De Hoofdvaart: belangrijk kanaal dwars door de polder

In het waterrijke polderlandschap van Haarlemmermeer vind je verschillende rivieren, plassen en kanalen. Een van de belangrijkste kanalen is de Hoofdvaart: een kanaal van maar liefst 20 kilometer lang! Het kanaal loopt van noord naar zuid langs verschillende dorpen zoals Lijnden, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Abbenes en Buitenkaag. Ontdek dit prachtige kanaal in Haarlemmermeer en leer meer over het ontstaan van het unieke polderlandschap!
Hoofdvaart vanaf boven.

Geschiedenis van de Hoofdvaart 

De Hoofdvaart loopt door de gehele lengte van de Haarlemmermeerpolder. In het noorden komt de Hoofdvaart uit bij het Gemaal De Lynden bij de Ringvaart in Lijnden, in het zuidelijke deel komt het kanaal uit bij het Gemaal Leeghwater in Buitenkaag. Deze gemalen houden de polder droog door het water van de Hoofdvaart in de Ringvaart te pompen.  
 

De Hoofdvaart werd in 1852 uitgegraven, vlak na de drooglegging van het Haarlemmermeer. Het kanaal werd tot 1957 nog gebruikt voor de scheepvaart. Grote schepen konden zo de polder in- en uitvaren via het Voorkanaal langs de Geniedijk en door een schutsluis bij het Fort bij Aalsmeer. Die sluis werd veel gebruikt om suikerbieten af te voeren naar de CSM-suikerfabriek in Halfweg. Op het voormalige CSM-terrein vind je nu het moderne bedrijventerrein SugarCity en het outlet winkelparadijs Amsterdam The Style Outlets. 
 

Weerspiegeling zonsondergang in de Hoofdvaart bij Hoofddorp
Gemaal De Leeghwater aan het einde van de Hoofdvaart
Uitzicht Hoofdvaart in Abbenes
Een van de drie iconische Calatravabruggen over de Hoofdvaart.

Dorpen langs de Hoofdvaart 

Je vindt verschillende dorpen langs de Hoofdvaart. Bijvoorbeeld de twee grotere dorpen Nieuw-Vennep en Hoofddorp, maar ook het kleine dorpje Abbenes, gelegen tussen Nieuw-Vennep en Buitenkaag. De Hoofdvaart loopt over een lengte van 20 kilometer kaarsrecht door de Haarlemmermeerpolder, maar bij Abbenes zit er een kleine knik in de lijn van het kanaal.  
 

De rijkswegen A5, A9 en A44 lopen over de Hoofdvaart, aangezien dit een belangrijk verkeerspunt is. Ook loopt er een taxibaan naar de Polderbaan van Schiphol. In Hoofddorp en Nieuw-Vennep zijn drie iconische Calatravabruggen over de Hoofdvaart gebouwd. Deze prachtige moderne witte tuibruggen zijn ontworpen door Santiago Calatrava en een echte eyecatcher! Je ziet ze al vanaf ruime afstand opduiken in het polderlandschap. 
 

Er valt zoals je ziet genoeg te beleven langs de Hoofdvaart. Ontdek dit bijzondere kanaal in Haarlemmermeer en breng een bezoekje aan een van de vele mooie dorpen langs het water!