Fortenfietsroute

42,8 km
Tijdens deze uitgebreide fortenfietsroute van maar liefst 42,8 kilometer kom je langs de bijzondere historische monumenten van Haarlemmermeer. Deze forten vormen een dichte verdedigingslinie die onderdeel is van de Stelling van Amsterdam – een uniek stuk cultureel erfgoed in Haarlemmermeer.
Luchtfoto van Fort van Hoofddorp

Zelfs zo uniek dat het is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst! De Stelling van Amsterdam is oorspronkelijk gebouwd als een verdedigingslinie rondom Amsterdam, is 135 kilometer lang en bestaat in totaal uit 45 forten. 

Startpunt

De route begint bij het station in Hoofddorp. Vanuit hier fiets je via de Geniedijk langs het Batterij aan de Sloterweg, als eerste onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

1 Fort bij Aalsmeerderbrug

Via Hoofddorp fiets je door naar het dorp Aalsmeerderbrug. Hier vind je het eerste historische fort van de route: het Fort bij Aalsmeer waar je CRASH Luchtoorlog & Verzetsmuseum '40-'45 vindt. In dit museum kun je alles te weten komen over de neergestorte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Maar ook over hun bemanningen, de onderduikers in Haarlemmermeer en nog veel meer!

CRASH Luchtoorlog & Verzetsmuseum '40-'45

2 Gemaal de Cruquius

Via Rozenburg fiets je omhoog, langs het Batterij aan de IJweg en het Haarlemmermeerse Bos. Via Zwaanshoek kom je uiteindelijk aan bij Cruquius. Hier ligt het historische Gemaal de Cruquius. Dit stoomgemaal uit 1849 is een van de drie gemalen waarmee Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is drooggelegd. Deze unieke locatie is inmiddels omgebouwd tot een culturele hotspot met een innovatief museum.

Gemaal De Cruquius in voorjaarstijd

3 Kunstfort Vijfhuizen

In Vijfhuizen aangekomen vind je het prachtige Kunstfort Vijfhuizen. Zoals de naam doet vermoeden is dit ook een van de forten die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Op deze bijzondere plek komen beeldende kunst en militair erfgoed samen. Je kunt hier tentoonstellingen bekijken, meedoen aan workshops, of heerlijk eten bij Restaurant ’t Fort.

Kunstfort bij Vijfhuizen

4 Fort van Hoofddorp

Vanuit Vijfhuizen kruis je opnieuw de Batterij aan de IJweg en fiets je naar Hoofddorp, waar je het Fort van Hoofddorp vindt. Op deze unieke locatie valt veel te beleven. Zo kun je onder andere theatervoorstellingen en concerten bijwonen in het openluchttheater en exposities bekijken in dit prachtige monumentale gebouw. Daarnaast kun je voor een heerlijke lunch of diner terecht bij restaurant Fort NOXX (#).

Fort van Hoofddorp met Molen De Eersteling op de achtergrond.

Eindpunt

De route eindigt waar je bent gestart, bij het station in Hoofddorp. Ben jij geïnspireerd geraakt om deze uitgebreide fortenfietsroute te doen? Bekijk dan snel de gehele route via onderstaande link! 

Meer over het startpunt

Startpunt route
Station Hoofddorp
Van Heuven Goedhartlaan
2132 LR Hoofddorp
Nederland