Beschermd dorpsgezicht: 3 monumenten in Hoofddorp

De omgeving van Haarlemmermeer bevat veel pittoreske dorpjes met bijzondere gebouwen. Om deze gebouwen te beschermen worden sommige van deze locaties benoemd tot monument. Een beschermd dorpsgezicht is dus een gebied met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Dankzij deze bescherming behouden deze plekken de cultuurhistorische identiteit en worden bijzondere monumenten niet zomaar gesloopt. Lees snel verder en ontdek de 3 mooiste monumenten in Hoofddorp!
Fontijn en Polderhuis op de achtergrond.
polderhuis in Hoofddorp
1

Het Polderhuis

Aan het Marktplein in Hoofddorp vind je het Polderhuis. Dit prachtige statige gebouw is gebouwd in 1913. Het is ontworpen door de Nederlandse architect Foeke Kuipers in een klassieke bouwstijl, geïnspireerd op het 17e-eeuws Hollands classicisme.  

Het Polderhuis was een belangrijke plek in Hoofddorp. Hier vergaderde het bestuur van de Haarlemmermeerpolder over zaken als de waterbeheersing en waterkering. Eerder gebeurde dit in Haarlem, vanwege de centrale ligging en goede bereikbaarheid. Maar toen Haarlemmermeer in 1912 door de aanleg van spoorlijnen ook goed bereikbaar was, werd het tijd voor een vergaderplek in het hart van de polder.  

Vanaf 2005 werd het Polderhuis eigendom van Rijnland. Vandaag de dag is het een beschermd monument en wordt het pand verhuurd aan gemeente Haarlemmermeer voor maatschappelijke doelen.  

Adres: Marktplein 47 2132 DA, Hoofddorp

Theater Het Oude Raadhuis in de voorjaarszon.
2

Het Oude Raadhuis

Vlakbij het Polderhuis vind je een ander beschermd monument: het Oude Raadhuis. Dit gebouw is gelegen aan de Hoofdweg in Hoofddorp. Het Raadhuis ligt vlak naast het voormalige Kantongerecht Haarlemmermeer en schuin tegenover het Polderhuis. 

Het Raadhuis is gebouwd in 1867 in neoclassicistische stijl. Vooral opvallend zijn de witte lijsten en de voorgevel met een rijk geornamenteerd balkon. Hier zit ook het gemeentewapen van Haarlemmermeer in verwerkt. In de loop van de jaren is er veel veranderd aan het gebouw. Zo zijn er een aantal bijgebouwen geplaatst om het groeiende aantal ambtenaren op te vangen omdat er te weinig ruimte was.  

Sinds 1980 is dit gebouw niet meer in gebruik als raadhuis. Maar dit bijzondere gebouw heeft door zijn functie altijd een belangrijke rol gespeeld in het bestuur en het dagelijkse leven van Haarlemmermeer. Het is qua uitstraling kenmerkend voor het centrum van Hoofddorp. Tegenwoordig vind je in het Oude Raadhuis een theater en bioscoop. 

Adres: Hoofdweg 671, 2131 BC Hoofddorp 

Polderhuis waar nu De Polderboom in zit.
3

Marktzicht

Een stukje verderop, aan de andere kant van het Marktplein, ligt nog een uniek monument. Het Marktcafé Marktzicht ligt vlak naast het Polderhuis. Dit gemeentelijk monument heeft al meer dan 150 jaar een horecafunctie in Hoofddorp! Het is gebouwd aan het begin van de polder, als een van de eerste gebouwen na de drooglegging, rond 1856. 

Het is een uniek pand met twee opvallende zadeldaken. Na een flinke restauratie is de voorgevel voorzien van nieuwe vensters met meer roeden dan het pand origineel had. Aan de zijgevel zie je de iconische zes- en negenruitervensters.  

In dit historische pand was vroeger al een marktcafé gevestigd. Marktzicht speelt daarom een grote rol in de historische ervaring van de polder en is dan ook een beschermd dorpsgezicht. De functie van het gebouw is nog steeds hetzelfde, alleen vandaag de dag vind je hier een gezellig café: Proeflokaal De Polderboom. Een perfecte plek om te genieten van een hapje en een drankje en het bijzondere erfgoed van Haarlemmermeer te bewonderen! 

Adres: Marktplein 31, 2132 DA Hoofddorp