Erfgoedjournaal Haarlemmermeer

Het Erfgoedjournaal Haarlemmermeer is een leerzame serie over de erfgoedlocaties van de Haarlemmermeer. In korte afleveringen ontdek je indrukwekkende plekken met bijzondere verhalen. Leer interessante weetjes over onder andere het Nederlands Transport Museum, Museum Stoomgemaal Halfweg en CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum '40-'45. Nieuws, tips en interessante weetjes komen elke twee maanden samen in een nieuwe boeiende aflevering. Leuk voor jong en oud!
Luchtfoto Fort Hoofddorp

Seizoen 1

In deze aflevering zie je een interview met wethouder Marja Ruigrok (VVD) over cultureel erfgoed in Haarlemmermeer. En vertelt Karin je alles over de expositie 'Portretten van Haarlemmermeer in Fort van Hoofddorp. Ook word je op de hoogte gebracht van het laatste erfgoednieuws, krijg je de leukste erfgoed uit-tips voor jong en oud. En zie je een interview tussen De Klaverman en erfgoedvrijwilliger Cees Vernooij. 

Luchtfoto Fort Hoofddorp
Foto van Fort Hoofddorp

In aflevering 2 van Erfgoed journaal Haarlemmermeer zie je een interview met Joris Melkert van de TU Delft. En ontmoet De Klaverman erfgoedvrijwilliger Elly Brouwer (van Kunstfort bij Vijfhuizen) over de opening. Ook zie je een rapportage van de opening van het stoomseizoen bij Stoomgemaal Halfweg. En krijg je leuke tips voor een dagje uit. 

Foto Kunstfort Vijfhuizen
Foto Stoomgemaal Halfweg

In deze aflevering wordt Frank Jansen geïnterviewd over Willem Boogaard. En brengen we een bezoekje aan het stoomlab voor kinderen in het Cruquius Museum. De Klaverman ontmoet deze keer erfgoedvrijwilligers Els en Loek van de Kreke van het Fort van Hoofddorp. Als bonus krijg je drie tips voor leuke dagjes uit! 

Foto van het lichtgevende logo in het Cruquius Museum
Foto van het stoomlab in Museum Cruquius

In aflevering 4 van Erfgoed journaal Haarlemmermeer wordt dijkgraaf Rogier van der Sande van het Hoogheemraadschap van Rijnland in Leiden geïnterviewd. De Klaverman ontmoet deze keer erfgoedvrijwilliger Foppe Kamerling van MeerHistorie bij De Witte Boerderij. Daarnaast zie je een expositie over de luchtoorlog van mei 1940 bij CRASH '40-'45 Aalsmeerderbrug en NTM Nieuw-Vennep. Burgemeester Marianne Schuurmans onthult plaquette schijnvliegveld Rijsenhout. Tot slot krijg je drie tips voor gave dagjes uit in de Haarlemmermeer. 

Foto van attribuut bij CRASH museum
De Witte Boerderij Hoofddorp

In deze editie van Erfgoed journaal Haarlemmermeer leiden kindergidsen je rond bij Cruquius Museum en Historisch Museum. Klaverman gaat op bezoek bij erfgoedvrijwilliger Gijs Dirkslager in Luchtoorlog- en verzetsmuseum CRASH '40-'45. Daarnaast besteedt deze aflevering aandacht aan de Open Monumentendag 2022, Red Ball Experience 2022 en de Maand van het Nederlands film-erfgoed 2022. Tot slot krijg je een leuke tip voor een dagje uit. En zie je de historische Haagse tram in het Nederlands Transport Museum (Nieuw-Vennep).

Interieur van Historisch Museum Haarlemmermeer
Interieur van Historisch Museum Haarlemmermeer

In de laatste aflevering van seizoen 1 ontmoet De Klaverman erfgoedvrijwilliger André Eelman bij Museum Stoomgemaal Halfweg. En leidt fortengids Gijs Dirkzwager je rond in Fort bij Aalsmeer en Fort Hoofddorp. Ook zie je in deze aflevering een reportage over historische objecten in het Stoomgemaal Halfweg. Tot slot ontdek je het verhaal van het Joodse echtpaar Harry en Sieny Cohen. Zij doken in de Tweede Wereldoorlog in de Haarlemmermeer onder. 

Historische objecten in het Stoomgemaal Halfweg
Fort Hoofddorp

Seizoen 2

Seizoen twee wordt spectaculair afgetrapt met een reportage over Radio Station P14C. Dit maakt een radioshow met apparatuur uit de Tweede Wereldoorlog. De Klaverman gaat op visite bij erfgoedvrijwilliger Christopher Klokhuis van Fort Hoofddorp. De uitzending zet ook een nieuwe partner in het zonnetje: Cultureel Centrum Stompe Toren in Spaarnwoude. Ook krijg je twee gouden tips voor dagjes uit! 

Cultureel Centrum Stompe Toren
Cultureel Centrum Stompe Toren

In aflevering 2 zie je hoe Haarlemmermeer van agrarischgebied in stedelijkgebied veranderde. De Klaverman gaat op bezoek bij Mary hopman van de Stompe Toren in Spaarnwoude. Daarnaast krijg je twee leuke tips voor culturele dagjes uit en hoor je het verhaal van piloot John D. Carmichael die in 1945 in Abbenes neerkwam. 

Gemaal Cruquius
Stompe toren monument

In deze aflevering van het Erfgoed journaal zie je de opening van het Culturele seizoen 2023 in de Stompe Toren Spaarnwoude en ontmoet de Klaverman erfgoedvrijwilliger Bram Verbeek van de Witte Boerderij. Ook komen het 25-jarig bestaan van het pontje tussen Cruquius en Haarlem en de renovatie van het Fort bij Aalsmeer aan bod. Tot slot krijg je twee leuke uittips! 

Buiten bij het CRASH museum over de 2e wereldoorlog
Witte Boerderij in Hoofddorp

In de 4e aflevering bezoeken Benjamin en Chiara het Historisch Museum en bezoekt de Klaverman erfgoedvrijwilliger Erno Kilijan van het Fort bij Aalsmeer. Ook krijg je een impressie van Oogstfeest Plesmanhoek op 13 augustus 2023. Tot slot nog drie leuke uittips om meer erfgoed in Haarlemmermeer te ontdekken. 

Maquette van Haarlemmermeer in het Historisch Museum
Aardappelen in een mandje