Elfkernentocht

42,8 km
Zwaanshoek: één van de groenste kernen van Haarlemmermeer
De Elfkernentocht leidt je, zoals de naam al doet vermoeden, langs 11 (van de 31) kernen in Haarlemmermeer. Je begint in Zwaanshoek en fietst helemaal naar het zuidelijkste puntje van onze gemeente. Via de Ringvaart kom je vervolgens bij de Westeinderplassen, waarna je Nieuw-Vennep gaat ontdekken. Een hele afwisselende route!
Fietser aan de ringvaart

Geniet op 23 juni van de volgende leuke korting(en) langs de route

  • Bij Restaurant Lola's in Abbenes: koffie of thee met een stuk gebak naar keuze voor €8,00. Of geniet na een heerlijke lunch van 2 bonbons van Chocolaterie Pierre. 

Zwaanshoek

Vlak naast Hoofddorp vind je Zwaanshoek, een rustig en groen dorp aan de Ringvaart. Een brug verbindt Zwaanshoek met Bennebroek. Zwaanshoek telt zo’n 2040 inwoners (2021) en dankt haar naam aan de wilde zwanen die vroeger in het dorp neerstreken. Dankzij de weelderige natuur mag dit prachtige dorp zich rekenen tot een van de groenste kernen van Haarlemmermeer.

Zwaanshoek de boseilanden

1 Buitenkaag

In het meest zuidelijke puntje van de Haarlemmermeerpolder, aan de Kagerplassen, vind je het dorpje Buitenkaag. Dit kleine dorp telt slechts rond de 480 inwoners (2021). Het dorp heette eerst Leeghwaterbuurt, vernoemd naar het gemaal Leeghwater – een bijzonder rijksmonument – en kreeg pas in de jaren ‘60 zijn huidige naam. Lees hier meer over dit pittoreske dorpje in Haarlemmermeer.

Buitenkaag

2 Westeinderplassen

Tussen Aalsmeer en Leimuiden vind je een prachtig veen- en plassengebied, genaamd de Westeinderplassen. Hier kun je ultiem genieten van de natuur, maar ook van allerlei soorten recreatie op en aan het water. De Westeinderplassen is een groot gebied, met een oppervlakte van maar liefst 10 vierkante kilometer. Van de iconische watertoren aan de Westeinderplassen tot campings en restaurants – ontdek wat er allemaal te beleven valt in dit bijzondere gebied in Haarlemmermeer.

Venneperhout

Parkbos Venneperhout ligt in het zuiden van Nieuw-Vennep en is met ruim 80 hectare geen klein wandelgebied. In dit natuurgebied wandel je door stukken bos, over open vlaktes en langs het water. Neem in dit grote en veelzijdige gebied een welverdiende pauze van de drukte. Ook met honden ben je hier meer dan welkom. Honden mogen hier het hele jaar door los en kunnen op warme zomerdagen afkoelen in de waterpartijen in Venneperhout. 

Venneperhout