds in familiebezit zijn.
Vrijheidsbeeld Lisserbroek
- Kunstenaar: Jeroen Henneman
- Plaatsingsjaar: 1998
- Omschrijving: Het bronzen kunstwerk is een uitsnede van een deel van een deur die op een kier staat. Door de kier is de binnenkant te zien van een tweede, gespiegeld, deurdeel, dat ook op een kier staat. Een kier kan zich sluiten en openen. Hiermee verwoordt Henneman de gedachte 'dat vrijheid niet bestaat zonder onvrijheid.' Jeroen Henneman (1942) studeerde aan het Instituut voor Kunstnijverheid te Amsterdam. Andere bekende kunstwerken van Henneman zijn De Kus aan de Bijlmerdreef en het monument voor de vermoorde Theo van Gogh in het Oosterpark, beide in Amsterdam.
Zonder Titel
- Kunstenaar: Frans Hage
- Plaatsingsjaar: 1997
- Omschrijving: Straatmeubilair gemaakt uit 3 platen gepolijst graniet met daarop geel-rode banen van keramiek. Een cirkelvormige plaat van rvs vult de 3 tussenliggende ruimten en biedt 3 zitplaatsen aan voorbijgangers. Frans Hage (1948) studeerde aan de vrije academie Den Haag, de Gerrit Rietveld academie Amsterdam en aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hage werkt veel in opdracht voor overheden, bedrijven en particulieren.
Arabesk
- Kunstenaar: Nic Jonk
- Plaatsingsjaar: 1976
- Omschrijving: De arabeske is een ballethouding en tevens motief uit de islamitische kunst. De beeldhouwer Nic Jonk heeft met zijn bronzen sculptuur in zachte rondingen een danseres uitgebeeld die met haar lichaam zo'n arabeske aanneemt. Arabeske is een eerbetoon van Jonk aan de sierlijkheid van het vrouwelijk lichaam. Nic Jonk (1928-1994) volgde een opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs en 3 jaar Rijksakademie voor beeldende kunsten in Amsterdam. Jonk was vooral gefascineerd door vogels, mythologische figuren en vrouwen. Hij was met onder meer Wessel Couzijn, Mari Andriessen en Theo Mulder betrokken bij de oprichting van de kunstenaarsopleiding Ateliers '63.
Blauwe Toren
- Kunstenaar: Heleen Dijkman en Francy van den Heuvel
- Plaatsingsjaar: 2003
- Omschrijving: Het duo Francy van den Heuvel (1958) en Heleen Dijkman (1966) ontwierp een serie bakens van staal, als herkenningspunten in het bedrijvenpark. We herkennen een stoel, een poort, een pergola, een plant, een kasteel met kantelen, een toren, een abstract beeld van cirkels (verwijzend naar de euro) en een huis. Elk object heeft zijn eigen kleur, wat de herkenning nog eenvoudiger maakt.
Bright Eyes
- Kunstenaar: Wim Poppinga
- Plaatsingsjaar: 2010
- Omschrijving: Wim Poppinga heeft zich bij het ontwerp van de ‘verrekijkerbanken’ laten inspireren door het landschap, de glooiende groenstrook aan de noordrand van Nieuw-Vennep, en het weidse panorama dat deze plek biedt. De banken worden iets van de grond getild door stalen poten waardoor de witte ronde vormen in het landschap lijken te zweven. In het in Spanje geproduceerde gietbeton zijn stukjes glas verwerkt die glinsteren in de zon. Wim Poppinga (1967) studeerde vormgeving aan het Berlage Instituut en de Design Academy in Eindhoven. Hij ontwerpt inrichtingen voor parken en landschappelijke ruimtes.
Building Vocabulary II
- Kunstenaar: Michael Jacklin
- Plaatsingsjaar: 2016
- Omschrijving: Het kunstwerk is een rechthoekig framewerk van aan elkaar gelaste stroken van gezandstraald, geschoopeerd en gecoat staal op een betonnen sokkel. Michael Jacklin (1956) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en aan de Ateliers63 in Haarlem. Hij maakt abstracte objecten in ijzer. Zijn werk is aangekocht door het Stedelijk Museum en voor verschillende bedrijfscollecties. Jacklin noemt zijn werk 'post-minimalistisch', waarbij hij verwijst naar de invloed van Amerikaanse kunstenaars van de Minimal Art uit de jaren zeventig. Jacklin laat zich inspireren door de wereld om zich heen: gebouwen, bruggen en in zijn beelden met ronde vormen, door de natuur.
Buis
- Kunstenaar: Hans Roebers
- Plaatsingsjaar: 1996
- Omschrijving: Tussen twee flatgebouwen hangt een 33 meter lange stalen buis. De constructie waaraan de goudkleurige buis hangt is van kleurloos staal. Met dit object laat Hans Roebers (1941) het buitenlicht onder wisselende omstandigheden reflecteren. Ook vult het stalen object de ruimte tussen de twee flatgebouwen.
Consumer Heaven
- Kunstenaar: Hans van Bentem
- Plaatsingsjaar: 2002
- Omschrijving: Met hun uitzinnige vormgeving en opvallende kleuren blijven de 9 zitbanken van Hans van Bentem moeiteloos overeind te midden van het visuele geweld van het winkelcentrum. Ze hebben de vorm van onder meer een uit de kluiten gewassen fles schoonmaakmiddel, een fles champagne van ‘Chateau Getsewoud’, een mobiele telefoon en een taartpunt. Voorbeeld voor Van Bentem zijn de keramische banken van de Spaanse architect Gaudí in Park Güell (1914) in Barcelona. Hans van Bentem (1965) studeerde aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Met een verwijzing naar de beeldtaal van cartoons noemt hij zichzelf Artoonist, de naam van de gelijknamige Rotterdamse kunstenaarsgroep.
Calatravabrug Citer
- Kunstenaar: Santiago Calatrava
- Plaatsingsjaar: 2004
- Omschrijving: De Citer bestaat eigenlijk uit twee bruggen: een semi-fietsbrug parallel aan de Hoofdvaart over de Nieuwe Bennebroekerweg en een autobrug over de Hoofdvaart. De lengte van de pyloon van de Citer is 62 meter hoog. Bij deze brug vind je ook één van de twintig bijzondere Verhalenpalen van de Haarlemmermeer (nummer 4: ''GEZAG'') die je iets vertellen over het erfgoed en de omgeving.
Calatravabrug Harp
- Kunstenaar: Santiago Calatrava
- Plaatsingsjaar: 2004
- Omschrijving: De Harp is een Calatravabrug aan de Noordelijke Randweg bij Nieuw-Vennep. Net als de twee andere Calatravabruggen, loopt de wel 143 meter lange Harp over de Hoofdvaart. Hoogte van de pyloon is wel 82 meter hoog en daarmee is het de hoogste Calatravabrug in de Haarlemmermeer.
De Overwinning
- Kunstenaar: Atelier van Lieshout
- Plaatsingsjaar: 2005
- Omschrijving: Gifgroene mannen werken zich omhoog aan een lantaarnpaal door op elkaars schouders en hoofd te staan. De monochrome lichamen lijken identiek. Het zijn zogenaamde AVL-mannen (Atelier van Lieshout) die beeldend kunstenaar en ondernemer Joep van Lieshout (1963) ontwierp als standaardmaat. Maar ze geven ook aan hoe Van Lieshout over de maatschappij denkt: als een ratrace waarin alleen de sterkste de top bereikt.
