Plesmanhoek: kleurrijke akkers en losloopgebied voor de hond


Vlakbij het Haarlemmermeerse Bos vind je recreatiegebied Plesmanhoek in Hoofddorp. Dit gebied ligt noordelijk van de Geniedijk, tussen de IJweg en de N205 in. De Plesmanhoek is vernoemd naar een van de grondleggers van de Nederlandse luchtvaartsector. Het gebied omvat zo’n 35 hectare en heeft prachtige kleurrijke akkers waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Ook voor hondenbezitters is de Plesmanhoek een favoriete bestemming dankzij de loslooproute.
Plesmanhoek met zonsondergang.

Losloopgebied voor de hond 

De akkers van de Plesmanhoek vormen de ideale plek om een wandeling te maken met de hond. Vanaf de parkeerplaats begint het losloopgebied. Hier mogen de honden aan de rechterkant van het fietspad loslopen. In het deel links van het fietspad moeten ze aan de lijn. Ook vind je in de Plesmanhoek een omheind hondenspeelveld waar honden het hele jaar door los mogen rennen. Het speelveld met fruitbomen is zo'n 600 m2 groot en een fijne en veilige speelplek voor honden. 

De loslooproute is ruim 2,5 kilometer lang en loopt tussen de agrarische akkers door. Als je op een regenachtige dag komt, doe dan goede laarzen aan. De route loopt door graslanden die bij neerslag drassig worden. Ook is er een klein strandje waar je hond kan drinken en poedelen. Als je zin hebt in een langere wandeling kun je het bezoek aan de Plesmanhoek combineren met het nabijgelegen Haarlemmermeerse Bos.  
 

Kleurrijke akkers 

Het gebied van ongeveer 35 hectare heeft prachtige kleurrijke akkers die gedurende de seizoenen de Plesmanhoek steeds weer een andere uitstraling geven. Hier worden traditionele Hollandse gewassen geteeld. Heel leuk en leerzaam om te zien hoe bijvoorbeeld aardappels, gerst, mosterd en graan groeien.  

Het gebied is speciaal ingericht met de bedoeling om historische agrarische gewassen te verbouwen. Tijdens een wandeling door de Plesmanhoek ervaar je echt het originele agrarische landschap. Ook vinden er in de Plesmanhoek geregeld interessante activiteiten plaats, zoals wandelroutes tussen de gewassen en de gezellige zaai- en oogstfeesten. 
  

Foto Plesmanhoek
Bloemen in bloei in Plesmanhoek.
Vrouw wandelt in Plesmanhoek.

Pluk je eigen boeket 

In de zomer staat het gebied in bloei met inheemse kruiden en bloemen waar allerlei insecten op afkomen, zoals bijen en bijzondere vlindersoorten. Leuk om te weten: de bloemen die in de speciale bloemenweide groeien mag je gewoon plukken. Zo kun je tijdens je wandeling een mooi boeket samenstellen om je eigen huis mee op te fleuren. 
 

Fietsen in recreatiegebied Plesmanhoek 

Met de fiets is de Plesmanhoek goed bereikbaar via het fietspad over de Geniedijk en vanaf de IJweg. Ook is er een speciale fietsbrug waarmee je het recreatiegebied gemakkelijk kunt betreden. De fietspaden en wandelpaden maken dit landschap ideaal om op een mooie dag eens te gaan verkennen. Ook zijn er ruiterpaden voor de paardenliefhebber en ruiters. Een spannende hangbrug verbindt het gebied met de Geniedijk en vormt voor kinderen een leuke uitdaging.  

Kom gerust eens langs in de Plesmanhoek voor een fijne wandeling met de hond en laat je viervoeter heerlijk los rennen. Of geniet van de diversiteit op de akkers en neem een vrolijk zelf geplukt boeket mee naar huis. 

Ommetje Plesmanhoek

Heb jij zin om een mooie wandeling te maken door de groene omgeving van het Haarlemmermeer..
5,2 km
Parkeerplaats en fietsenstalling van Plesmanhoek in Hoofddorp
Plesmanhoek