Bijbelse beeldentuin: kunst voor iedereen
Initiatief
De tuin is van oorsprong de kloostertuin van de Franciscanessen. De zusters onderhielden de tuin. Toen de laatste zuster vertrok in 1979, bleef de zorg voor de tuin in handen van de pastoor. En het was pastoor Kees van Lent die ervoor zorgde dat de kerk de grond niet kwijtraakte. Sterker nog: hij nam het initiatief om Bijbelse beelden te laten maken, waardoor de Bijbelse beeldentuin ontstond. Zijn motto, naar een gedicht van de Britse Minnie Aumonier (1865-1952): ‘There is healing in a garden, when one longs for peace and pardon. Once passed the gate, no need to wait, for (there is) God is in the garden’.
De rust van de natuur
Eerst werd de tuin aangelegd. Er was aandacht voor bomen, bloemen en struiken. Schitterende bomen en bloeiende bloemen, samengebracht om als decor te dienen voor de beelden. Dat die beelden er kwamen, was geen toeval. Kunstenaar Karel Gomes wilde graag Bijbelse figuren maken. Pastoor Kees van Lent en de kunstenaar inspireerden elkaar tot wat het nu is: een supermooie tuin met karakteristieke beelden.
De kunstenaars
De meeste beelden zijn gemaakt door Karel Gomes (1930-2016). Deze kunstenaar, waarvan twee werken te zien zijn in het Rijksmuseum was bekend in de kerkelijke wereld. De houdingen en gezichtsuitdrukking van zijn beelden zijn levendig. Gomes gebruikte modellen voor de beelden, maar putte ook uit zijn eigen ervaringen. Zo heeft hij zijn moeder zittend afgebeeld op een van de kruiswegstaties.
Ook kunstenares Antoinette Otten heeft een aantal beelden op haar naam staan. Zij was leerling van Karel Gomes. Onder andere het beeld van de wolf, naast het beeld van Franciscus van Assisi, is van haar hand. Lydia Postma is verantwoordelijk voor een aantal reliëf-kunstwerken.
Krachtige vrouwen
De vrouwfiguren die door Karel Gomes zijn neergezet zijn stuk voor stuk sterke vrouwen. Hoewel Bijbelse figuren, zijn de verhalen nog steeds van deze tijd. Het verhaal van Ruth, die haar land moest ontvluchten en huis en haard moest achterlaten, is nog steeds actueel. Net als het beeld van Susanna, dat staat voor vrouwen die misbruikt zijn of vals beschuldigd worden. Uiteindelijk zegeviert het recht. Een krachtige vrouw, die voor zichzelf opkomt.
Het mooiste beeld
Wat het mooiste beeld is in de Hoofddorpse Bijbelse beeldentuin is natuurlijk heel persoonlijk. Er is keuze genoeg. Grote kunstwerken, zoals een persoonlijke weergave van de vader met zijn verloren zoon. Maar ook een reeks kleinere beelden, zoals ‘de dood en …’ waar het beeld van de dood verschillende mensen komt halen. Let hierbij vooral op de verschillende gezichtsuitdrukkingen van de dood. De veertien beelden die samen de lijdensweg van Jezus weergeven zijn ook zeker de moeite van een bezoek waard!
QR-code
Wil je echt alles weten van de beelden? Geef je dan op voor een rondleiding. Loop je liever in je eigen tempo maar ben je wel benieuwd naar de verhalen? Scan dan tijdens je wandeling de QR-code die je bij de beelden vindt. Je hoort dan de verhalen waarmee de beelden in deze tijd geplaatst worden. Het is niet alleen bijbels: het gaat ook over (kunst)geschiedenis.
Nog eens terug
Je hebt altijd een reden om nog eens terug te gaan naar de Bijbelse beeldentuin. Zelfs nu nog worden er beelden toegevoegd. Dat zijn beelden gemaakt van basaltsteen die worden gemaakt in het Sint Liobaklooster in Egmond. Het is een plek met een ongekende rijkdom aan kunst, cultuur, een oase aan rust en bezinning. Je komt echt even tot jezelf, even uit de drukte van centrum Hoofddorp.
En voor de kinderen is er een spannend labyrint!
Contact
Bijbelse beeldentuin
Kruisweg 1071
Hoofddorp
Nederland