NS-wandeling Geniedijk

17,3 km
NS-station Hoofddorp
Vanuit station Hoofddorp wandel je over de groene Geniedijk, een restant uit het bijzondere verleden van Haarlemmermeer. De Geniedijk is onderdeel van de Stelling van Amsterdam – een uniek stukje cultureel erfgoed en een perfect startpunt voor een mooie wandeling.
Geniedijk in de verte met vliegtuig erboven

Je komt langs de forten en batterijen van de Geniedijk. Hierna wandel je door het Haarlemmermeerse Bos en langs de Ringvaart. Over een jaagpad langs het Spaarne kom je uiteindelijk aan in het mooie stadshart van Haarlem.  
 

Startpunt

De route begint bij NS-station Hoofddorp. 
 

1 Fort bij Hoofddorp

Als eerste bijzondere locatie vind je het Fort van Hoofddorp. Op deze unieke historische plek uit 1904 valt veel te beleven. Zo kun je onder andere theatervoorstellingen en concerten bijwonen in het openluchttheater en exposities bekijken in dit prachtige monumentale gebouw. Daarnaast kun je voor een heerlijke lunch of diner terecht bij restaurant Fort NOXX. 
 

Voorkant buitenkant Fort bij Hoofddorp

2 Big Spotters Hill

Via de Geniedijk en het Haarlemmermeerse Bos kom je vervolgens aan bij Big Spotters Hill. Deze heuvel is in 2002 aangelegd voor de Floriade en is 42 meter hoog. De heuvel is gemaakt van de aarde die vrijkwam bij het uitgraven van sloten en vijvers op het Floriadeterrein. De vorm is gebaseerd op de Piramide van Cheops in Egypte. Big Spotters Hill is een bijzonder uitkijkpunt in het Haarlemmermeerse Bos. Geniet hier dan ook zeker even van het prachtige uitzicht! 
 

Kunstwerk van onder gezien van Big Spotters Hill met trap omhoog

3 Kunstfort Vijfhuizen

Via het Haarlemmermeerse Bos loop je omhoog naar Vijfhuizen. Hier aangekomen vind je het prachtige Kunstfort Vijfhuizen. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een van de forten die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Op deze bijzondere plek komen beeldende kunst en militair erfgoed samen. Je kunt hier tentoonstellingen bekijken, meedoen aan workshops, maar ook heerlijk genieten van een hapje en een drankje, bij Restaurant ’t Fort. 
 

Buitenkan kunstfort Vijfhuizen met water aan voorkant

4 Gemaal de Cruquius

Vanuit Vijfhuizen loop je langs het water aan de Cruquiusdijk naar het historische Gemaal de Cruquius. Dit stoomgemaal uit 1849 is een van de drie gemalen waarmee Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is drooggelegd. Deze unieke locatie is inmiddels omgebouwd tot een culturele hotspot met een innovatief museum. Na het ontdekken van de boeiende geschiedenis van Gemaal de Cruquius kun je bij restaurant Theehuis Cruquius genieten van een heerlijke lunch. Het restaurant ligt vlak naast het gemaal, op een unieke locatie met vrij uitzicht over het water. 
 

Gemaal de Cruquius vanaf ze zijkant gezien

Eindpunt

Vanuit Cruquius loop je langs het Spaarne omhoog naar Haarlem. De route eindigt bij het NS-station in Haarlem. Ben jij geïnspireerd geraakt om deze uitgebreide wandelroute te doen? Bekijk dan snel de gehele route via onderstaande link! 

Meer over het startpunt

Startpunt route
Station Hoofddorp
Van Heuven Goedhartlaan
2132 LR Hoofddorp
Nederland