Groene Liane
- Kunstenaar: Heleen Dijkman en Francy van den Heuvel
- Plaatsingsjaar: 2003
- Omschrijving: Het duo Francy van den Heuvel (1958) en Heleen Dijkman (1966) ontwierp een serie bakens van staal, als herkenningspunten in het bedrijvenpark. We herkennen een stoel, een poort, een pergola, een plant, een kasteel met kantelen, een toren, een abstract beeld van cirkels (verwijzend naar de euro) en een huis. Elk object heeft zijn eigen kleur, wat de herkenning nog eenvoudiger maakt.
Hert
- Kunstenaar: Tom Claassen
- Plaatsingsjaar: 2005
- Omschrijving: Het hert van donker gepatineerd brons doet eerder denken aan een nijlpaard met een gewei. De beelden van Tom Claassen (1964) zijn monumentaal en vertederend tegelijk. De staart, romp, poten en kop met gewei zijn in één keer in brons gegoten. Tom Claassen studeerde aan St. Joost School of Art & Design in Breda.
Ice Age
- Kunstenaar: Adam Colton
- Plaatsingsjaar: 2014
- Omschrijving: Adam Colton (Manchester, 1957) studeerde aan de Camberwell School of Arts and Crafts in Londen, aan de Manchester Polytechnic en bij Ateliers '63 in Haarlem. Colton ontving in 1987 de Charlotte van Pallandtprijs voor beeldhouwkunst en in 1991 de Sandbergprijs van het Amsterdamse Kunstenfonds.
Klok
- Kunstenaar: Jan Hein Daniëls
- Plaatsingsjaar: 2003
- Omschrijving: Het kilometerslange lichtteken heeft de vorm van een anker. De iets doorlopende, langere verticaal volgt het grid van de polder. Haaks daarop onderbreekt een kromming de rechtlijnigheid. Deze loopt aan de kopse kanten uit in een lichtkunstwerk op twee gebouwen. Door grootse werken te koppelen aan het landschap willen omgevingskunstenaars Jan Hein Daniëls (1946) en Marcel van Vuuren (1945) het dagelijks leven van bewoners en bezoekers een extra dimensie geven.
Kunstwerk Rotonde Getsewoudweg
- Kunstenaar: onbekend
- Plaatsingsjaar: onbekend
- Omschrijving: Twee kubussen van elk ongeveer één meter gedraaid op elkaar geplaatst.
Leida en de Zwaan
- Kunstenaar: Bert van Loo
- Plaatsingsjaar: 1998
- Omschrijving: Hoewel in dit verhaal uit de Griekse mythologie Zeus in de gedaante van een zwaan koningsdochter Leda zwanger maakte, beschouwt Bert van Loo (1946) de vrouw als de verleider. Een blok van gestapelde glazen platen wordt bij elkaar gehouden door gemoffeld staal in een patroon van zwanen en naakte vrouwen. Van Loo zegt daarover: 'Je moet nooit proberen te concurreren met de natuur, je moet juist proberen om (...) er een detail aan toe te voegen.’ Bert van Loo (1946 - 2016) studeerde af als beeldhouwer aan de Rietveld Academie en volgde daarna de opleiding glas.
Liquid Light
- Kunstenaar: Adam Colton
- Plaatsingsjaar: 2014
- Omschrijving: Adam Colton (Manchester, 1957) studeerde aan de Camberwell School of Arts and Crafts in Londen, aan de Manchester Polytechnic en bij Ateliers '63 in Haarlem. Colton ontving in 1987 de Charlotte van Pallandtprijs voor beeldhouwkunst en in 1991 de Sandbergprijs van het Amsterdamse Kunstenfonds.
Man op Combine / Lessenaar
- Kunstenaar: Leo Andries de Vries
- Plaatsingsjaar: 1961
- Omschrijving: Het is een forse gestalte, deze man op combine, een rijdend agrarisch werktuig om te dorsen en te maaien. Het zware, donkere brons en de blokvormige opbouw van het beeld maken van de agrariër een bonkige en onverzettelijke volhouder. Beeldhouwer Leo de Vries heeft met het beeld eer willen betonen aan de overwegend agrarische gemeenschap die Haarlemmermeer ooit was. Leo de Vries (1932 - 1994) volgde een vakopleiding tot steenhouwer aan Man de Rijksomscholing Haarlemmerweg en hij studeerde beeldhouwkunst aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.
Moderne Man
- Kunstenaar: Atelier van Lieshout
- Plaatsingsjaar: 2006
- Omschrijving: In een kooi zonder tralies staat een figuur, een 'moderne man' volgens de titel. De moderne man staat voor de man die omhoog wilde op de maatschappelijke ladder, zijn zaken goed op orde had en naar de toekomst keek. De man in de kooi is een standaardmaat waarmee Joep van Lieshout de verhoudingen van zijn kunstwerken bepaalt. Joep van Lieshout (1963) is oprichter van Atelier van Lieshout. Vanaf zijn vroegste kunstwerken werkt met de notie van industriële seriematigheid en de plaats die het individu daarin heeft. Naast kunstwerken ontwerpt Van Lieshout ook toiletruimtes, bars, mobile homes en meubilair, die rigoureus de gebruiksfunctie benadrukken: zonder opsmuk en teruggebracht tot de essentie van het doelmatige.
Oranje Object
- Kunstenaar: Heleen Dijkman en Francy van den Heuvel
- Plaatsingsjaar: 2003
- Omschrijving: Het duo Francy van den Heuvel (1958) en Heleen Dijkman (1966) ontwierp een serie bakens van staal, als herkenningspunten in het bedrijvenpark. We herkennen een stoel, een poort, een pergola, een plant, een kasteel met kantelen, een toren, een abstract beeld van cirkels (verwijzend naar de euro) en een huis. Elk object heeft zijn eigen kleur, wat de herkenning nog eenvoudiger maakt.
Out of season out of order
- Kunstenaar: Rob Birza
- Plaatsingsjaar: 2009
- Omschrijving: Vier bijna manshoge bronzen sculpturen van Rob Birza vormen eigenaardige combinaties van mens, dier en bouwwerken. Ze doen denken aan voorstellingen uit de Hindoeïstische beeldtaal. Rob Birza (1962) kreeg zijn kunstopleiding aan de St. Joost School of Art & Design in Breda en aan Ateliers '63 in Haarlem. Kenmerkend is dat hij massacultuur en kunst combineert, waardoor het onderscheid tussen 'hoog' en 'laag' vervaagt.
Peanut Building
- Kunstenaar: Joost van den Toorn
- Plaatsingsjaar: 2008
- Omschrijving: Sculptuur van een wolkenkrabber met bovenop een grote pinda, al zou je er ook een wolk in kunnen zien. Joost van den Toorn (1954) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In zijn werk laat hij zich inspireren door etnografica en outsiderkunst in combinatie met populaire beeldtaal zoals cartoons.
Penguin Helmet
- Kunstenaar: Joost van den Toorn
- Plaatsingsjaar: 2008
- Omschrijving: Een helm in de vorm van een vogelkop, met flinke snavel en cartooneske ogen. Daarop een kerk op pootjes. Joost van den Toorn (1954) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In zijn werk laat hij zich inspireren door etnografica en outsiderkunst in combinatie met populaire beeldtaal zoals cartoons.
