TOPS in Haarlemmermeer

Dat je in Haarlemmermeer volop van de natuur kunt genieten, is natuurlijk bekend. Misschien iets minder bekend zijn de TOPS in onze gemeente; de toeristische overstappunten. We hebben er vier in Haarlemmermeer: Halfweg, Buitenkaag, Venneperhout en Cruquius. Wist je dat een toeristisch overstappunt veel voordelen heeft? Zo kan je er bijna altijd veilig en gratis parkeren, zijn er natuurgebieden, is er horeca in de buurt en vind je er extra toeristische informatie over alles wat er te zien en te doen is in de buurt. Lees gauw verder voor meer informatie.

TOP-Halfweg

Het toeristische overstappunt Halfweg is een prima start voor een rondje fietsen of wandelen in de natuur. Je hebt de keuze uit verschillende leuke fiets- en wandelroutes, maar je kunt natuurlijk ook een eigen route fietsen of wandelen aan de hand van het fiets- of wandelknooppuntennetwerk. In Halfweg en in Zwanenburg zijn twee fietsverhuurbedrijven. Bij deze TOP kan je ook overstappen in een sloep of een kano voor een ontspannen vaartocht, maar ook voor sportieve en culturele uitstapjes aan land zit je hier goed. Na het doen van één van deze leuke activiteiten kan je lekker bijkomen in één van de vele restaurants. Bekijk TOP-Halfweg hier.

TOP-Buitenkaag

Uniek bij deze TOP zijn de routes die langs de verhalenpalen gaan. In Buitenkaag huur je makkelijk een zeilboot of een sloepje. Ga eens varen over de Ringvaart of naar de Kagerplassen en geniet van de mooie landschappen om je heen. De echte sportievelingen kunnen hier terecht voor watersporten zoals waterskiën of wakeboarden. Maar er is ook genoeg cultuur in de omgeving. Drink hierna gezellig een wijntje op een terras of ga uitgebreid zitten voor heerlijke maaltijd. Voor een overnachting kan je terecht in Buitenkaag of Abbenes. Bekijk TOP-Buitenkaag hier.

TOP-Venneperhout

Venneperhout is een gevarieerd parkbos aan de rand van de Haarlemmermeerse kern Nieuw-Vennep. Ben jij een liefhebber van jonge natuur, dan moet je hier echt een keer naar toe. De jonge natuur is sterk in de groei en daardoor elk jaar anders. Ook vind je hier wat ruiger landschap. Vlakbij ligt ook het ongeveer even oude bosgebied Zwaansbroek. Er zijn diverse wandelroutes van verschillende lengte van het wandelnetwerk Kennemerland-Zuid. De Olmenhorstroute is een zwarte route voor de ervaren wandelaar. Tussendoor kan je wel even uitrusten en lunchen bij Landgoed De Olmenhorst. Naast wandelen, kan je hier ook prima fietsen! Bekijk TOP-Venneperhout hier

TOP-Cruquius

Groene Weelde is het parkgebied dat werd aangelegd vanwege de Floriade in 2002. Aan dit park grenst het Haarlemmermeerse Bos. Vanaf dit startpunt vertrekken twee wandelroutes. Het stoomgemaal Cruquius is een landmark van Haarlemmermeer. 
Landgoed Wickevoort is het terrein rond herenboerderij Cruquiushoeve. Hier is nu een woonwijk in ontwikkeling, maar zolang deze niet klaar is kan je hier nog heerlijk wandelen. Bekijk TOP-Cruquius hier