Ommetje Plesmanhoek

5,2 km
Parkeerplaats en fietsenstalling van Plesmanhoek in Hoofddorp
Heb jij zin om een mooie wandeling te maken door de groene omgeving van het Haarlemmermeerse Bos?
Plesmanhoek

Tijdens deze leuke wandelroute loop je via de Plesmanhoek door het Haarlemmermeerse Bos naar het uitkijkpunt Big Spotters Hill. Ook ontdek je de geschiedenis van de polder in het Historisch Museum Haarlemmermeer. Trek je wandelschoenen maar aan!

Startpunt

Deze wandelroute begint bij de parkeerplaats en fietsenstalling van Plesmanhoek in Hoofddorp, om precies te zijn bij de ingang IJweg. 

1 Big Spotters Hill

Vanuit Plesmanhoek loop je eerst een stuk door het Haarlemmermeerse Bos, richting Big Spotters Hill. Deze heuvel is in 2002 aangelegd voor de Floriade en is 42 meter hoog. De heuvel is gemaakt van de aarde die vrijkwam bij het uitgraven van sloten en vijvers op het Floriadeterrein. De vorm is gebaseerd op de Piramide van Cheops in Egypte. Big Spotters Hill is een bijzonder uitkijkpunt in het Haarlemmermeerse Bos. Geniet hier dan ook zeker even van het prachtige uitzicht! 

Kunstwerk van onder gezien van Big Spotters Hill met trap omhoog

2 Papa’s Beach House

Verderop in het Haarlemmermeerse Bos, vlak aan het meer, vind je restaurant Papa’s Beach House. Je kunt hier terecht voor een heerlijke lunch of diner, binnen in het gezellige paviljoen, of buiten op het terras met privé strand. Je kunt vanaf het terras zo het water in! Bij Papa’s Beach House vind je ook de lockers van de Sup Sup Club – ideaal als je even het water wil verkennen vanaf een supboard. 

Buiten op terras op strand van Papa's Beachhouse met restaurant op achtergrond

3 Historisch Museum Haarlemmermeer

Nog een stukje verderop in het Haarlemmermeerse Bos ligt het Historisch Museum Haarlemmermeer. In dit museum kun je alles te weten komen over de algemene geschiedenis van deze 170 jaar jonge polder. Het overdekte museum heeft een centraal plein met een nagebouwd schooltje, een kerk en natuurlijk een café. In het midden staat zelfs een waterpomp! De Haarlemmermeerpolder werd drooggemaakt voor landbouwgrond. Daarom vind je hier ook veel oude landbouwwerktuigen. Tip voor de kids: kinderen van 4 t/m 12 jaar kunnen hier een speurtocht doen. Leuk én leerzaam! 
 

Historisch Museum

Eindpunt

Via de IJweg en de groene Geniedijk loop je terug richting Plesmanhoek. De route eindigt waar je bent gestart, bij de parkeerplaats en fietsenstalling van Plesmanhoek in Hoofddorp. Heb jij zin om deze leuke wandelroute te lopen? Bekijk dan snel de gehele route via onderstaande link! 

Meer over het startpunt

Startpunt route
Parkeerplaats en fietsenstalling Plesmanhoek
2131 LS Hoofddorp
Nederland