Polderfiguur
- Kunstenaar: Richard van Os
- Plaatsingsjaar: 2017
- Omschrijving: Langs de doorgaande wegen in het park staan 6 polderfiguren; historische personen die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Haarlemmermeerpolder. Op deze plaats: Baron Barthold Arnold Verschuer (1809 – 1901). Verschuer was agrarisch ondernemer en een van de eerste grondeigenaren na de droogmaking. Op zijn boerderijen paste hij revolutionaire landbouwmethoden toe, zoals het gebruik van een stoomdorsmachine, en gaf daarvan ook demonstraties. De polderfiguren van Richard van Os zijn ongeveer vijf meter hoog en geven het NAP, het gemiddelde zeeniveau, op de verschillende locaties aan. Daar waar de cortenstalen voet eindigt bevindt zich het NAP niveau. De figuren krijgen een gezicht door de gaatjes waar LED-lampjes achter branden.
Polderfiguur
- Kunstenaar: Richard van Os
- Plaatsingsjaar: 2017
- Omschrijving: Langs de doorgaande wegen in het park staan 6 polderfiguren; historische personen die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Haarlemmermeerpolder. Op deze plaats: Ir. Jan Anne Beijerinck (1800 – 1874). Als waterbouwkundige was Beijerinck betrokken bij de droogmaking van het Haarlemmermeer. In opdracht van het ministerie ontwierp hij in 1837 de stoomgemalen De Cruquius, De Leeghwater en De Lynden. De polderfiguren van Richard van Os zijn ongeveer vijf meter hoog en geven het NAP, het gemiddelde zeeniveau, op de verschillende locaties aan. Daar waar de cortenstalen voet eindigt bevindt zich het NAP niveau. De figuren krijgen een gezicht door de gaatjes waar LED-lampjes achter branden.
Polderfiguur
- Kunstenaar: Richard van Os
- Plaatsingsjaar: 2017
- Omschrijving: Langs de doorgaande wegen in het park staan 6 polderfiguren; historische personen die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Haarlemmermeerpolder. Op deze plaats: een van de polderjongens die de Hoofdvaart tussen de gemalen van Leeghwater en Lijnden hebben gegraven. De polderfiguren van Richard van Os zijn ongeveer vijf meter hoog en geven het NAP, het gemiddelde zeeniveau, op de verschillende locaties aan. Daar waar de cortenstalen voet eindigt bevindt zich het NAP niveau. De figuren krijgen een gezicht door de gaatjes waar LED-lampjes achter branden.
Rode Poorten
- Kunstenaar: Heleen Dijkman en Francy van den Heuvel
- Plaatsingsjaar: 2003
- Omschrijving: Het duo Francy van den Heuvel (1958) en Heleen Dijkman (1966) ontwierp een serie bakens van staal, als herkenningspunten in het bedrijvenpark. We herkennen een stoel, een poort, een pergola, een plant, een kasteel met kantelen, een toren, een abstract beeld van cirkels (verwijzend naar de euro) en een huis. Elk object heeft zijn eigen kleur, wat de herkenning nog eenvoudiger maakt.
Shrine
- Kunstenaar: Atelier van Lieshout
- Plaatsingsjaar: onbekend
- Omschrijving: Een geabstraheerde sculptuur van een varken in brons. Shrine is onderdeel van New Tribal Labyrinth, een Gesamtkunstwerk van Atelier Van Lieshout (AVL). Van Lieshout voorziet de opkomst van een nieuwe tribale wereld, een primitieve samenleving waarin productie centraal staat en onze relatie met materialen - die nu verloren is gegaan - wordt hersteld. In deze nieuwe wereld zullen rituelen opnieuw gewaardeerd worden. AVL neemt een voorschot op deze toekomst door de productie van benodigdheden voor aanbidding.
Speelobjecten, vier figuren en vier dieren
- Kunstenaar: Ossip Snoeck
- Plaatsingsjaar: 2012
- Omschrijving: Als een prettig onaangepaste familie dansen vier figuren over het grasveld. Het plaatstaal waarvan ze zijn gemaakt is bont beschilderd, net als dat van hun huisdieren. Oorspronkelijk waren de figuren geplaatst bij een school. Ossip Snoeck (1952) leerde het vak van zijn vader, de kunstenaar Jan Snoeck. Zelf zegt hij: 'Ik heb niets te maken met kunststromingen en ik weet er ook niets van. Ik ben autodidact.’ Met zijn afbeeldingen van mensen met een beperking wil Snoeck laten zien dat er een wereld bestaat buiten het normale om.
Stoel
- Kunstenaar: Heleen Dijkman en Francy van den Heuvel
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: Het duo Francy van den Heuvel (1958) en Heleen Dijkman (1966) ontwierp een serie bakens van staal, als herkenningspunten in het bedrijvenpark. We herkennen een stoel, een poort, een pergola, een plant, een kasteel met kantelen, een toren, een abstract beeld van cirkels (verwijzend naar de Euro) en een huis. Elk object heeft zijn eigen kleur, wat de herkenning nog eenvoudiger maakt.
Three Way Passage II
- Kunstenaar: Michael Jacklin
- Plaatsingsjaar: onbekend
- Omschrijving: Het beeld bestaat uit roestvrijstalen stroken die in een rastervorm met klinknagels aan elkaar bevestigd zijn. Jacklin stapelde, volgens vaste verhoudingen, volumes van verschillend formaat op elkaar. Zo ontstond een doorzichtige kubus van 100 x 50 x 50 cm met daarin 6 ruimtes. Michael Jacklin (1956) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en aan de Ateliers63 in Haarlem. Hij maakt abstracte objecten in ijzer. Zijn werk is aangekocht door het Stedelijk Museum en voor verschillende bedrijfscollecties. Jacklin noemt zijn werk 'post-minimalistisch', waarbij hij verwijst naar de invloed van Amerikaanse kunstenaars van de Minimal Art uit de jaren zeventig. Jacklin laat zich inspireren door de wereld om zich heen: gebouwen en bruggen (zoals in dit beeld) en, in zijn beelden met ronde vormen, door de natuur.
Uilekapsel
- Kunstenaar: Tom Claassen
- Plaatsingsjaar: 2012
- Omschrijving: De beelden van Tom Claassen (1964), die studeerde aan de St. Joost School of Art & Design in Breda, hebben altijd wat dubbelzinnigs: hoewel monumentaal roepen ze ook maar vertedering op. Ook het Mannetje van Hoofddorp, op het Burgemeester van Stamplein, is van zijn hand.
Verhalenpaal VERZET
- Kunstenaar: Atelier René Knip
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: Familie Boogaard, de bewoners van boerderij ‘De Zorg’ aan de Oude Sloterweg 1253 (de huidige Rijnlanderweg), bood tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak aan meer dan 70 onderduikers. Bij een overval door de bezetter werden veel onderduikers opgepakt en afgevoerd. Ook vader en zoon Boogaard overleefden het niet.
Verhalenpaal DIEP
- Kunstenaar: Atelier René Knip
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: Op een hoogtekaart van de Haarlemmermeerpolder uit 1866 bevindt kavel O 21 zich 4.30 meter beneden Amsterdamsch Peil. Was dit het diepste punt van de polder? Kavel O werd als laatste verkocht; wellicht omdat het laagste deel van de polder ook het natste was.
Verzetsmonument Nieuw-Vennep
- Kunstenaar: Theo Mulder
- Plaatsingsjaar: 1984
- Omschrijving: Deze bronzen beeldengroep van vier figuren is een eerbetoon aan de mensen die in de oorlog grote risico's namen voor de circa 3500 onderduikers in Haarlemmermeer. Een man duwt drie figuren voort, een vrouw met haar twee kinderen, waarbij zij oplettend achteromkijken. De kunstenaar heeft de levensgrote figuren niet verheven op een sokkel maar laat ons oog in oog staan met deze helden. Theo Mulder (1928 - 2017) kreeg les van beeldhouwer Mari Andriessen. Andriessen en Mulder waren beiden betrokken bij de kunstopleiding Ateliers '63 (tegenwoordig De Ateliers).
