Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland: een veelzijdig wandelaanbod in Haarlemmermeer

Wist je dat Haarlemmermeer onderdeel is van het grootste wandelnetwerk van heel Noord-Holland? Je hoeft dus jouw gemeente niet uit om heerlijk een stuk te wandelen! Het wandelnetwerk bestaat uit 150 wandelroutes en loopt door de gemeenten Haarlem, Haarlemmermeer, Velsen, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. In dit artikel ontdek je de acht prachtige routes van het wandelnetwerk Zuid-Kennemerland die door Haarlemmermeer lopen.
Haarlemmermeerse bos
Natuur in Zwaanshoek
1

Bennebroekerroute – 3,9 KM

Deze route heeft zijn naam te danken aan de geschiedenis van Zwaanshoek. Voor de inpoldering van Haarlemmermeer, was Zwaanshoek namelijk nog onderdeel van de Bennebroekerbuurt. Inmiddels is het dorp een van de groenste kernen van de gemeente. Ideaal om te wandelen dus. Het startpunt van deze route ligt op het Boseilandenpad in Zwaanshoek. Je loopt tijdens deze wandelroute door het rustige Zwaanshoek en langs de Ringvaart.

Burg bij Lisserbroek
2

Lisserbroekroute – 5,8 KM

Laat je door deze route langs de Ringvaart over de Lisserdijk leiden en verken Lisserbroek. Op een mooie zonnige dag kun je genieten van bootjes die over de Ringvaart varen en kun je met een lekker zonnetje het mooie groen van Lisserbroek bewonderen.

Landgoed De Olmenhorst
3

Hoofdvaartroute – 7,5 KM

Zin in een stevige wandeling? Dan is dit de ideale keuze voor jou! Deze route voert je door de indrukwekkende polderlandschappen die de gemeente Haarlemmermeer rijk is. Je loopt vanaf Abbenes langs de Hoofdvaart richting Nieuw-Vennep. Onderweg kom je langs boerderij en landwinkel Elisabeth Hoeve waar je versproducten van de boer kunt kopen. Vervolgens kom je langs Landgoed De Olmenhorst. Hier kun je ook verse producten kopen. In het restaurant kun je ook lekker eten en even opladen voor de rest van de wandeling.

Geniedijk
4

Geniedijkroute – 5,7 KM

Deze prachtige route leidt je over de Geniedijk langs natuurgebieden de Groene Weelde, Haarlemmermeerse Bos en Plesmanhoek. De Geniedijk is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en is onderdeel van het UNESCO werelderfgoed. De kans dat je schapen of koeien tegenkomt, is groot! Die houden het gras van de dijk namelijk een groot deel van het jaar kort.

Calatrava brug de Harp
5

Calatravaroute – 7,7 KM

Bewonder tijdens deze route de prachtige Calatravaburg in Nieuw-Vennep, Landgoed de Kleine Vennep en het hart van Nieuw-Vennep. De iconische brug waar je langs komt, de Harp, is één van de drie bruggen in Haarlemmermeer die ontworpen zijn door Santiago Calatrava. Overdag al een prachtig kunstwerk, maar 's avonds wanneer de lampen de hemel verlichten, is de brug nog veel indrukwekkender. 

Gemaal Leeghwater
6

Kagermeerroute – 7,3 KM

Kom helemaal tot rust tijdens deze wandeling door het polderlandschap dat ooit het Kagermeer was. Wandel langs het gemaal Leeghwater, de Hoofdvaart en de Ringvaart. De Kagermeerroute brengt je langs plekken in jouw gemeente die je misschien nog niet kende!

Drassig landschap
7

Rondje Houtrakkerbeemden – 4,7 KM

Rondje Houtrakkerbeemden leidt je over uitgestrekte grasvlaktes en door een mooi en groen natuurgebied. Een deel van het graslandschap overstroomt elk jaar. De kans is dan heel groot dat je lepelaars tegenkomt. Deze grote vogels houden namelijk van de beestjes die in het brakke water leven. Een prachtige route vol groen en dieren! 

Groen in Buitenschot
8

Plesmanroute – 7,1 KM

Echt even toe aan natuur? Loop dan de Plesmanroute. Een groot deel van de mooiste natuurgebieden van onze gemeente komen in deze wandeling samen. Wandel via de Geniedijk door Buitenshot en Plesmanhoek en loop via het Haarlemmermeerse Bos door naar de Groene Weelde. Een prachtige route waar je ziet hoeveel moois de gemeente Haarlemmermeer te bieden heeft.

Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland biedt zoals je kunt lezen een veelzijdig aanbod aan wandelroutes. Lange routes, ommetjes, culturele routes en groene omgevingen, de gemeente heeft het allemaal. Heb je toch nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan alle Haarlemmermeer routes van Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland via de onderstaande knop!