Geniedijk: de groene verbinding van Vijfhuizen, Hoofddorp & Aalsmeer
Niet zomaar een dijk
De Geniedijk is niet zomaar een dijk. Een geniedijk is namelijk een waterkerende dijk die speciaal door defensie is aangelegd om een stuk land te beschermen na een inundatie. Dit betekent, het opzettelijk onder water laten lopen van een gebied. De Geniedijk in Haarlemmermeer hoort bij de Stelling van Amsterdam. Deze verdedigingslinie werd opgezet tussen 1880 en 1920. Het gebied bestaat uit kanalen, dijken met dammen en sluizen, terreinen die onder water gezet konden worden en 46 forten en batterijen.
Slim waterbouwkundig concept
Het idee achter de Stelling van Amsterdam was in die tijd een uniek waterbouwkundig concept. Door dit slimme systeem kon het land rondom de linie onder water worden gezet. Hierdoor kon een waterplas ontstaan die niet diep genoeg was voor schepen maar wel te diep voor man en paard. Om op die manier de vijand af te weren.
Maar het concept van de Stelling had één grote concurrent: het vliegtuig. Met de komst van het vliegtuig verloor de linie zijn kracht. Want met een vliegtuig was elke plek makkelijk te bereiken. De forten en infrastructuur van de Stelling van Amsterdam bleven wel bewaard. Hierdoor is een uniek monument van defensieve en waterstaatkundige techniek ontstaan.
Forten langs de Geniedijk
De Geniedijk brengt je langs drie historische forten. De dijk begint bij het Fort van Vijfhuizen aan de Cruquiusdijk. En loopt door naar het Fort bij Hoofddorp tot waar de Geniedijk eindigt, bij het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk. Ook zijn de minder bekende Fort de Liede en Fort bij Heemstede te vinden in Haarlemmermeer. Deze zijn onderdeel van een voorloper van de Stelling van Amsterdam, de Posten van Krayenhoff.
Leuk om te weten: het Fort van Vijfhuizen heeft tegenwoordig een nieuwe bestemming, namelijk als culturele instelling. Het Kunstfort bij Vijfhuizen is sinds 2005 een museum voor kunst en cultuur, waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen.
Groene ruggengraat als fietsroute
De Geniedijk wordt inmiddels niet meer gebruikt voor militaire doeleinden, maar vormt wel een ideale plek voor recreatie. De Geniedijk loopt als een groen lint door het centrum van Hoofddorp en is een populaire fiets- en wandelroute. Het fietspad verbindt de aanliggende wijken en recreatiegebieden. Je kunt hier genieten van een oase van rust, met uitzicht op prachtige velden met schapen en koeien.
De groene ruggengraat van de Geniedijk is hiernaast ook een belangrijke ecologische verbinding. Langs de dijk vind je verschillende soorten planten, vogels en kleine zoogdieren. Ook is het een belangrijke trekroute voor dieren, zoals de vlinders en vleermuizen die langs de Geniedijk door Hoofddorp trekken.
Geniepark en boomgaard
Rondom het oostelijk deel van de Geniedijk, tussen station Hoofddorp en de Ringvaart, ligt het Geniepark. Dit park zal de komende jaren nog verder worden uitgebreid, vooral over de A4. Als nieuwe groen hart biedt het Geniepark ruimte aan cultuur, recreatie en ontspanning te midden van bedrijvigheid.
In 2015 zijn er in het Geniepark 260 fruitbomen geplant. In de boomgaard mag je zelf fruit komen plukken, zoals appels, pruimen en walnoten. Vergeet in de zomer dus niet je mandje mee te nemen en doe mee met oogsten!