Verzinkte Bogen
- Kunstenaar: Heleen Dijkman en Francy van den Heuvel
- Plaatsingsjaar: 2003
- Omschrijving: Het duo Francy van den Heuvel (1958) en Heleen Dijkman (1966) ontwierp een serie bakens van staal, als herkenningspunten in het bedrijvenpark. We herkennen een stoel, een poort, een pergola, een plant, een kasteel met kantelen, een toren, een abstract beeld van cirkels (verwijzend naar de Euro) en een huis. Elk object heeft zijn eigen kleur, wat de herkenning nog eenvoudiger maakt.
Vlinderkoepel
- Kunstenaar: Frank Halmans
- Plaatsingsjaar: 2014
- Omschrijving: Frank Halmans (1963) vergelijkt de metamorfose van een muziekstuk met die van een (nacht)vlinder. Net als de rups zich via een pop tot vlinder ontwikkelt, ondergaat de uitvoering van muziek een gedaantewisseling. Het begint als een notitie van de componist, die wordt ingestudeerd door de muzikanten en vervolgens voor een publiek ten gehore gebracht. Dit moment duurt zolang de muziek klinkt en wat rest is de herinnering aan iets bijzonders; vluchtig en tijdelijk als een vlinder. Dit beeld trekt Frank Halmans (1963) door in zijn ontwerp voor de muziekkoepel voor het Harmonieplein. De verschillende stadia in de ontwikkeling van het insect spreken zien we terug in telkens een ander deel van de (architecturale) ruimte: de pop net onder het maaiveld, de rups tussen de begroeiing en de lucht en tenslotte de vlinder die de onbegrensde ruimte van de hemel bewoont.
Vrijheidsbeeld Nieuw-Vennep
- Kunstenaar: Patrick Corillon
- Plaatsingsjaar: 2003
- Omschrijving: Het natuurstenen paviljoen van Patrick Corillon (België, 1959) maakt deel uit van het neoclassicistische huizenblok van de Belgische architect Charles Vandenhove. Corillon wil met het monument uitdrukking geven aan de vrijheid van denken. De getallen in de natuurstenen tegelvoer verwijzen naar de honderden anonieme en vrije gedachten die op deze plek gedurende een week opgekomen zijn bij passanten en bezoekers. Het is een inventarisatie van een geestelijke activiteit die, ondanks onderdrukking, altijd doorgaat.
Wereldse Boom
- Kunstenaar: Esther van der Voorn
- Plaatsingsjaar: 2015
- Omschrijving: Keramiek op betonnen sokkel gemaakt door Esther van der Voorn. De sculptuur staat op het Harmonieplein, voor de entree van C.
Witte Boog
- Kunstenaar: Heleen Dijkman en Francy van den Heuvel
- Plaatsingsjaar: 2003
- Omschrijving: Het duo Francy van den Heuvel (1958) en Heleen Dijkman (1966) ontwierp een serie bakens van staal, als herkenningspunten in het bedrijvenpark. We herkennen een stoel, een poort, een pergola, een plant, een kasteel met kantelen, een toren, een abstract beeld van cirkels (verwijzend naar de Euro) en een huis. Elk object heeft zijn eigen kleur, wat de herkenning nog eenvoudiger maakt.
Zwarte Kassen
- Kunstenaar: Heleen Dijkman en Francy van den Heuvel
- Plaatsingsjaar: 2003
- Omschrijving: Het duo Francy van den Heuvel (1958) en Heleen Dijkman (1966) ontwierp een serie bakens van staal, als herkenningspunten in het bedrijvenpark. We herkennen een stoel, een poort, een pergola, een plant, een kasteel met kantelen, een toren, een abstract beeld van cirkels (verwijzend naar de Euro) en een huis. Elk object heeft zijn eigen kleur, wat de herkenning nog eenvoudiger maakt.
Linquendabrug
- Kunstenaar: onbekend
- Plaatsingsjaar: onbekend
- Omschrijving: Deze brug verbindt de wijk Linquenda met het gedeelte van Nieuw-Vennep dat ten oosten van Nieuw-Vennep ligt. Gezien de ligging van deze brug is voor de Linquendabrug gekozen. Binnen het project ‘Geef bruggen een naam’ hebben inwoners meegedaan met het bedenken van een naam voor bruggen zonder naam. Ook de naam van deze brug is door inwoners bedacht.
Spoorbrug
- Kunstenaar: onbekend
- Plaatsingsjaar: onbekend
- Omschrijving: Veel Vennepers noemen deze brug al de Spoorbrug. Er bestaat ook een oude ansichtkaart van deze brug met de naam “Spoorbrug” erop. Binnen het project ‘Geef bruggen een naam’ hebben inwoners meegedaan met het bedenken van een naam voor bruggen zonder naam. Ook de naam van deze brug is door inwoners bedacht.
Pieter Bakkerbrug
- Kunstenaar: onbekend
- Plaatsingsjaar: onbekend
- Omschrijving: Pieter Bakker is in 1957 overleden en was een bekende aannemer in Nieuw-Vennep. Hij heeft hier veel huizen gebouwd waaronder het huis aan de Nieuwstraat nummer 2 waar hij ook heeft gewoond.
Familie
- Kunstenaar: Sybille Krosch
- Plaatsingsjaar: 1961
- Omschrijving: Drie bronzen mensfiguren op een trapvormige sokkel van baksteen; moeder en kind zittend, vader geknield ervoor. Krosch heeft met deze familie de hechtheid van de Haarlemmermeerse bevolking willen uitbeelden. Sybille Krosch (Duitsland, 1924) vestigde zich in 1948 in Nederland en volgde van 1956 tot 1960 de opleiding beeldhouwen aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Zij werkte figuratief met als onderwerp het dagelijkse leven. Ook maakte zij portretten van bekende Nederlanders.
Golven
- Kunstenaar: Peter Koelemeijer
- Plaatsingsjaar: 1996
- Omschrijving: Met hardblauwe golven die onder een felrode poort doorstromen heeft kunstenaar Peter Koelemijer het temmen van water van het oorspronkelijke Haarlemmermeer willen weergeven. De poort en de golven zijn gefreesd uit plaatstaal. Materiaal en productiewijze staan symbool voor zowel de kracht van de natuurelementen als voor de vastberadenheid waarmee de polder in de negentiende eeuw werd aangelegd. Het kunstwerk herinnert omwonenden eraan, dat de grond waarop zij nu wonen niet zonder slag of stoot tot stand is gekomen. Peter Koelemeijer (1953) werd opgeleid aan de lerarenopleiding d'Witte Leli en aan de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten. Mens en natuur staan centraal in zijn werk, vaak in geabstraheerde vorm. Hij werkt met de materialen hout, steen en staal.
V van Victory
- Kunstenaar: Bert Neelen
- Plaatsingsjaar: 1999
- Omschrijving: Het Vrijheidsbeeld is een bronzen boom met een vertakking die als een V van Victory de lucht in steekt. Een boom als markering van een historische gebeurtenis is een oud gebruik en gaat terug op vrijheids- en meibomen. Neelen noemt drie uiteenlopende inspiratiebronnen voor zijn ontwerp. Naast het bekende V-teken van Churchill tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn dat de ladders uit de Malinese Dogon cultuur en de 'eindeloze zuil' van de Roemeense kunstenaar Constantin Brancusi (1876 - 1957). Bert Neelen (1950 studeerde Bouwkunde aan de MTS en doorliep daarna de lerarenopleiding d'Witte Leli en de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming. Hij voltooide zijn studie aan de afdeling Monumentale Schilderkunst van de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.
