De historie van Dik Trom

Je hebt vast wel eens van hem gehoord: Dik Trom is de grote held in de gelijknamige reeks avontuurlijke kinderboeken en een beroemdheid in Haarlemmermeer. De spannende verhalen in de Dik Trom serie zijn geschreven door de Nederlandse schrijver Johan Kieviet. Dik Trom was door zijn bijzondere karakter een archetypisch Hollands jongetje en is behalve in boeken ook op het toneel en in film verschenen. Lees snel meer over deze bijzondere kinderheld.
Beeld Dik Tom op een ezel op Dik Tromplein hoofddorp

Het verhaal van Dik Trom 

Dik Trom woont net als de schrijver Johan Kieviet in het Haarlemmermeerse Hoofddorp. Kieviet werd in 1858 in Hoofddorp geboren. Zijn vader was timmerman en kwam kort na de drooglegging in Hoofddorp wonen. Hij werd onderwijzer, eerst in Vijfhuizen en daarna in Lisse. De verhalen van Dik Trom verbinden de elementen uit het leven van Kieviet zoals zijn leven in Hoofddorp in de 19e eeuw echt was. Het eerste boek ‘Uit het leven van Dik Trom’ werd gepubliceerd in 1891. De boeken van Dik Trom zijn uiteindelijk meerdere malen verfilmd en ook zijn er toneelstukken van verschenen.

Dik Trom in Hoofddorp 

Hoofddorp speelt een belangrijke rol in de boeken van Dik Trom. Alle verhalen spelen zich hier namelijk af! De herinneringen van de schrijver Johan Kieviet vormden de basis voor deze kinderboeken. Dit merk je al snel als je de boeken leest. Zo zat Dik Trom op dezelfde school als Kievit, woonde hij aan de Hoofdvaart net als Kieviet en had hij net als de schrijver een vader die timmerman was.

Mozaïek van Dik Trom op bankje in Hoofddorp
De Dik Trom tennishal in Hoofddorp

Beeld van Dik Trom 

Om deze held te eren is er natuurlijk een beeldje van Dik Trom te vinden in Hoofddorp. In 1973 werd het bronzen beeld van beeldend kunstenaar Nico Onkenhout onthuld, en hij staat er nog steeds. Dik Trom wordt in illustraties vaak achterstevoren op een ezel afgebeeld, wat als inspiratie voor het beeld heeft gediend. Ook is er een Dik Tromschool in Hoofddorp, vernoemd naar de held.

2 jonge winnaars van de Dik Trom award met beeldje in de hand

Dik Trom Award 


De gemeente Haarlemmermeer heeft De Dik Trom Award in het leven geroepen. Deze award is een unieke gemeentelijk onderscheiding voor jongeren tot 24 jaar uit Haarlemmermeer die zich op een bijzondere manier inzetten voor anderen, voor de buurt of voor een goed doel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inzamelen van geld voor slachtoffers van een ramp en het schoonhouden van de eigen buurt. 

Verborgen kunsten

Ontdek tijdens de fietsroute de verborgen kunst en cultuur in Hoofddorp. Zoals bijvoorbeel..
9,4 km
Cpunt Hoofddorp
Molen de Eersteling