De mooiste kunst in de openlucht in Haarlemmermeer

Ben jij een kunstliefhebber? Dan is het goed om te weten dat je in Haarlemmermeer veel kunst in de openlucht kunt vinden! Wij zetten de meest bijzondere kunstwerken hier voor je op een rij. Ontdek deze buitenkunst tijdens een mooie fiets- of wandeltocht door het polderlandschap. En leer meer over de kunst en cultuur in Haarlemmermeer!
Kunstwerk De Wandelende mens in Hoofddorp
Kunstwerk Arabeske in Nieuw-Vennep
1

Arabeske, Nieuw-Vennep 

Aan de Smedenweg in Nieuw-Vennep vind je het sierlijke kunstwerk Arabeske. Dit beeld is gemaakt door kunstenaar Nic Jonk en is bedoeld als eerbetoon aan de sierlijkheid van het vrouwelijk lichaam. Het bronzen sculptuur toont een danseres die met haar lichaam een ‘arabeske’ houding aanneemt – een speciale ballethouding. Het lichaam van de danseres is naar achteren gestrekt en ze houdt met twee handen haar rechterbeen vast. In een prachtige balans.

Kunstwerk Man met de Spade
2

Man met spade, Abbenes 

Het beeld Man met spade vind je aan de Hoofdweg in Abbenes. Dit beeld uit 1968 is gemaakt door beeldhouwer Johan Polet en heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Het kunstwerk toont een knielende landarbeider en staat symbool voor de hardwerkende mensen die de polder hebben opgebouwd.  
 

Oorspronkelijk stond het beeld in een Bennebroekse speeltuin waarvan de eigenaar in 1968 failliet ging. Pas in 1992 werd het beeld in Abbenes geplaatst, waar het in 2007 en opnieuw in 2008 flink werd beschadigd. Na een grote restauratie is het beeld op 25 juni 2009 teruggeplaatst op de plek waar je hem nu kunt bewonderen.

Kunstwerk de Familie op kade in Rijsenhout
3

Familie, Rijsenhout 

Aan de Werf in Rijsenhout vind je op een trapvormige sokkel van baksteen het beeld Familie. Dit opvallende kunstwerk is gemaakt door Sibylle Krosch en bestaat uit drie bronzen mensfiguren. Een vader, moeder en zoon. De kunstenares heeft met deze sculptuur de hechtheid van de Haarlemmermeerse bevolking willen uitbeelden. De figuren zijn behoorlijk realistisch weergegeven, zodat het vanaf een afstandje bijna een werkelijk tafereel lijkt. 

Kunstwerk de Drie Zwanen in Zwanenburg
4

Zwanen, Zwanenburg 

Aan de Dennenlaan in Zwanenburg vind je een zeer toepasselijk kunstwerk voor dit dorp. De zwaan staat namelijk symbool voor Zwanenburg. Het bronzen beeld van de twee zwanen is gemaakt door kunstenares Theresia van der Pant, in opdracht van Zwanenburg.  
 

Het beeld laat een vrouwtjeszwaan zien die op haar eieren broedt,. Terwijl de mannetjeszwaan zich opricht om indringers te weren en haar te beschermen. Van der Pant heeft de zwanen met indrukwekkende levendigheid uitgebeeld. Ze lijken net echt!

Kunstwerk Twee Acrobaten in Badhoevedorp
5

Twee acrobaten, Badhoevedorp 

Een opvallend kunstwerk vind je aan de Burgemeester van Amersfoordtlaan in Badhoevedorp. Twee acrobaten is gemaakt door kunstenares Pearl Perlmuter. Je ziet hier twee bronzen mannen die een koprol maken. De twee acrobaten hebben een atletisch figuur en stevige benen.  
 

Beeldhouwster Pearl Pearlmuter heeft de mannen expres niet gedetailleerd uitgewerkt. Ze hebben bijvoorbeeld geen gezicht, of handen en voeten. De hele vorm van het beeld is gericht op de dynamiek van de twee acrobaten, die zo perfect tot uiting komt.

Kunstwerk De Wandelende mens in Hoofddorp
6

De wandelende mens, Hoofddorp 

In Hoofddorp staat sinds 2004 een opvallend rood kunstwerk. Dit beeld van kunstenaar Thomas Houseago vind je in Beukenhorst-Zuid en lijkt een beetje op een sumoworstelaar. Maar Houseago zelf houdt het op reuzenbaby. Het beeld is maar liefst negen meter hoog en veertien meter breed.  

Te midden van alle kantoorgebouwen is deze baby een vrolijk detail in de omgeving waarbij je even glimlacht voordat je weer achter je bureau gaat zitten. Houseago heeft voor dit beeld moeten samenwerken met een metaalbewerkingsbedrijf en een ingenieursbureau voor de stevigheid van de constructie. Dat is gelukt: gigantische het beeld staat als een huis! 

Kunstwerk Statica vijhuizen
7

Statica, Vijfhuizen 

In de Vinexwijk Stellinghof in Vijfhuizen ligt Statica, een torenachtige constructie van wel 13 meter hoog. Dit kunstwerk is gemaakt door beeldhouwer Rudi van de Wint. De naar de hemel reikende toren van Statica is het oostelijke onderdeel van een groep van in totaal vijf sculpturen die door de wijk Stellinghof slingert. Ontdek alle vijf de beelden tijdens een wandeling door Stellinghof en laat je inspireren door de bijzondere vormen!

Kunstwerk de Stekeltrekker in Vijfhuizen
8

De stekeltrekker, Vijfhuizen 

Langs de Ringdijk Weteringburg en Leimuiderdijk in Vijfhuizen vind je het beeld De stekeltrekker. Het kunstwerk is gemaakt door Karel Gomes, een van de bekendste kunstenaars van Haarlemmermeer. Op een betonnen sokkel zie je hier een man op klompen met pet op. Licht voorovergebogen en aandachtig bezig met een schaarvormig gereedschap. Dit is de stekeltrekker, waarmee hij onkruid wiedt.  
 

Het beeld is een monument voor Jan Mastenbroek. Een journalist die in de jaren vijftig voor de Hoofddorpse Courant onder het pseudoniem 'Stekeltrekker' columns met de titel 'Stekels' publiceerde. Hierin kwam de journalist op voor de inwoners van Vijfhuizen, die destijds vaak in armelijke omstandigheden verkeerden. Gomes heeft met zijn beeld op een symbolische manier Jan Mastenbroek geportretteerd en zijn belangrijke inzet voor Haarlemmermeer geëerd.