Verzetsmonument Burgerveen
- Kunstenaar: W. Maarse, jr.
- Plaatsingsjaar: 1949
- Omschrijving: Het monument op de Leimuiderdijk is een gemetselde zuil van 2 meter hoog met een natuurstenen plaquette. De zuil wordt aan drie zijden omsloten door een lage muur van baksteen, afgedekt met een zandstenen plaat. Het monument herinnert aan de 3 mannen uit Burgerveen die na de Duitse capitulatie op 5 mei omkwamen. Dirk Hennink kwam bij de brug naar Leimuiden om het leven tijdens een vuurgevecht met de bezetter. Verzetsman Pieter Hoogvlied is door de bezetter gefusilleerd toen hij probeerde een zwaargewonde Duitser te helpen. Het monument is onthuld op 4 mei 1949. Op 4 mei 2010 werd de naam van Jeremia Cornelis Boer aan het monument toegevoegd; een onderduiker die per vergissing door de Binnenlandse Strijdkrachten werd omgebracht.
Staartmonument KLM en Fokker
- Kunstenaar: onbekend
- Plaatsingsjaar: onbekend
- Omschrijving: Een vliegtuigstaart van een KLM vliegtuig op een sokkel op het stationsplein bij Schiphol-Oost.
Sun in the Wings
- Kunstenaar: Jits Bakker
- Plaatsingsjaar: 2008
- Omschrijving: Sun in the wings laat een man en een vrouw zien, achterovergebogen als in extase. Afhankelijk van de positie van de waarnemer tillen ze een wereldbol of koepel met gekleurd glas boven zich, maar het kunnen ook vleugels of vliegers zijn. Beeldhouwer Jits Bakker (1937 – 2014) werkte in brons, graniet en marmer. In 2002 kreeg hij de opdracht een beeld te vervaardigen voor het hoofdgebouw van Schiphol.
Schiffe für Schiphol
- Kunstenaar: Ludger Gerdes
- Plaatsingsjaar: 1999
- Omschrijving: Het kunstwerk bestaat uit twee eilanden in de vorm van schepen, met tempelachtige gebouwen van betonnen pilaren met een traditioneel houten dak op een paarse kunststof rand. Gerdes vond zijn inspiratie in de Engelse landschapsarchitectuur ‘waarin kunst en natuur nog vredig verenigd zijn’. Ludger Gerdes (1954 – 2008) studeerde aan zowel de Academie voor Beeldend Kunst in Münster als Düsseldorf.
Dellaert
- Kunstenaar: Jeroen Henneman
- Plaatsingsjaar: 2006
- Omschrijving: Ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van Schiphol maakte Jeroen Henneman een beeld van de grondlegger van het huidige Schiphol, Jan Dellaert. Hij laat de havenmeester en latere directeur van Schiphol vanaf de dakrand van Schiphol Plaza uitkijken over de dynamiek van de moderne luchthaven waarbij Henneman de lucht als tekenblad gebruikt. Jeroen Henneman (1942) studeerde aan het Instituut voor Kunstnijverheid te Amsterdam. Andere bekende kunstwerken van Henneman zijn De Kus aan de Bijlmerdreef en het monument voor de vermoorde Theo van Gogh in het Oosterpark, beide in Amsterdam.
Eight Columns in A Row
- Kunstenaar: Sol LeWitt
- Plaatsingsjaar: 1995
- Omschrijving: Dit beeld van Sol Lewitt bestaat uit open en gesloten kolommen van betonsteen en speelt met horizontale, verticale en diagonale schaduwlijnen. Het is te zien in het groen bij de afrit van de A4. Het werk van Lewitt wordt gerekend tot de minimal art. Net als bij andere conceptuele kunstrichtingen ligt de betekenis meer in de idee erachter dan in de materiële uitwerking ervan. Lewitt gaat vaak uit van basisvormen zoals bol, driehoek en kubus, meestal in glad en wit materiaal. Sol Lewitt (1928 – 2007) volgde een kunstopleiding aan de universiteit van Syracuse. In 1953 verhuisde hij naar New York.
Fibonacci-reeks
- Kunstenaar: Maria Merz
- Plaatsingsjaar: 1997
- Omschrijving: Het stralende rood-witte kunstwerk op de zuidwestgevel van het hoofdkantoor van Schiphol is een van de ‘Fibonacci-reeksen’ van Mario Merz. De getallenreeks van de middeleeuwse mathematicus Fibonacci is een symbool voor eeuwige groei. Dit is het grootste neonkunstwerk dat Mario Merz heeft gemaakt. De Italiaanse kunstenaar Mario Merz (1925 – 2003) was een vertegenwoordiger van de Arte Povera, een kunststroming uit de jaren 70 van een aantal jonge kunstenaars die installaties maakten met eenvoudige materialen.
Salami
- Kunstenaar: Carel Visser
- Plaatsingsjaar: 1967
- Omschrijving: In 1967 verhuisde de luchthaven van Schiphol-Oost naar Schiphol-Centrum. Salami is een van de eerste kunstwerken van het ‘nieuwe Schiphol’. Het is een voorbeeld van een geometrisch gestapeld werk; een massieve lange rechte balkvorm, waarbij de gestapelde onderdelen in positie iets verschuiven. Carel Visser (1928 – 2015) studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft en daarna beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij was van 1966 tot 1998 docent aan de Ateliers '63 in Haarlem en Amsterdam.
Mercurius Monument
- Kunstenaar: Johan Polet
- Plaatsingsjaar: 1930
- Omschrijving: Dit kunstwerk stelt een gevleugelde Mercurius voor, de Romeinse god van handel, reizigers en winst. Mercurius staat op een bronzen wereldbol. Het beeld werd ontworpen in opdracht van de gemeente Amsterdam, ter ere van de lijndienst die KLM begon naar Batavia in 1924. 90 jaar later werd het beeld verplaatst naar Schiphol-Centrum. Johan Polet (1894 – 1971) was met tijdgenoten Hildo Krop en John Rädecker een belangrijke vertegenwoordiger van het opkomende expressionisme binnen de Nederlandse beeldhouwkunst. Polet was zoon van een steenhouwer en leerde het vak verder op de Kunstnijverheidsschool. In 1919 volgde hij Hildo Krop op als docent beeldhouwkunst aan de Haarlemse School voor Kunstnijverheid.
Paviljoen
- Kunstenaar: Jan Jacobs Mulder
- Plaatsingsjaar: 2017
- Omschrijving: Jan Jacobs Mulder (1940 - 2019) werd opgeleid aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. Hij was aanvankelijk actief als schilder en had zijn atelier in de Stompe Toren in Spaarnwoude. Na 1970 ging Mulder zich toeleggen op ruimtelijk werk, hij is als beeldhouwer autodidact. Naast kunstenaar was hij docent aan de Arnhemse Academie van Bouwkunst (1973-1984).
Spantenbouw
- Kunstenaar: Iede Reckman
- Plaatsingsjaar: 2019
- Omschrijving: Voor het kunstwerk Spantenbouw heeft Iede Reckmann zich laten inspireren door de geschiedenis van het terrein waar ooit een scheepswerf stond. Van onderen bekeken krijgt het houtwerk de vorm van de romp van een boot. Het hout is bascalorus, een houtsoort uit Suriname. De palen hebben al een heel leven achter de rug als meerpaal. Iede Reckmann werd geboren in Schotland en studeerde aan de Glasgow School of Art en aan de Koninklijke Academie van de Kunsten in Den Haag.
