Ringvaart: het bijzondere kanaal van Haarlemmermeer

Rondom de Haarlemmermeerpolder loopt een ringvaart van zeker 60 kilometer lang. Een ringvaart is een door de mens gegraven kanaal die rondom een polder loopt. Waarbij het teveel aan water dat uit de polder wordt weggepompt afgevoerd kan worden. Zo is in 1845 ook de Ringvaart in de gemeente Haarlemmermeer ontstaan. Tegenwoordig is de Ringvaart een drukbezocht gebied. Zowel voor boten die een rondje Ringvaart Haarlemmermeer varen als voor dagjesmensen die heerlijk komen wandelen of fietsen door het prachtige landschap langs het water.
Ringvaart met brug en boten

Varen op de Ringvaart 

De Ringvaart is een populaire bestemming voor vaarders. Het rondje Ringvaart Haarlemmermeer is een leuke toeristische route die je langs bijzondere plekken voert. Denk aan Lisse, Lijnden, Aalsmeer en Kaagdorp. Tijdens een boottocht kun je genieten van het uitzicht en de diversiteit aan dorpjes die langs de Ringvaart liggen. Je kunt meedoen met verschillende boottochten, of zelf een boot huren om rustig de omgeving te verkennen. 
 

Fietsen en wandelen langs de Ringvaart 

Ook voor fietsers en wandelaars is de Ringvaart een fijne omgeving. Er loopt een fietsroute langs de Ringvaart Haarlemmermeer die je ook langs Schiphol-Oost brengt. Waar je tussen de hangars van verschillende grote vliegtuigmaatschappijen door fietst. 

Het rondje Ringvaart is hierdoor ook heel geschikt voor vliegtuigspotters! Daarnaast zijn er diverse wandelpaden langs het water. Dankzij de lengte van de Ringvaart in Haarlemmermeer – ruim 60 kilometer – kun je heerlijk lange wandelingen maken door de natuur. Zo is er telkens wel weer iets nieuws te verkennen. 

Recreatie aan het water in Haarlemmermeer 

Langs de Ringvaart vind je verschillende jachthavens, cafés en restaurants. Met mooi weer is de Ringvaart een drukbezochte bestemming. Niet alleen de inwoners die langs de Ringdijk en Ringvaart wonen komen hier graag. Maar ook mensen uit heel de omgeving genieten hier van de unieke natuur en de gezellige dorpjes langs het water. 

Leuk weetje: de Ringdijk en de Ringvaart zijn sinds 2017 gemeentelijk erfgoed van de gemeente Haarlemmermeer. Of je nu naar de Ringvaart Haarlemmermeer komt om te fietsen, wandelen of varen ... Je zult hoe dan ook een geweldige tijd hebben in dit bijzondere landschap!