Verhalenpaal STOMP
- Kunstenaar: René Knip
- Plaatsingsjaar: 2019
- Omschrijving: De Stompe Toren in Spaarnwoude dateert uit de 13e eeuw. Hij werd gebouwd op een verhoging in het landschap, een strandwal van na de laatste ijstijd. De kerk werd in 1573 door de Spanjaarden in brand gestoken maar de toren bleef behouden. Het huidige kerkje werd in 1764 tegen de toren aangebouwd.
Zonder Titel
- Kunstenaar: G. Brüning
- Plaatsingsjaar: 1970
- Omschrijving: Ontwerp voor een beeld in het landschap' was de werktitel die schrijver en kunstenaar Gerard Bruning gaf aan het kunstwerk. Kennelijk dekte dat ook volgens de maker de lading niet helemaal, gezien de uiteindelijke aanduiding. Het bronzen beeld is topzwaar, als een boom of een overdreven gespierde man. Hoewel abstract in de uitwerking is ook dit beeld geworteld in de figuratieve en culturele traditie waarbinnen Bruning zich ontwikkelde. Gerard Bruning (1930 – 1987) studeerde edelsmeden en monumentale kunst aan de Hogeschool voor de kunsten in Arnhem.
Arc
- Kunstenaar: R. W. van de Wint
- Plaatsingsjaar: 2004
- Omschrijving: Als monumentale poort heet Arc bewoners en bezoekers van de wijk Stellinghof welkom. Vanaf het naar buiten gewelfde dak voeren de stalen pijpen het regenwater op sierlijke wijze af. Arc (poort) maakt deel uit van groep van 5 sculpturen van kunstenaar Rudi van de Wint. Naast Arc zijn dat Poëtica (dichtkunst), Dynamica (beweging) en Speira (spiraal, circulair) en Statica (onbeweeglijk). De 5 elementen vormen bakens van herkenning in de nieuwe woonwijk. Rudi van de Wint (1942 – 2006) volgde een opleiding tot kunstschilder aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Bekend werk van Van de Wint zijn de grote schilderingen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer en de plafondschilderingen van het Haagse Paleis Noordeinde en het Amsterdamse gerechtsgebouw.
Can't see the wood for the trees
- Kunstenaar: Richard Deacon
- Plaatsingsjaar: 2002
- Omschrijving: ‘Door de bomen het bos niet meer zien’ is de betekenis van de titel van de 12 meter hoge roestvrij stalensculptuur van de Britse beeldhouwer Richard Deacon. Deacon verbeeldt vaker spreekwoorden in zijn kunstwerken. Richard Deacon (Wales, 1949) studeerde aan het Somerset College of Art in Taunton, de St Martin's School of Art en het Royal College of Art, beide in Londen. In 1987 wint Deacon de prestigieuze Turner Prize. Hij behoort tot de generatie Britse kunstenaars die zich rond 1980 afzet tegen de strenge conceptuele kunst van het decennium ervoor.
De Hoorn des Overvloeds
- Kunstenaar: Hans Koetsier
- Plaatsingsjaar: 1972
- Omschrijving: ‘De Hoorn des Overvloeds’ staat voor de economische voorspoed in de jaren 70. Koetsier plaatste de witte hoorn echter met de brede opening naar beneden, erop wijzend dat de rijkdom uit de grond komt: de Nederlandse rijkdom was vooral afkomstig uit de aardgasbaten. Het beeld werd in 1972 gemaakt in opdracht van de Belastingdienst in Amstelveen. Toen het kantoor werd afgebroken, zocht men een nieuwe bestemming. Het beeld werd gerestaureerd en in 2010 geplaatst in een vijver in Beukenhorst-Zuid. Omdat het daar niet goed tot zijn recht kwam, verhuisde het werk naar het Kunstfort bij Vijfhuizen. Hans Koetsier (1930 - 1991) begon als grafisch vormgever. Als conceptueel kunstenaar combineerde hij in zijn werk de vanzelfsprekendheid van het alledaagse met maatschappijkritiek.
De Stekeltrekker
- Kunstenaar: Karel Gomes
- Plaatsingsjaar: 2005
- Omschrijving: Een man op klompen en met een pet op, is voorovergebogen bezig met een schaarvormig gereedschap, een zogenaamde stekeltrekker, waarmee hij onkruid wiedt. Het beeld is een monument voor journalist Jan Mastenbroek die in de jaren vijftig voor de Hoofddorpse Courant onder het pseudoniem 'Stekeltrekker' columns met de titel 'Stekels' publiceerde. Hierin kwam Mastenbroek op voor de bewoners van Vijfhuizen, die destijds vaak in erbarmelijke omstandigheden verkeerden. Zo pleitte hij voor betere woningen en zorg en stelde hij misstanden aan de kaak. Karel Gomes (1930 - 2016) studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Ook de 14 beelden in de Bijbelse tuin in Hoofddorp en het Ghandi-monument in Amsterdam zijn van zijn hand.
Dynamica
- Kunstenaar: R. W. van de Wint
- Plaatsingsjaar: 2005
- Omschrijving: Aan de rand van de wijk bevinden zich op een klein veldje twee stalen ‘bomen’, omringd door echte bomen. Dynamica (beweging) maakt deel uit van groep van 5 sculpturen van kunstenaar Rudi van de Wint. Naast Dynamica zijn dat Poetica (dichtkunst), Arc (poort) en Speira (spiraal, circulair) en Statica (onbeweeglijk). De 5 elementen vormen bakens van herkenning in de nieuwe woonwijk. Rudi van de Wint (1942 – 2006) volgde een opleiding tot kunstschilder aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Bekend werk van Van de Wint zijn de grote schilderingen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer en de plafondschilderingen van het Haagse Paleis Noordeinde en het Amsterdamse gerechtsgebouw.
Onbekend
- Kunstenaar: onbekend
- Plaatsingsjaar: onbekend
- Omschrijving: Houten structuur op 3 peilers, ongeveer 9 meter hoog. Gemaakt ter ere van de Floriade.
Nationaal Monument MH17
- Kunstenaar: Ronald Westerhuis
- Plaatsingsjaar: 2017
- Omschrijving: Het Nationaal Monument MH17 is een bijzonder landschappelijk object en herinneringsbos dat de herinnering aan de 298 slachtoffers levend wil houden. In de parkachtige oase zijn 298 bomen geplant in een groen lint ter nagedachtenis aan de slachtoffers; één voor elk slachtoffer. Het is een plek om samen te komen en heeft ruimte aan bezinning, troost en hoop. Het bos wordt omgeven door een krans van zonnebloemen en beschikt over een intiem amfitheater en een indrukwekkend monument. Ieder jaar vindt op 17 juli bij het Nationaal Monument een herdenkingsplaats door ouders, vrienden en bekenden van de omgekomen slachtoffers. Tijdens deze herdenking is het monument en het herdenkingsbos beperkt toegankelijk.
Poëtica
- Kunstenaar: R. W. van de Wint
- Plaatsingsjaar: 2005
- Omschrijving: Poëtica bestaat uit negen smalle koperen vormen die licht meebuigen in de wind. Mede door de groene oxidatiekleur van het koper doen ze denken aan wuivend gras. Poëtica (dichtkunst) maakt deel uit van groep van 5 sculpturen van kunstenaar Rudi van de Wint. Naast Poëtica zijn dat Dynamica (beweging), Arc (poort), Speira (spiraal, circulair) en Statica (onbeweeglijk). De 5 elementen vormen bakens van herkenning in de nieuwe woonwijk. Rudi van de Wint (1942 – 2006) volgde een opleiding tot kunstschilder aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Bekend werk van Van de Wint zijn de grote schilderingen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer en de plafondschilderingen van het Haagse Paleis Noordeinde en het Amsterdamse gerechtsgebouw.
Speira
- Kunstenaar: R. W. van de Wint
- Plaatsingsjaar: 2012
- Omschrijving: Speira (spiraal, circulair) doet denken aan de dubbele helix van een streng dna, de genetische code van al het leven op aarde. Speira maakt deel uit van groep van 5 sculpturen van kunstenaar Rudi van de Wint. Naast Speira zijn dat Dynamica (beweging), Poetica (dichtkunst), Arc (poort) en Statica (onbeweeglijk). De 5 elementen vormen bakens van herkenning in de nieuwe woonwijk. Rudi van de Wint (1942 – 2006) volgde een opleiding tot kunstschilder aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Bekend werk van Van de Wint zijn de grote schilderingen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer en de plafondschilderingen van het Haagse Paleis Noordeinde en het Amsterdamse gerechtsgebouw.
Statica
- Kunstenaar: R. W. van de Wint
- Plaatsingsjaar: 2005
- Omschrijving: De toren van cortenstaal is 13 meter hoog heeft op elke hoek een expressieve ‘vouw’ die naar buiten steekt. Het gatenpatroon van smalle ovale cirkels brengt een afwisselend moirépatroon teweeg zodra je je om de toren heen beweegt. Bij avond is de toren van binnenuit verlicht en vormt ze een baken voor de wijk. Statica van kunstenaar Rudi van de Wint maakt deel uit van een groep van 5 sculpturen verspreid over de wijk. Naast Statica (onbeweeglijk) zijn dat Arc (poort), Poetica (dichtkunst), Dynamica (beweging) en Speira (spiraal, circulair). Rudi van de Wint (1942 – 2006) volgde een opleiding tot kunstschilder aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Bekend werk van Van de Wint zijn de grote schilderingen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer en de plafondschilderingen van het Haagse Paleis Noordeinde en het Amsterdamse gerechtsgebouw.
Verhalenpaal EEND
- Kunstenaar: Atelier René Knip
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: De eendenkooi in Vijfhuizen bestaat uit twee hectare hakhoutbos met een rechthoekige vijver van circa 40 x 40 meter. Daaromheen liggen weilanden van waaruit de (wilde) eenden en talingen werden gevangen in de fuik aan het eind van 1 van de 4 vangpijpen.
Verhalenpaal SLAG
- Kunstenaar: Atelier René Knip
- Plaatsingsjaar: 2018
- Omschrijving: Tijdens van het beleg van Haarlem in 1573 vochten de Hollandse watergeuzen tegen de Spanjaarden om de stad te ontzetten. Deze Slag op het Haarlemmermeer mislukte en in juli gaf de uitgehongerde bevolking van Haarlem zich over.
Versteend Water - Druppel
- Kunstenaar: Joos Clijsen
- Plaatsingsjaar: 1999
- Omschrijving: Het druppelvormige beeld is gemaakt van zandkleurige terrazzo vermengd met grove rode steen. Voor dit kunstwerk heeft Clijsen zich laten inspireren door de relatie van de mens tot de natuur in de Haarlemmermeerpolder. Clijsen: 'Bij dit werk werd ik sterk bepaald door de gedachte dat de plaats waar het staat aan het water toebehoort: het is gestolen gebied. In mijn gevoel is het nog steeds een beetje zee.’ Joos Clijsen (1942 - 2005) werd opgeleid aan de Rietveld Academie te Amsterdam. In haar werk wijst Clijsen erop dat de mens in voortdurende relatie met de natuur staat en zich in die positie nederig moet tonen. Die ene versteende druppel zou zomaar eens door een zondvloed kunnen worden gevolgd en de polder opnieuw tot binnenzee maken.
Vrijheidsbeeld Vijfhuizen
- Kunstenaar: Berenice Witsen Elias
- Plaatsingsjaar: 1996
- Omschrijving: Op een bolvormig voetstuk staat een eivormige kogel waaruit vier witte bloemen spruiten. De huid van de kogel is van donker gepatineerd brons en wordt verlevendigd door uitsteeksels die gelijkmatig over het oppervlak geplaatst zijn. Witsen Elias heeft voor haar bevrijdingsmonument de metafoor van de natuur gebruikt: de (cactus)vrucht of het ei doet weliswaar denken aan een kogel, maar is tevens een symbool voor nieuw leven. Berenice Witsen Elias (1951) volgde de lerarenopleiding tekenen VL/VU en daarna de Rietveld Academie, richting beeldhouwen.
Zwerfbeeld
- Kunstenaar: Hans van Lunteren
- Plaatsingsjaar: 1992
- Omschrijving: Als een harmonica ligt het beeld van gelast koper van Hans van Lunteren (1945) bij het Kunstfort. Voorheen was dit beeld te vinden op het Raadhuisplein. Het beeld is te beleven vanuit verschillende posities waardoor het op verschillende manieren kan worden begrepen. Hans van Lunteren (1945) studeerde aan de Koninklijke Academie voor kunst en vormgeving in Den Bosch.
Dansende Boeren
- Kunstenaar: Karel Gomes
- Plaatsingsjaar: 1995
- Omschrijving: Met een vrijheidsmonument in de vorm van een dansend boerenpaar heeft Gomes de opgetogenheid en feestvreugde van de bevrijding willen weergeven; niet alleen die van de Duitse bezetter in 1945 maar getuige de tijdloze kleding van het paar de viering van de vrijheid in het algemeen. Karel Gomes (1930 - 2016) studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Ook de 14 beelden in de Bijbelse tuin in Hoofddorp en het Ghandi-monument in Amsterdam zijn van zijn hand.
Vuurbaak
- Kunstenaar: Rene Knip
- Plaatsingsjaar: 2010
- Omschrijving: De grijze stalen toren herinnert aan de tijd dat Weteringbrug, voor de droogmaking van de polder in de 19de eeuw, aan de oever van het Haarlemmermeer lag. Zowel in de betonnen voet als in de oranje vuurkorf zijn woorden van 4 letters uitgefreesd: kijk, lief, open, rond, hard, naar, lang, ring, zoek. Op verzoek van ontwerper René Knip selecteerde dichter en romanschrijver K. Schippers (1936 - 2021) klankwoorden die geassocieerd kunnen worden met liefde en lichamelijkheid. René Knip (1963) studeerde grafische vormgeving aan de St. Joost School of Art & Design in Breda. In zijn letterontwerpen zien we iets terug van het Russisch Constructivisme van de jaren 30. Ook voor de Vuurbaak ontwierp hij een eigen letter.
Cluster
- Kunstenaar: Michael Jacklin
- Plaatsingsjaar: 2017
- Omschrijving: Michael Jacklin (1956 (NL) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en aan de Ateliers63 in Haarlem. Hij maakt abstracte objecten in ijzer. Zijn werk is aangekocht door het Stedelijk Museum en verschillende bedrijfscollecties. Jacklin noemt zijn werk 'post-minimalistisch', waarbij hij verwijst naar de invloed van Amerikaanse kunstenaars van de Minimal Art uit de jaren zeventig. Jacklin laat zich inspireren door de wereld om zich heen: gebouwen en bruggen en, in zijn beelden met ronde vormen, door de natuur.
Private Galaxy III
- Kunstenaar: Michael Jacklin
- Plaatsingsjaar: 2017
- Omschrijving: Michael Jacklin (1956) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en Ateliers63 in Haarlem. Hij maakt abstracte objecten in ijzer. Zijn werk is aangekocht door het Stedelijk Museum en verschillende bedrijfscollecties. Jacklin noemt zijn werk 'post-minimalistisch', waarbij hij verwijst naar de invloed van Amerikaanse kunstenaars van de Minimal Art uit de jaren zeventig. Jacklin laat zich inspireren door de wereld om zich heen: gebouwen en bruggen en, in zijn beelden met ronde vormen, door de natuur.
Targets
- Kunstenaar: Michael Jacklin
- Plaatsingsjaar: 2016
- Omschrijving: Michael Jacklin (1956) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en aan de Ateliers63 in Haarlem. Hij maakt abstracte objecten in ijzer. Zijn werk is aangekocht door het Stedelijk Museum en verschillende bedrijfscollecties. Jacklin noemt zijn werk 'post-minimalistisch', waarbij hij verwijst naar de invloed van Amerikaanse kunstenaars van de Minimal Art uit de jaren zeventig. Jacklin laat zich inspireren door de wereld om zich heen: gebouwen en bruggen en, in zijn beelden met ronde vormen, door de natuur.
Vrijheidsbeeld Zwaanshoek
- Kunstenaar: André Kruijsen
- Plaatsingsjaar: 2002
- Omschrijving: Met dit vrijheidsmonument heeft kunstenaar André Kruijsen de tegenstelling willen uitdrukken tussen de chaos van een oorlogssituatie en de rust die vrijheid biedt. Het blauwe glas in de ramen staat voor Kruijsen symbool voor de onzekerheid in een periode van bezetting en onderdrukking. Voor de scheve wanden heeft de kunstenaar zich laten inspireren door de kerk Notre Dame du Haut (1955) in het Franse Ronchamps van architect Le Corbusier. André Kruijsen (1967) werd opgeleid aan de Vrije Academie en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.
Vrouwenfiguur
- Kunstenaar: Charlotte van Pallandt
- Plaatsingsjaar: 1965
- Omschrijving: Het meisje dat model stond voor dit beeld was een leerling van balletdanseres Sonja Gaskell, de buurvrouw van Van Pallandt in de atelierwoningen in de Zomerdijkstraat in Amsterdam. Charlotte van Pallandt (1898 – 1997) volgde opleidingen aan de Ealing School of Art & Design en aan de Parijse academies André Lhôte en Ranson. In 1980 werd de Singerprijs aan haar toegekend en in 1992 ontving ze de Oeuvreprijs Fonds BKVB voor haar hele werk.
Zwaan
- Kunstenaar: Wim Goedkoop en M. Kroon
- Plaatsingsjaar: 1988
- Omschrijving: Stalen zwaan op betonnen voetstuk met het wapen van Haarlemmermeer en een wapenschild met tekst. Ontwerp door Wim Goedkoop. Smeedwerk door M. Kroon.
Ginkgo
- Kunstenaar: Piet Warffemius
- Plaatsingsjaar: 2022
- Omschrijving: In hun laatste levensfase willen velen degenen die ze tijdens ons leven liefhadden, dicht bij zich hebben. Tijdens de coronapandemie (2020 – 2023) was dit niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen hebben afscheid moeten nemen van geliefden op afstand, zonder een hand vast te houden, soms zelfs vanachter glas. Onder de Ginkgo kunnen zij samenkomen en in gedachten dicht bij de mensen zijn die ze hebben verloren. De Ginkgo-boom wordt gezien als een levend fossiel. Het is de laatst overgebleven soort van een orde waarvan er gedurende het Mesozoïcum (248 tot 65 miljoen jaar geleden) veel meer bestonden. In het Verre Oosten staat de Ginkgo symbool staat voor onveranderlijkheid, hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. Piet Warffemius (1956) is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werkt als wandschilder, schilder, zeefdrukker, beeldhouwer en keramist.
Herdenkingsmonument Turkish Airlines
- Kunstenaar: Joost van der Toorn
- Plaatsingsjaar: 2009
- Omschrijving: Op woensdagochtend 25 februari 2009 crashte vlucht TK1951 van Turkish Airlines in een weiland, op slechts anderhalve kilometer van de Polderbaan. Het toestel was om 8.30 uur lokale tijd vertrokken uit Istanbul. Bij de crash kwamen vijf passagiers en vier bemanningsleden om te het leven, onder wie de drie piloten in de cockpit. 120 inzittenden raakten gewond. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers en bestaat uit een stenen stronk met natuurstenen plaat en gouden belettering. Daarnaast zijn negen bomen geplant: voor ieder slachtoffer één.
Verzetsmonument Zwanenburg
- Kunstenaar: J. Brugman - de Vries
- Plaatsingsjaar: 1960
- Omschrijving: Met neergeslagen blik en geboeide handen wacht een man op zijn executie. Het beeld is een monument voor de vijf Nederlanders die in februari 1945 door de Duitsers in Zwanenburg werden gefusilleerd. De nabijheid van de man, op ooghoogte van de toeschouwer, maakt het drama invoelbaar. Beeldhouwster Janny de Vries - Brugman (1918 - 2006) werd opgeleid aan de Arnhemse academie. Zij maakte beelden, plastieken en mozaïeken voor diverse parken en gebouwen, voornamelijk in Oost-Nederland.
Vrijheidsbeeld Zwanenburg
- Kunstenaar: Louise Schouwenberg
- Plaatsingsjaar: 2000
- Omschrijving: Vrijheid is een begrip met universele betekenis. Tegelijkertijd weerspiegelt het zeer persoonlijke wensdromen vanuit dictaturen, oorlogssituaties maar ook van een innerlijke worsteling of een misbruiksituatie. Kunstenaar Louise Schouwenberg rekent zichzelf tot de gelukkigen die nooit oorlog hebben gekend en zoekt haar uitdrukking van vrijheid in de menselijke maat. Vrijheid van bewegen, denken en voelen, vrij zijn in gebondenheid, ruimte in relaties en het menselijk contact. Louise Schouwenberg (1954) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en beeldhouwen aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Sinds 2010 is zij hoofd van de masteropleiding Contextual Design van de Design Academy Eindhoven en doceert zij op diverse kunstacademies, waaronder de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
Zwanen
- Kunstenaar: Theresia van der Pant
- Plaatsingsjaar: 1968
- Omschrijving: Zwanen zijn gracieuze vogels wanneer ze over het wateroppervlak glijden, maar furies als ze zich bedreigd voelen, vooral tijdens de broedperiode. Van der Pant heeft dit uitgebeeld met haar bronzen koppel zwanen. Terwijl het vrouwtje op de eieren broedt, richt de mannetjeszwaan zich op en sist met uitgestrekte vleugels om indringers te verjagen. Theresia van der Pant (1924 – 2013) kreeg op de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam les van de traditionele beeldhouwer Piet Esser. In 1955 volgde zij een cursus bij de Italiaanse beeldhouwer Giacomo Manzú. Gecombineerd leverde dit een stijl op die wel wordt geschaard onder de naam 'figuratieve abstractie'. Het oeuvre van Van der Pant laat een grote liefde voor dieren zien, vooral voor zwem- en loopvogels.